Je bekijkt nu Graffiti: ‘een plasje achterlaten’
De foto zoals ik hem maakte bij onderstaand verhaal. In de krant werd hij bijgeknipt. (foto: Bernie Putters)

Graffiti: ‘een plasje achterlaten’

En dan word je ineens uitgenodigd voor een sprokkeltoer. Een wat? Een sprokkeltoer. Van de gemeente Capelle. Voor de pers. Laten zien wat de gemeente doet in de stad. Ik mocht mee, voor het AD. En wat blijkt? In het gecharterde busje was ik tussen de wethouder en twee handen vol ambtenaren welgeteld de enige journalist… Ik maakte onderstaand verhaal. In de krant iets korter dan ik had ingestuurd, maar zo werkt het nu eenmaal.

Graffiti Capelle 10-10-13

Capelle wil ook vereniging laten opdraaien voor schoonmaken graffiti

CAPELLE A/D IJSSEL – De strijd tegen graffiti is nog niet gestreden. Wethouder Joost Eerdmans zag het aantal graffiti-meldingen de afgelopen zes jaar dalen van 1800 naar 275. Maar hij is nog niet klaar. Mogelijk worden ook verenigingen gedwongen hun panden schoon te houden.

Cor Bankeman wordt er wel eens moedeloos van. Cor is schoonmaker bij DSS en spuit al een paar jaar wekelijks graffiti weg in Capelle. “Ik doe dit werk nu 24 jaar. Vroeger schreef ik wel op welke ’tags’ ergens stonden. Nu niet meer. Ik zie het niet eens meer.”

Woensdag was de graffitibestrijder druk met een gebouwtje van de Zeeverkenners, aan de oever van de IJssel. Het golfplaten gebouw zit rondom onder de graffiti. Vooral ‘pieces’, kunstwerken. Maar ook ’tags’, de eenvoudige handtekeningen, waar mensen zich eerder aan storen. “Met dit pandje zou ik zeker een hele dag bezig zijn,” zegt Bankeman. “Het ligt eraan hoe lang de graffiti er op zit.”

Wethouder Eerdmans nam een kijkje. Zelf de hogedrukspuit hanteren, ging hem iets te ver. Met een aantal ambtenaren reed Eerdmans langs graffiti-hotspots. Vooral tunnels en afgelegen gebouwen zijn vaak doelwit. Met een speciale coating moeten de muren makkelijker zijn schoon te maken. “Viltstift is moeilijker dan verf uit spuitbussen,” weet graffiti-ambtenaar Sandra Janssen. Tag-zetters zijn vaak heel jong.

Volgens Eerdmans hebben de graffiti-walls, waar jongeren legaal mogen spuiten, goed geholpen. Toch beseft hij dat kinderen die overal ’tags’ zetten, moeilijk te pakken zijn. “Dat is gewoon een plasje achterlaten, hondengedrag,” vindt Eerdmans. “Als het aan mij ligt, moeten ze het met een tandenborstel schoonmaken.”

Als het aan Eerdmans ligt, doet de gemeente er nog een schepje bovenop. Al eerder kregen inwoners een pot verf, om schakelkastjes te verven.
“We zijn juridisch aan het onderzoeken of we bedrijven als Eneco en KPN kunnen dwingen hun eigen elektriciteitshuisjes en schakelkastjes schoon te houden. Zo niet, doen wij het, maar sturen we wel een rekening.”

De Capelse wethouder wil zelfs zo ver gaan ook verenigingen op te laten draaien voor het graffiti-vrij houden van hun eigendommen. “Nee, dat hebben ze er niet zelf opgespoten. Het gaat mij erom verloedering tegen te gaan. Daar ligt een publieke taak.”