Je bekijkt nu Vissen happen naar adem in Moordrecht

Vissen happen naar adem in Moordrecht

In de categorie dierennieuws werd ik vrijdag getipt dat een groot aantal vissen het erg moeilijk had in de ringvaart bij het gemaal in Moordrecht. Tientallen vissen hapten aan de oppervlakte naar adem en enkele vissen hadden al het loodje gelegd. Tijd voor een paar telefoontjes en op basis daarvan een verhaal. De foto bij het artikel is trouwens niet door mij gemaakt, maar door Jaap Reijm. In het AD verscheen het zaterdag met een ankeilertje op de regiovoorpagina en een groter stuk verderop in de krant. Hieronder gewoon lekker onder elkaar.

Vissen ademhappen AD 16-11-2013

Vissen happen naar adem in Moordrecht
MOORDRECHT – In de ringvaart bij het Abraham Kroesgemaal in Moordrecht zijn vrijdag tientallen dode vissen aangetroffen. Enkele wandelaars zagen tevens honderden baarsjes en voorntjes naar adem happen.

“We waren een wandelroute aan het uitzetten, toen we ineens al die vissen naar adem zagen happen,” zegt Jaap Reijm van het Platform Mooi Zuidplas, die de vissen ontdekte. Bij het fietsbruggetje van de Westringdijk dreven al enkele dode vissen tussen vele naar adem happende vissen. “Een paar sportvissers zeiden dat er vervuiling uit de richting van Gouda kwam.”

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft direct actie ondernomen. “Een groot aantal vissen is overgezet naar een plek waar het beter toeven is,” zegt woordvoerder Annefieke Pagnillo van het waterschap. “De dode vissen zijn verwijderd.”

Volgens het waterschap was het zuurstofgehalte in het water om nog onbekende reden te laag. “Er zijn monsters genomen van het water, waaruit maandag of dinsdag moet blijken wat de oorzaak was. We hebben verder twee noodpompen neergezet, om het zuurstofgehalte weer op peil te brengen,” aldus woordvoerder Marco Maréchal van het waterschap. De ‘zuurstofloze prop’ wordt door bemaling naar de IJssel gedreven.

Volgens de Moordrechtse beroepsvisser Piet Kalkman is het tegenwoordig zeldzaam dat er te weinig zuurstof in het water zit op die plek. “Vroeger kwam het veel vaker voor, bijvoorbeeld als het ineens heel veel had geregend. Maar de laatste jaren is de waterkwaliteit rond dat gebied heel goed. Grote vissterfte komt steeds minder voor.”

Hoewel het hoogheemraadschap de vissen naar een andere plek heeft gedirigeerd, stelt Kalkman dat de hoeveelheid zuurstof in het water na verloop van tijd vanzelf weer op voldoende peil kan komen. “Dan zwemmen die vissen gewoon weer verder. Maar het is wel zeldzaam. Het schap zal wel monsters moeten nemen, want er kan ook een lozing in het water zijn geweest.”