Je bekijkt nu Zuidplas had dus tóch mijn Valentijn kunnen zijn!

Zuidplas had dus tóch mijn Valentijn kunnen zijn!

Wat krijgen we nou? Wat heb ik nu aan mijn verkiezingsfiets hangen? Vandaag, op Valentijnsdag, 33 nachtjes voor de verkiezingen, ontdek ik dat ik wel degelijk op een kandidatenlijst voor de verkiezingen in Zuidplas had mogen staan! Op Valentijnsdag ontdek ik dat ik mijn liefde voor de gemeente zwart-op-wit op een verkiezingsformulier had kunnen verklaren.

love formulaWerkelijk waar, mensen, ik kan oprecht mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dat niet wist. Ik dacht werkelijk dat je – als je op een kieslijst wilt – in de desbetreffende gemeente moet wonen. Er een dak boven je hoofd moet hebben.

U geloof mij niet? Check dit dan, hieronder staat het. Als je op het knipsel klikt, zie je meteen welke 11 stappen iemand moet ondernemen om aan de verkiezingen mee te doen.
wie op lijst
Je hoeft dus niet in een gemeente te wonen, om er toch op een kieslijst te kunnen staan.

Ok, ok, je moet wel even verklaren dat áls je wordt gekozen, dat je dan in de gemeente gaat wonen. Ik weet niet hoe hard die regels zijn. Stel dat ik het had gedaan, stel dat ik was gekozen (vrij kansloos), en stel dat je dan je huis niet verkocht krijgt. Wat dan? Komt de burgemeester je dan eigenhandig, desnoods één dag voor de volgende verkiezingen, in je kraag vatten en in een Zuidplas-huis neerzetten? Er staat zat leeg…

Ofwel, dames en heren juristen die dit lezen (of Thom, de alles-googlelaar…): Hoeveel dwang zit er achter? Moet je jezelf in allerlei problemen helpen om aan de regel te voldoen? Of is er een grijs gebied?

Voor ik verder ga moet ik misschien even melden dat ik niet meer in Nieuwerkerk woon. Sorry. Wij verruilden ons Dorresteinse paradijs voor een burgerlijk huisje met tuintje in… Capelle. Aan exact dezelfde IJssel, overigens. Ik zou GRAAG willen zeggen dat de aanleiding voor de verhuizing de fusie van Zuidplas was. Dat zou een mooie grap zijn. Ik zou gráág willen zeggen dat ik gevlucht ben uit de gemeente vanwege voorspelde uit de pand rijzende OZBelastingformulieren. Helaas, dat is niet de reden. Okee, stiekem moet ik altijd wel een beetje grinniken als ik Capelle ver boven Zuidplas zie staan als het om de financiële lijstjes en gemeentelijke lasten gaat… Maar relativerend als ik ben zie ik ook dat het meestal om tientjes gaat…

nwk- mrkWie ben ik dan om vanuit Capelle zo’n uitgebreide mening te hebben over Zuidplas? Ach, dan kom ik meestal met een feit. Komt ‘ie: als je vanuit het Raadhuis in Nieuwerkerk naar mijn huis fietst, ben je 4,5 kilometer aan het pedaleren. Ik woon namelijk nèt aan de andere kant van het Hitlandgebied. Maar inderdaad: niet in Nieuwerkerk. Maar: als je op diezelfde fiets, vanuit hetzelfde Raadhuis, naar de Oorsprong van de Rotte aan de Rottekade in Moerkapelle fietst (dat is wél gemeente Zuidplas), dan ben je maar liefst net iets meer dan 12 kilometer onderweg. Mijn huis, niet in Zuidplas, staat dus drie keer zo dichtbij dan een noordelijke molen in Moerkapelle. Dus waar hebben we het over?

Zou ik op een kieslijst willen staan? Nou, daar denk je wel eens over na, als je zo lang als ik de lokale en regionale politiek volgt. En het interessant vindt. Hoewel: soms hoor je discussies aan en zie je besluiten genomen waarbij je denkt: ‘Blij dat ik hier niets, maar dan ook niets mee te maken heb!’
Maar toch wel eens aan gedacht. Zeker toen ik na januari 2013, na het teloorgaan van een mooi lokaal blad, ineens meer tijd had en de schoorsteen toch moet blijven roken. Waarom niet hobby én inkomen én maatschappelijk belang combineren?

Toch niet gedaan. Toch waarde gehecht aan onafhankelijkheid. En je moet geen raadslid zijn voor het geld. Dat doet toch niemand..?

Rest natuurlijk de vraag dat als ik zelf op een kieslijst zou willen, bij welke partij dat dan zou zijn… Dat laat ik nog even in het midden.

Voer voor een volgend verkiezingsblogje.