Je bekijkt nu ‘Twee keer lag ik op het randje van de dood’
Het beeldje dat hoort bij het Capels Compliment.

‘Twee keer lag ik op het randje van de dood’

Dick Betram uit Capelle aan den IJssel kreeg in september het Capels Compliment. Een kunstwerk – geïnspireerd op een ijsselsteentje – waarmee de gemeente Capelle personen die dat verdienen een compliment wil geven. De naam zegt het eigenlijk al… Ik mocht voor het AD een verhaal maken.

Dick Betram compliment 2

‘Twee keer lag ik op het randje van de dood’

CAPELLE A/D IJSSEL – Dick Betram was vorige week juist even ‘ontsnapt’ uit revalidatiecentrum Rijndam, toen hij thuis werd verrast door wethouder Keuzenkamp. Zij kwam de vrijwilliger van de BGC het Capels Compliment overhandigen. “Hartstikke leuk!” zegt Betram. “Het is toch een stukje waardering.”

Al zijn leven lang zit Dick Betram (60) in een rolstoel. “Een trauma bij de geboorte, waarbij ik een dwarslaesie kreeg. Op mijn zesde kreeg ik mijn eerste rolstoel,” zegt hij. Toch heeft Betram altijd een zo normaal mogelijk leven geleid. “Ik weet niet hoe het is om níet in een rolstoel te zitten. Eigenlijk heb ik altijd zelf alles uitgevogeld. Mensen gaan gelukkig normaal met mij om. Dat ligt ook een beetje aan jezelf. Je moet het soms wel opeisen.”

32 jaar werkte Betram bij de rijksoverheid en de gemeente Den Haag, waar hij zich met volkshuisvesting bezig hield. “Slechts twee keer heb ik meegemaakt dat iemand vreemd reageerde omdat ik in een rolstoel zit.” Twee jaar geleden werd Betram volledig afgekeurd. Een wond genas maar niet en daar heeft hij nog altijd last van. “Twee keer lag ik op het randje van de dood, maar laat me niet snel kisten. Ik lig nu vooral op bed en ben veel in ziekenhuizen en revalidatiecentra.”

Betram kwam begin jaren ’80 in een gelijkvloerse Capelse bungalow wonen. Sindsdien is hij vrijwilliger bij de Belangengroep Gehandicapten Capelle, die voor 6500 gehandicapten opkomt. “We toetsen de bouwplannen van de gemeente op toegankelijkheid voor mensen met een zichtbare of onzichtbare handicap. We volgen de gemeente nauwlettend, zitten bij commissie- en raadsvergaderingen. Als iets niet klopt, laten we van ons horen. Onze grootste verdienste? Dat er een bewustwordingsproces heeft plaatsgevonden in Capelle, zodat mensen met een handicap meetellen.”

Altijd vriendelijk wil Betram zijn doel bereiken. “Ik probeer altijd in goed overleg tot oplossingen te komen. Eén keer ben ik uit mijn slof geschoten: toen ze in 1994 tegen de afspraak in op de WVG wilden bezuinigen.”
Als Betram weer aan de beterende hand is, wil hij zijn werk bij de BGC weer oppakken. “Je hoopt natuurlijk dat het zo goed gaat dat de BGC opgeheven kan worden, maar dat zal niet gebeuren.” Ook wil hij zijn column bij Radio Capelle weer oppakken.