Komt ‘ie er? Theater De Graanschuur in Moordrecht?

Welkom bij het Oud-Moordrechtsche spelletje ‘Wat komt waar en wanneer?’

Nee, dit gaat niet over de komst van de brede school in Vijf Akkers Noord. Al sinds wethouder Hakkesteegt bijna tien jaar geleden begon met onderhandelen over de grond op die plek wordt daarover gesproken en helaas is bij mij het gevoel van urgentie verdwenen… Jammer voor de scholen, die al jaren groot-onderhoudskosten uitsparen in afwachting van en hoop op een nieuw gebouw. Opnieuw is vorige week groot nieuws gemaakt van oud nieuws. Een intentie-overeenkomst. Ofwel: de gemeente en de projectontwikkelaars spreken af dezelfde intentie hebben, maar daar is ook alles mee gezegd. Dat duurt allemaal nog wel even.

Wat anno 2011 mogelijk een aardig onderwerp is, is de huisvesting van een aantal kerkgenootschappen. Ofwel: wat doen we met de Dorpskerk en de Ontmoetingskerk, nu sinds dit jaar de hervormde en gereformeerde kerkelijke gemeenten zijn gefuseerd tot De Stroom. (En hoe lang zal het duren voordat die naam is ingeburgerd?). In mijn ogen komt nu een unieke kans langs voor het hele dorp Moordrecht.

Twee kerkgebouwen voor beide gemeenten is teveel. Dus is het geen goed idee om De Stroom puur en alleen in de Dorpskerk onder te brengen? Een schot voor de boeg, maar wel met mooie mogelijkheden. De Ontmoetingskerk mag blijven staan (die is door Moordrechtse handen gebouwd, met emotionele waarde), maar dat is dan een perfecte nieuwe gebedsruimte voor… de Bethelkerkgangers! U weet, de Bethelkerk naast de Kanaalbrug is de plek waar de Gereformeerde Bond kerkt. Tevens komt één van de Molukse kerkgemeenschappen er bijeen. De Ontmoetingskerk is qua gebouw al een kerk, met klokketorentje en al. De Bethelkerk werd in een kerk veranderd in 1947, voor die tijd was het een graanmaalderij. De Bethelkerk heeft altijd een stabiel aantal kerkgangers gehad, hoewel bij een crisis in 2004 een groep van zo’n vijftig trouwe leden uit de gemeenschap stapte en elders verder ging als Hersteld Hervormde Kerk. Afijn, de Gereformeerde Bonders zouden mooi verder kunnen kerken in de Ontmoetingskerk en dan moet er een mooie nieuwe bestemming voor de oude graanmaalderij gevonden worden. Nou, mogelijkheden zat!

Want zou het niet mooi zijn hier een klein theatertje in te maken? ‘Theater De Graanschuur’! Het klinkt al mooi. Eindelijk krijgt Moordrecht dan een podium zoals in het onvolprezen Dorpshuis in Gouderak. Ik weet dat er in Moordrecht zeker liefhebbers voor zouden zijn. De Goudse Schouwburg puilt uit en steunt kleine theatertjes in de regio. En met een theater is er mogelijk direct een mooi klein bioscoopje te realiseren. En als we dan toch bezig zijn, zou ik graag de bibliotheek naar De Graanschuur verhuizen en mijn oude wens van een bowlingbaan realiseren in De Zuidplas. Bowlen, dat is toch sport? Of recreatie? Past perfect! Ik doe mee aan de eerste Zuidplaskampioenschappen!

Ik weet dat De Stroom voorzichtig serieus na moet gaan denken over de huisvesting. Niet alleen zijn twee gebouwen te veel, maar vooral ook te duur. Dus wordt het tijd na te denken over oplossingen. En als iedereen er beter van wordt, is misschien makkelijker ‘historische gevoeligheden’ heen te stappen. Ik zie het wel zitten!