Je bekijkt nu IJsselland Ziekenhuis opent nieuwe MDL-centrum

IJsselland Ziekenhuis opent nieuwe MDL-centrum

‘O jee,’ dacht ik deze week. Ik had de opdracht gekregen om een artikel over de opening van het nieuwe MDL-centrum bij de IJsselland Ziekenhuis in Capelle te schrijven. Met foto. Maar toen ik communicatie belde, bleek dat de opening buiten werd verricht. Om 17.00 uur. In deze tijd van het jaar is het dan al pikkedonker… Maar zie (en lees) hieronder het resultaat.

MDL-centrum geopend AD 29-11-2013

IJsselland legt focus op nieuw MDL-centrum
CAPELLE A/D IJSSEL – Het IJsselland Ziekenhuis wil de komende jaren de focus leggen op haar gloednieuwe Maag Darm Levercentrum. “Als je dat doet, komt dat de kwaliteit van je ziekenhuis ten goede en stel je de toekomst veilig,” aldus voorzitter Peter Draaisma.

Het MDL-centrum werd gisteren officieel geopend. Het is sinds 22 oktober in gebruik. Patiënten zijn vol lof, zegt MDL-specialist Willem Bode. “Het eerste dat de patiënten de afgelopen maand deden, was me feliciteren.”
Bode is de drijvende kracht achter de komst van het nieuwe centrum. “In de oude situatie was alles verspreid. Patiënten moesten het hele ziekenhuis door. Op de ene plek kregen ze een roesje, op de andere plek een endoscopie. Zeer ondoelmatig. De ruimtes waren gedateerd, terwijl de MDL-zorg enorm is ontwikeld. Daarom moest het anders.”

Bijna zeven jaar geleden begon Bode het belang van een nieuw centrum al te promoten bij zijn Raad van Bestuur. “Het heeft heel wat voordrachten gekost voordat de beslissing was genomen. Dat besluit kwam zo’n tweeëneenhalf jaar geleden. En ja: dan was het ook nog eens crisis.”

Uiteindelijk kwam het centrum er en is Bode, één van de zes MDL-specialisten, in zijn nopjes. “De filosofie is dat alles bij elkaar zit, alles achter één deur. Eén receptie, één wachtruimte. De poli en de uitslaapruimte, alles zit bij elkaar. Door de indeling is overal voldoende privacy.”
Hoewel de komst lang heeft geduurd, was Bode toch nuchter. “Ach, ik ben er al zo lang mee bezig, met de indeling en met alles. In mijn hoofd had ik er al 89 keer gewerkt.”

De opening werd verricht door burgemeester Frank Koen, samen met patiënte Jolande Huijers. Zij koos vijf jaar geleden bewust voor het IJsselland Ziekenhuis, ook al is het voor haar niet het meest dichtbij. “Dat er nu een nieuw MDL-centrum is, vind ik echt top.”
Ook burgemeester Koen was scheutig met complimenten voor het ziekenhuis, volgens hem de grootste werkgever van Capelle. “Het IJsselland is the place to be, als je wat hebt. De specialisten behoren tot de top van Nederland.”

Het gebouw is een strakke, witte taartpunt naast het ziekenhuis. Binnen zijn de muren wit en ruikt alles nog nieuw. Tevens heeft het gebouw een rustige uitstraling.
“De maag-, lever- en darmafdeling is een speerpunt van ons ziekenhuis,” stelde bestuursvoorzitter Peter Draaisma bij de opening van het nieuwe MDL-centrum. “We willen op dat punt een bovenregionale rol hebben en leggen de lat daarom hoog.”

Zaterdag 30 november heeft het MDL-centrum van 11.00 uur tot 14.00 uur een open dag.