Je bekijkt nu Capelle is weer een filmclub rijker
Filip Sleurink van Filmgroep Capelle met een camera uit zijn privémuseum. (foto: Bernie Putters)

Capelle is weer een filmclub rijker

In Capelle aan den IJssel is in augustus 2013 een nieuwe Filmgroep opgericht, vanuit de al bestaande Filmclub. Twee enthousiaste filmers trekken de kar. Ik ging op bezoek en tekende onderstaand verhaal – en foto! – op voor het AD Rotterdam-Oost.

Filmgroep Capelle

CAPELLE A/D IJSSEL – Miljoenen mensen maken dagelijks filmpjes, maar hoeveel daarvan zijn daadwerkelijk toonbaar? Deze zomer werd een nieuwe filmgroep in Capelle opgericht. Het doel? “Mensen triggeren hun filmpjes op een leuke manier te maken en te monteren, zodat het toonbaar wordt.”

Niemand wordt er vrolijk van om op een verjaardag naar een vier uur durende, slaapverwekkende vakantiefilm te kijken. “Dat is leuk als je die vakantie zelf hebt meegemaakt, maar voor anderen niet. Wij adviseren altijd om een strak filmpje van acht minuten te maken,” zegt Filip Sleurink (68), amateurfilmer uit Capelle.

Filmliefhebbers die dat willen leren, kunnen eind oktober meedoen met een basiscursus van de nieuwe Filmgroep Capelle. Filip Sleurink en Jilles Koopmans (66) hebben afgelopen zomer deze nieuwe groep opgericht, naast de al bestaande videofilmclub De IJsselstreek in Capelle. Beide heren zijn filmers in hart en nieren. “Als ik een film kijk op tv, kijk ik wel erg naar het camerawerk. Maar ik kan ook worden meegesleept, hoor!” zegt Filip.

“Je ziet steeds meer Nederlanders filmen,” zegt voorzitter Koopmans. “Met telefoons, iPads en handcamera’s. Dat gebeurt vaak lukraak. Wij willen liefhebbers enthousiast maken en leren hoe ze hun filmpjes nog beter kunnen maken en mooi kunnen monteren. Met een paar simpele ingrepen is een filmpje vaak al te verbeteren. Je moet durven schrappen. ‘Kill your darlings’, noemen wij dat. Van acht uur filmmateriaal blijven soms dertien minuten over…”
Filip geeft al jaren filmcursussen. Niet alleen voor senioren met veel tijd, maar ook voor VMBO’ers op het Comenius College. “Die zijn soms moeilijk enthousiast te krijgen, maar als ik op de grond ga liggen om een beter shot van een skater te maken, vinden ze dat prachtig,” lacht Filip.

Het grote geheim van goed filmen? “Als je geen goede opnames hebt, kun je geen mooie film monteren,” onderwijst Filip, “Je moet al tijdens het filmen weten wat je wilt. Een film moet een kop, een staart en een midden hebben. Daar proberen we mensen bewust van te maken.”

Vanaf 30 oktober wordt in drie avonden een basiscursus filmen en monteren gegeven in buurthuis De Wel aan De Bongerd 2a in Capelle-Schenkel.