Je bekijkt nu Dominee Schep verlaat dorp in onrust
Ruben Schep. (foto: Bernie Putters)

Dominee Schep verlaat dorp in onrust

Journalist zijn is niet altijd makkelijk. Ik had een afscheidsinterview afgesproken met Ruben Schep. Een jonge dominee in Moordrecht. Hij heeft onder meer een complete lokale kerkfusie meegemaakt. Hij was vijfeneenhalf jaar dominee in Moordrecht. In ons gesprek sprak hij gepassioneerd bezorgdheid uit over de sluiting van het zorgcentrum. Dat verwerkte ik in het verhaal. Ruben vond dat eigenlijk onevenwichtig. Ik vond het van belang en relevant. Maar als lokaal journalist snapte ik zijn punt ook wel. Tja. Dat is soms moeilijk. Uiteindelijk denk ik dat de juiste keuze is gemaakt.

Ruben Schep afscheid AD 12-10-2013 

MOORDRECHT – Dominee Ruben Schep neemt zondag afscheid van Moordrecht. Na vijf fijne jaren had hij de laatste maanden zorg. De sluiting van zorgcentrum Moerdregt maakt de prediker nijdig. Hij voorziet problemen in de geestelijke ouderenzorg.

Kerkelijk leven en ouderenzorg zijn van oudsher nauw met elkaar verbonden, weet Schep (32), die in 2008 in Moordrecht zijn debuut maakte als dominee. Zijn tijd in Moordrecht stond in het teken van de fusie tussen de Ontmoetingskerk en de dorpskerk, die volgens hem succesvol is afgerond.

“Ik kon mijn passie voor de kerk en voor Moordrecht kwijt. Samen bouwen aan iets nieuws. Ik vertrek omdat ik een mooie vacature zag. Maar ook omdat ik erg in Moordrecht ben opgegaan, vriendschappen heb opgebouwd en ik vind dat een dominee ook afstand moet kunnen bewaren. Als dominee heb je denk ik een bepaalde houdbaarheidsdatum.”

De laatste maanden maakt Schep zich zorgen Moerdregt, waar hij regelmatig komt. “Ik kan er heel moeilijk bij dat er in een dorpse gemeente van 8000 zielen geen huis voor ouderen kan zijn. Moerdregt is heel waardevol. Het maakt mij nijdig dat er niet tijdig naar alternatieven is gezocht. Dat had veel eerder gekund. Nu is er veel onrust.”

Vanuit de kerk is wel een brief geschreven, maar die lijkt geen zoden aan de dijk te zetten. Zorgpartners zet het besluit om financiële redenen door.
“Bij mijn werk spreek ik met veel ouderen die twijfelen of ze thuis kunnen blijven wonen. Dat is een moeilijk besluit. Ze kunnen het werk in de tuin niet aan, ze hebben moeite met de trap. Maar in dat huis hebben ze wel hun beste tijd gehad en allemaal herinneringen. Dat moet je loslaten. Als je weet dat er in het dorp een plek is waar je terecht kan, maakt dat de drempel kleiner. Na een leven in Moordrecht willen ze niet naar Gouda of Nieuwerkerk.”
Volgens Schep zorgt het voor praktische problemen bij pastoraal werk. “Het maakt uit of je voor dertig ouderen een dienst in het zorgcentrum doet of dat je dertig huisbezoeken moet afleggen. Ik vind Moerdregt ook iets moois hebben: het is een gemeenschap in een gemeenschap.”

Schep, die naar Capelle vertrekt, neemt zondag om 15.00 uur afscheid in de dorpskerk.