Je bekijkt nu Rob van Weelde krijgt Officiers-lintje in Capelle
Het Officierslintje van Van Weelde. Let op het subtiele Van Weelde-logo op de das. (foto: Bernie Putters)

Rob van Weelde krijgt Officiers-lintje in Capelle

Dit zijn de verhalen die ik mooi vind om te maken. Rob van Weelde, directeur van de Van Weelde Shipping Group, kreeg gisteren een lintje en werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dat lintje is mooi, maar het verhaal erachter is nog veel mooier. Eigenlijk te mooi om voor de 360 woordjes in het AD. Wordt hopelijk vervolgd…

En ja: ik was best boos dat mijn naam niet als maker van de foto in de krant stond. Waarvan akte.

Rob van Weelde officier 2

Scheepvaartmiljonair Rob van Weelde krijgt hoge onderscheiding

CAPELLE A/D IJSSEL – Wijlen Wally van Weelde zou trots zijn geweest op zijn zoon Rob. Waar vader Wally in 1990 Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd, werd Rob dinsdag benoemd tot Officier in diezelfde Orde, één trede hoger in het decoratiestelsel.

De scheepvaartman leek zelfs even verrast dat hij Officier werd. “Wow!” reageerde hij, toen Capels burgemeester Frank Koen de versierselen tevoorschijn toverde in het afgeladen hoofdkantoor van de Van Weelde Shipping Group aan de Fascinatio Boulevard.

“Ik aanvaard het lintje in dankbaarheid en kon dit alleen bereiken met steun van thuis en van alle collega’s en iedereen die hier aanwezig is. Zonder jullie was ik helemaal niets,” reageerde Van Weelde.
Later: “Ik was echt ‘flabbergasted’. Ik heb ooit zo’n onderscheiding voor mijn vader aangevraagd en weet door welke molen je moet. Ik had geen idee, tot de burgemeester binnenkwam. Maar Officier? Wow.”

Burgemeester Koen vond het ook bijzonder. “Ik heb al heel wat lintjes uit mogen reiken, maar dit was voor mij de eerste Officier.”

Het bedrijf houdt zich al een halve eeuw bezig met scheepvaart en alles wat daar bij hoort. Wally en Hans van Weelde begonnen als bevrachter, maar in de loop der jaren groeide het imperium. Momenteel heeft het bedrijf dertig schepen en de komende jaren rolt een aantal nieuwe schepen voor Van Weelde van de helling.

Met Rob van Weelde aan het roer gaat het zo goed, dat de eigenaar in 2010 in de top 100 van de Quote 500 van rijkste Nederlanders kwam en daar nog steeds staat.
“Onder jouw leiding groeide het bedrijf uit van 4 naar 220 werknemers wereldwijd,” sprak Koen. “Het resultaat van durf, wilskracht, visie en een empathisch vermogen. Want jouw leiderschap kenmerkt zich door een sterke wil tot delegeren en sociaal werkgeverschap.”

De onderscheiding kreeg Van Weelde ook vanwege zijn inzet voor goede doelen en de cricketsport. Ook dat virus kreeg hij van zijn vader. Rob heeft jaren in het Nederlands elftal gespeeld en doet veel voor de Rotterdamse cricket- en voetbalclub V.O.C. Vader Van Weelde was jarenlang recordhouder met bijna 14.000 ‘runs’. Van Weelde heeft zelfs een eigen wijn uit Zuid-Afrika: Zonneweelde.