Je bekijkt nu Hierbij verklaar ik de religieuze twisten in Zuidplas voor… heropend!

Hierbij verklaar ik de religieuze twisten in Zuidplas voor… heropend!

Jawel hoor. Het is weer zover. Je kunt er op wachten. De dag die je wist dat zou komen is daar, zou John Ewbank koningsliederlijk schrijven. Momentje nummer zoveel, waarvan je direct weet: ze gaan weer mekkeren! We schrijven maandag 21 oktober, 12.28 uur.

tweet CUSGP dwaallichtjesOp dat tijdstip verklaarde ik hoogstpersoonlijk de religieuze twisten voor… heropend! Dat besloot ik, toen ik dit persbericht van de ChristenUnie/SGP las. Het werd maandag getweet. ‘Zou het bericht op zondag al geschreven zijn?’ vroeg ik mij stiekem af. Sinds een paar weken is het christelijke politieke koppel ineens enorm actief. Met communiceren, bedoel ik. Ineens was er een twitteraccount en – wonder o wonder – het wordt actief gebruikt!

Duidelijk een gevalletje van ‘de-verkiezingen-komen-eraan-dus-we-moeten-weer-zichtbaar-worden’. Veel politieke partijen, vooral lokaal, hebben er last van. Ga ik niet moeilijk over doen, zo is het nu eenmaal. Net iets na de doop van de twitteraccount werd de nieuwe lijsttrekker van de CU/SGP Zuidplas ‘op de kansel gezet‘, om maar even in de juiste termen te blijven.

Terug naar de ’twisten’ waar ik over begon. Om een lang verhaal kort te maken: de organisatie Voor En Door Jongeren, die ik overigens zou willen omdopen in Voor En Door Mensen (want inmiddels veel breder bezig dan voor jongeren) wil een herdenkingsevenement voor overleden mensen organiseren in Nieuwerkerk. Plaats van handeling: de parkeerplaats bij een begraafplaats in Nieuwerkerk. Iets met Allerzielen, van oorsprong katholiek. Maar dat doet er even niet toe. Wat er wel toe doet, is dat niet iedereen zo’n evenement ziet zitten. Je weet: wat je ook doet op, bij of over begraafplaatsen, het ligt gevoelig.

Zo ook dit. Het lijkt erop dat de gemeente ook worstelde met het wel of niet verlenen van de vergunning. Eerst niet, toen wel. Tja, ook de gemeente weet dat welke beslissing er ook wordt genomen over de aanvraag, het levert altijd gezeik op.

Verleen je hem niet, klimt de VEDJ in de hoogste boom en kun je er vergif op innemen dat de SP – lees: André Muller – vragen gaat stellen en er een suggestief persbericht bij doet. Is prima.

Verleen je hem wel – wat nu is gebeurd – klimt een andere groep in de pen: zij die het niet eens zijn. Doorgaans uit conservatieve hoek. Gebeurt altijd. Geloof mij maar. Het bijzondere deze keer, is dat de ChristenUnie/SGP er raadsvragen over is gaan stellen. En vragen stellen betekent negen van de tien keer dat ze het er niet mee eens zijn. En het betekent tien op de tien keer dat er aandacht komt.

logo VEDJBoem! Stok in het hoenderhok. Olifant door porceleinkast. Je kunt bij wijze van spreken vooraf een tribune gaan bouwen om er eens lekker voor te gaan zitten, voor die twisten. Getwitter. Getwetter. Altijd dezelfde personen die op dezelfde manier reageren. Waarschijnlijk gemail. Misschien gaat burgemeester Kats de raadsleden weer vragen terughoudend te zijn met twitteren. Want een ruziënde raad, dat is geen goed beeld. Ook niet naar de provincie…

En nu? Tja. ‘Damage control’ zouden ze in de communicatiebranche roepen. Ik weet niet hoe het afloopt. De schriftelijk vragen zijn ingediend, dus die zullen zwart op wit beantwoord moeten worden. Heb meelij met de ambtenaar die dit moet gaan rechtbreien, lieve mensen…

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er deze raadsperiode religieuze twisten uitbreken. Wat wil je: na de laatste verkiezingen is er een enorm christelijk blok in de raad van Zuidplas. SGP, ChristenUnie en CDA zitten in de coalitie. O ja. Ook de PvdA zit erbij.

De VVD niet meer, die is er na ruzie over de gemeenteportemonnee uitgestapt. Lastig voor de liberalen is dat, met de verkiezingen in aantocht, zij niet echt mee kunnen liften op een impopulair VVD-PvdA-kabinet. Lijsttrekker Jan Hordijk is al best een beetje zenuwachtig, dat mag u gerust van mij aannemen…

Nog even een blokje VVD, in dit kader. Nadat de partij uit de coalitie stapte, kon de partij eindelijk weer naar hartelust zichzelf zijn. Dus een beetje schoppen tegen het beleid dat het zelf enigszins had ingezet. Maar ook: plagen. Dat kunnen die VVD’ers erg goed. Neem de regenboogvlagkwestie.

Zuidplas logo rainbow1Regenboogvlagkwestie? Ja, dat de gemeente Zuidplas op coming-outday niet dit symbolische dundoek van de homoscene wenste te vlaggen. Iedereen denkt: dat komt door de SGP-burgemeester en de christelijke coalitie. Maar vanuit de gemeente kwam het argument dat Zuidplas niet steeds wil nadenken (pfff) over met welk maatschappelijk initiatief wel of niet wordt meegedaan. Bovendien doet maar 10 procent van de gemeenten mee, dus waar heeft de VVD het over? Mooi gevonden weer, van de gemeente.

Hoe je het ook wendt of keert: ook die regenboogvlag heeft een religieus sausje. Althans: het homo-gebeuren. Ik weet nog dat ik burgemeester Gert-Jan Kats interviewde, toen in 2009 net bekend was geworden dat hij burgemeester van Zuidplas werd. Ik vroeg hem of hij als SGP’er een homo-echtpaar zou trouwen. Kats gaf er een aardige draai aan, die erop neerkwam dat hij terughoudend is met mensen trouwen en dat een homo-echtpaar hem waarschijnlijk nooit zou vragen.

Hij draaide het dus om. Maar de principekwestie is daarmee natuurlijk niet van de baan. Voor zover ik heb kunnen turven, heeft Kats sindsdien twee huwelijken gesloten. Forgive me if I’m wrong. En voor zover ik heb kunnen beoordelen, ging het beide keren om mensen uit de ‘CU/SGP-familie’. Bij één daarvan was ik zelf aanwezig: als fotograaf voor de krant. Want het was CU-raadslid Willem-Jan Schuurman.

Voor ik nog verder afdwaal: terug naar de Dwaallichtjes. Want zo heet het evenement waar het gedoe nu over begint. Wat ik ervan vind? Tja. Ik gun iedereen de herdenking van naasten die hij of zij wenst. Ik ga doorgaans uit van de goede bedoelingen van de mensch. Ik ben zelf vooral iemand van de gulden middenweg. Gematigd op het irritante af. Leven en laten leven. Niet te moeilijk doen, maar zeker ook niet te makkelijk. Ik hou meer van rustige en ingetogen herdenkingen dan van pak-em-beet een Arena vol met Hazes-volgelingen. Maar ja, wie ben ik? Ook maar een eenvoudige ziel…

En die religieuze twisten? Ik zie het van een afstand gebeuren, bemoei me er met deze column natuurlijk feitelijk ook een beetje mee, maar eigenlijk denk ik: houd het nou nooit op?

Neen.