Je bekijkt nu Moordrechtse ondernemers spelen Monopoly…

Moordrechtse ondernemers spelen Monopoly…

Ongeveer… nu… bestaat de Ondernemers Vereniging Moordrecht een kwarteeuw. 25 jaar behartigt de club de belangen van de Moordrechtse ondernemers. Het toeval wil dat ik vijf jaar geleden, toen nog voor Het Kanaal, een verhaal schreef over de 20e verjaardag van de vereniging. Destijds met de eerste en toenmalige voorzitters. 25 jaar is natuurlijk een mooier jubileum. En de OVM bedacht een leuke manier om een feestje te vieren: met een spelletje Monopoly.

Reuze monopoly klein

MOORDRECHT – Het 25-jarig bestaan van de OVM wordt gevierd met een bijzondere bijeenkomst, donderdag. In een bedrijfsverzamelgebouw aan de Brandtstraat ligt een levensgroot Monopolyspel op de grond. De oprichter van het gebouw was fan van dat spel. Rob Reijm (29) heeft met de feestcommissie bedacht dat een spel een ludieke manier is om te netwerken. “We wilden geen normale receptie, waar je altijd dezelfde groepjes hebt. Daarom hebben we dit bedacht. We wilden iets anders.”

Ieder bedrijf mocht voor 25 euro een straat kopen en drie vragen over het bedrijf bedenken. Anderen moeten antwoorden geven. De winnaar mag een lokaal goed doel kiezen, waar de opbrengst heen gaat. “Alle straten waren snel verkocht,” glundert Reijm. “We hadden uitnodigingen in de vorm van kans-kaarten, zoals bij Monopoly.”

Steeds meer netwerken, steeds minder belangenbehartiging. Die verandering is gaande binnen de jarige Moordrechtse ondernemersvereniging OVM. Nu Moordrecht is opgegaan in fusiegemeente Zuidplas, heeft ook de dorpse ondernemersvereniging een andere rol gekregen.

“De lokale ondernemersvereniging blijft zeker wel bestaan, maar veel beleidswerk en taken richting overheid zijn overgenomen door de FOZ,” zegt secretaris Wilco Stolk (37). De FOZ is de overkoepelende vereniging die de lokale ondernemersverengingen vertegenwoordigt. Volgens Stolk is het goed dat de FOZ er is. “Met 250 aangesloten bedrijven heeft het bestuur van de FOZ meer in te brengen bij de gemeente. De OVM blijft bestaan, maar misschien als een commissie binnen de FOZ,” denkt Stolk.

Eind 1988 is Ondernemers Vereniging Moordrecht (OVM) opgericht. Destijds echt om op te komen voor bedrijven in Moordrecht. Het sluiten van de KVT-fabriek en de opkomst van andere bedrijven was de directe aanleiding. Het hoofddoel van de OVM was belangenbehartiging, maar ook bijeenkomsten en borrels organiseren. Elkaar helpen, in de breedste zin van het woord. Samenwerking met de bestaande winkeliersvereniging mislukte. “Winkeliers mogen wel lid worden,” zegt Stolk.

Met het groeien van Moordrecht groeide ook de vereniging, tot momenteel zo’n zeventig leden die jaarlijks 213 euro betalen. “De binding met het nieuwe GouwePark is echter niet groot, we hebben er wel geflyerd. We hebben er leden, vooral die ooit in het dorp zaten.”