Je bekijkt nu Welnu: weer een vrouw in college Zuidplas!
Joke Vroegop, VVD, nr. 10.

Welnu: weer een vrouw in college Zuidplas!

Bijzonder nieuws op Zuidplasniveau werd vrijdagavond om 22.26 uur bekend gemaakt. Nog net op tijd voor Pauw en Witteman, zoals dat politiek wordt genoemd… Het nieuwe college van burgemeester en wethouders werd exact vijf weken na de verkiezingen duidelijk: Jan Hordijk (VVD), Joke Vroegop (VVD), Rik van Woudenberg (D66) en André Muller. Dat is op allerlei manieren bijzonder.

Andre MullerWat feitelijk het meest bijzonder is, is dat de SP voor het eerst in het college in de ‘laagste-punt-van-Nederland’-regio komt. De eeuwige oppositiepartij, die in onze regio eigenlijk pas ontstond met de komst van Zuidplas, komt na één raadsperiode in het dagelijks bestuur van de gemeente. Met recht bijzonder. Ik geef toe: ik had het echt niet verwacht. Of het gaat lukken en of het gaat werken, moet nog blijken. Maar in ieder geval respect voor de partij in het algemeen en wethouder (kandidaat, nog officieel) André Muller in het bijzonder dat ze, na groei van één naar drie zetels het aandurft in het college plaats te nemen.

Bas StalpersDe stap naar het wethouderschap van André Muller betekent ook dat – als hij ja zegt – Bas Stalpers in de raad komt. Hij stond op nummer vier. En het zou zomaar kunnen dat Jan Baas, de nummer twee op de lijst, nu fractievoorzitter wordt.

Verder levert de VVD – winnaar van de verkiezingen – twee wethouders. Dat is pure winst voor de liberalen, die in voorgaande raadsperiode averij opliep door de OZB-kwestie. In Nieuwerkerk had de VVD in het verleden ook twee wethouders in het college, maar in de Zuidplastijd namen de christelijke partijen het roer over. Het heeft Moerkapelle geen windeieren gelegd. Dat dorp ging er tussen 2010 en 2014 behoorlijk op vooruit. CU/SGP en CDA zijn nu naar de oppositiebankjes verwezen. Het belooft in ieder geval boeiend te worden. Een complete ommeslag in het Zuidplasbestuur.

Joke VroegopJan Hordijk, lijsttrekker van de VVD, wordt wethouder. Hij doet het. Dus. Als tweede VVD’er komt EEN VROUW in het college. U leest het goed: een vrouw! Dat werd wel weer eens tijd, als je het mij vraagt. Joke Vroegop mag aan de slag. Ze zal er komende tijd even tussenuit gaan – zwangerschapsverlof – maar daarna mag ze aan de bak.

Fredie en Jan juichenNu Jan Hordijk wethouder wordt, zal hij worden gecontroleerd door onder meer… zijn eigen vrouw! Fredie van Heeswijk stond namelijk op nummer acht van de VVD-lijst en dat betekent met zeven zetels dat zij in aanmerking komt voor een zetel. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeg ik dat ze het doet.

Het is niet de eerste keer dat een wethouder wordt gecontroleerd door zijn eigen vrouw. In de Nieuwerkerkse tijd was het al eens Harm Lamberts die zijn partner Emmy Kokkeler tegenover zich trof in de gemeenteraad. Het leverde toen af en toe grapjes op en dat zal het nu misschien nog wel meer doen…

Rik van WoudenbergOok D66 heeft gescoord. Uit de as herrezen zit de partij na vier jaar oppositie nu in de coalitie en mag Rik van Woudenberg de ‘wet gaan houden’. Ook bijzonder, voor een partij die lokaal een aantal jaar gewoon helemaal weg was. Door het wethouderschap van Van Woudenberg verschuift er ook iets in de raad. Eigenlijk zou Joost van Iperen, de nummer vijf op de lijst, in aanmerking komen voor een zetel. Dat op zich zou al heel bijzonder zijn. De terugkeer van Van Iperen. Maar op de verkiezingsavond begreep ik van D66 dat hij waarschijnlijk niet in de raad kan plaatsnemen. Helaas. In dat geval zou Bart Peters de eerstvolgende zijn. Peters, uit Zevenhuizen, was of is voorzitter van de lokale afdeling van D66.

Jan Hordijk

Al met al een bijzonder college, ontstaan uit een bijzondere coalitie, als gevolg van bijzondere gemeenteraadsverkiezingen. Had ik al gezegd dat het bijzonder is? We gaan het met bijzonder veel plezier in de gaten houden!