Je bekijkt nu PenW gemeenteraadsdebat ging wél over lokaal! Over Zuidplas, om precies te zijn!

PenW gemeenteraadsdebat ging wél over lokaal! Over Zuidplas, om precies te zijn!

De gemeenteraadsverkiezingen worden natuurlijk ook door de landelijke media opgepikt. Zo was er gisteren bij Pauw en Witteman een debat tussen de fractievoorzitters van een aantal Tweede Kamerfracties. Door een onwaarschijnlijk toeval, gecombineerd met een feilloos journalistiek fingerspitzengefuhl en bruikbare contacten in de mediawereld, heb ik vandaag, 19 nachtjes voor de verkiezingen, de hand weten te leggen op de VHS-videobanden van de repetitie van dit debat. Dat was boeiender dan de uitzending!

penwPaul Witteman: “Welkom bij dit debat over de gemeenteraadsverkiezingen.”

Jeroen Pauw: “Kennelijk vinden mensen dat interessant dus kennelijk besteden wij daar ook aandacht aan. Weet iemand hoeveel vrouwen er kennelijk in de gemeenteraad van Zuidplas zitten?”

Diederik Samsom: “Nou, Jeroen, jij weet ook dat de PvdA in Zuidplas vier jaar geleden Karin Slooters als lijsttrekker had. Met die bevallige deerne haalde onze partij maar mooi 16 zetels in Zuidplas!”

Emile Roemer: “Kijk, dat bedoel ik nou! Diederik Samsom heeft zijn cijfers niet paraat! In Zuidplas haalde zijn salonsocialisten net aan drie zetels! Hoe ik dat weet? Nou, ik bereid me in ieder geval wel voor. Ik had net noch contact met ons SP-raadslid Arend Mulder. Die zat al bij de SP toen Nieuwerkerk nog bij Moordrecht hoorde!”

Samsom: “Ik hoor net van mijn personal assistant in mijn oor… eh, ik bedoel: ik herinner me net dat jullie raadslid André Molenaar heet.”

Witteman: “Heren, heren, laten we het niet over die details hebben. In de raad van Zuidplas blijven ze in vergaderingen ook altijd op hoofdlijnen!”

Pauw: “Kuchekuchekuch!”

Witteman: “Is er iets, Jeroen?”

Pauw: “Eh, laten we jouw laatste opmerking er maar uit knippen. Terug naar het debat. Alexander Pechtold, moet er in Zuidplas een gekozen burgemeester komen, als het aan D66 ligt?”

Alexander Pechtold: “Laat me daar dit over zeggen, meneer Pauw. Zoals u weet is burgemeester Vogelaar een erg geliefde burgemeester in Zuidplas. Wat zegt u? Die is geen burgemeester? Oh, nou ja, ik weet zeker dat als burgemeester Riny van der Bie aan een burgemeestersverkiezing mee zou doen, dat ze…”

Samsom: “Pechtold weet echt niet waar hij het over heeft. En hij draait, net als die windmolens van hem. De PvdA in Zuidplas heeft zich al vier jaar in de oppositie fel uitgelaten over draaimolens, eh, windmolens en wij zijn pertinent vóór! Eh, tégen! We zijn tegen!”

Pechtold: “Laat me daar dit over zeggen. Volgens onze man in Zuidplas, Jozef van Iperen, waarmee ik wekelijks contact heb, zat de PvdA helemaal niet in de oppositie. Nee, de PvdA mocht als een soort coalitievulling meedoen met de grote jongens. Ja en amen zeggen! Vooral amen. De PvdA zette haar sociaal democratische denkbeelden maar wat graag op pauze, om met de christelijke en liberale Zuidplasvleugel te mogen regeren over die prachtige stad in Zeeland. Terwijl mijn liberale vrinden juist in de oppositie werden geduwd. Koekoek!”

Halbe Zijlstra: “Mag ik daar misschien op reageren? Ik ben Halbe Zijlstra, van de VVD. Wij van de VVD vinden dat de VVD de VVD niet zou zijn als de VVD ook iets zou mogen zeggen over de VVD. Want meneer Pechtold, u zegt koekoek. Maar dat koekoek werd in Zuidplas altijd gezegd door onze top-VVD’er Ferdinand van Zwijnen. Die hebben we zelf als VVD’er opgeleid en die kwam als VVD’er op voor de tennisclub in Moerkapelle en het zwembad de Graanmolen in Oud Verlaat. Jaja, je hoeft mij niet te vertellen hoe de vork in Zuidplas in de steel zit!”

Sybrand Buma: “Eh…”

Pauw: “Maar hoeveel vrouwen zitten er nu in die gemeenteraad? En waar woont die Karin Slooters?”

Witteman: “Paul, je microfoon staat open…”

Pauw: “Oh. We hebben nog helemaal niets van de SGP en de ChristenUnie gehoord. Ach, die zullen wel niets te zeggen hebben in Zuidplas, kennelijk.”

Buma: “Eh, mag ik…”

Witteman: “In tegendeel, Paul, au contraire! Ons 40-koppig researchteam heeft het onderzocht. We zijn zelfs naar Zevenhuizen in Gelderland en Nieuwerkerk in Zeeland geweest om te vragen of die fusie de steun van de bevolking had. Weet je wat ze zeiden?”

Pauw: “Nou?”

Witteman: “O. Ik had gehoopt dat jij de Zeeuwen wel had kunnen verstaan. Dan ben ik bang dat we voor niets zijn geweest. Dat dialect slaat echt nergens op.”

Buma: “Eh, heren, mag ik misschien…”

Pauw: “Volgens mij wil meneer Buma iets zeggen.”

Buma: “Hèhè…

Pauw: “Maar we gaan eerst naar de zapp-service!”

(geroezemoes in studio)

– “Leuk hè, die lokale issues?”
– “Ja, leuk, Zuidplas is ook echt een leuke gemeente. Er is zelfs een monument voor ‘Het Gaafste Punt van Nederland”
– “Zo, dat is cool!”
– “Ja, dat staat in een weiland naast de A-zoveel. Waar altijd files en botsingen zijn.”

Witteman: “Tot zover de zapp-service.

Pauw: “Meneer Zijlstra wilde nog wat zeggen.”

Buma: “Buma! Ik heet Buma! Het kan toch niet zo zijn dat het CDA, dat zich zo heeft ingezet voor de brede school in Nieuwerkerk, de glastuinbouw in Oud Verlaat en het station in Moerkapelle, dat het CDA in dit verkiezingsdebat, over de verkiezingen in dorpen en buurten en steden en wijken, waar we Samen Sterk zijn en onze man, Jan Versteek, in zijn eentje de hele korfbalwereld van Moordrecht naar een hoger plan trekt met zijn korfboulodrome, in combinatie met een OZB-daling van heb ik jou daar, want ja, onze financiële man, meneer Adrie Slabbe, die heeft een eigen Taart van Aart, o, hij heet Aart Slabbe, ik ben echt wel op de hoogte van de lokale situatie want zo zijn wij bij het CDA en dat zullen wij altijd zijn van het CDA omdat het belangrijk is om van elkaars kracht uit te gaan en daarom zijn we ook zo blij met onze wethouder Arie-Jan Hazepad en zich – met succes – heeft ingezet voor het IJsselpad omdat dat nu eenmaal belangrijk is om zo’n pad te bewandelen… Waar was ik?”

Pauw: “Sybrand, kun je dat nog een keer zeggen? Niemand luisterde, ben ik kennelijk bang.”

Witteman: “Paul, ik hoor van onze redactie dat ze bij de PvdA in Zuidplas Karin Slooters hebben verruild voor Joke van Gelderen. Ben je nu nog zo enthousiast over de vrouwen in de Zuidplasraad?”

Pauw: “Kuchekuchekuch!”

Witteman: “Terug naar de inhoud. Want daar gaat het om, bij dit gemeenteraadsverkiezingendebat die ergens binnenkort dit jaar worden gehouden, ook bij een gemeente bij u in de buurt.”

Pauw: “De gemeenteraadsverkiezingen. We kunnen er uren over praten, maar helaas hoor ik de eindtune al. Dit was Pauw en Witteman. Wie hebben we morgen in de uitzending, Paul?”

Witteman: “Naar verluidt komt burgemeester Gert-Jan Kats vertellen waarom hij vóór een gekozen burgemeester is, waarom hij juist tijdens verkiezingen extra veel twittert en waarom hij in Zuidplas woont en niet in het plaatsje Kats. Snap je hem? Kats uit Kats, haha! Nou goed, daarover morgen meer.”

(eindtune)

Pauw: “Zijn we klaar met dat gezemel over de gemeenteraadsverkiezingen? Ik krijg hier net het nummer van Karin Slooters onder mijn snufferd geduwd, bedankt Diederik, en ik zie dat ze in Amsterdam woont! Ik ben weg!”

Witteman: “Heren, off the record: gaan jullie alle vijf nog campagne voeren in dat Zuidplas, waar jullie zo mee koketteerden?”

Zijlstra: “Wat denk je zelf, Paulus? Ben je daar wel eens geweest? Ja, ze hebben een leuk VVD Tweede Kamerlid. Maar daar is ook alles mee gezegd.”
Pechtold: “Hup, vooruit, nu! Hup! Ga dan! Vooruit!”
Samsom: “Ze schijnen er wel goede rode rozen te kweken.”
Roemer: “Onze roerganger Jan Marijnissen was er in 2009. Hij wist niet hoe snel hij na die verkiezingsavond weer naar Oss moest scheuren.”
Buma: “Eh, Samen Sterk!”