Je bekijkt nu Zou het lukken? Mark Rutte naar Zuidplas?

Zou het lukken? Mark Rutte naar Zuidplas?

Met nog 20 nachtjes te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen, zat ik weer eens in dat prachtige archief van Het Kanaal te bladeren. Vol nostalgie. Ik stuitte op de krant die een dag voor de verkiezingen uitkwam. Op de voorpagina prijkte niemand minder dan de toenmalige premier van Nederland, Jan Peter Balkenende. Het CDA had hem zover weten te krijgen zijn neus in Moordrecht te laten zien. Hij probeerde een bal door een korf te gooien.

Kanaal VP 17-11-2009In die tijd werd alles uit de kast gehaald om mensen naar de stembus te lokken. Partijen met een landelijke achtergrond deden hun best om hun bekendste gezicht naar Nieuwerkerk en omstreken te krijgen. En dat lukte: het CDA haalde de premier naar het korfbalveld van IJsselvogels en de CU wist hun toenmalige minister Eimert van Middelkoop naar Nieuwerkerk te halen. In de hoop dat mensen zouden denken: “Balkenende in Moordrecht? Dan stem ik deze keer geen PvdA maar CDA!” of “Eimert in Nieuwerkerk? Dan stem ik geen VVD, maar CU!” Zou het zo gaan?

In Zuidplas is dit jaar met het aantal politieke coryfeeën (vooralsnog) iets minder ruim bedeeld. Ja, binnenkort gaat twee Tweede Kamerleden die toevallig in Nieuwerkerk (VVD, Tamara van Ark) en Zevenhuizen (SGP, Elbert Dijkgraaf) wonen met elkaar in debat er er werd zelfs een raadsvergadering geskipt omdat het CDA op dat moment een Tweede Kamerlid Peter Oskam naar Zuidplas wist te lokken. Het kan best zijn dat ik iemand over het hoofd zie, maar dit is alvast een drietal.

Ik zou ook niet weten of het zou lukken dit jaar premier Rutte voor een fotomomentje naar Zuidplas te halen. Er wordt natuurlijk door alle lokale VVD-afdelingen aan hem getrokken. En wil hij een thuiswedstrijd spelen in het liberale Nieuwerkerk of zou hij het juist aandurven om naar SP-bolwerk Oss te gaan? Daar zou meer winst te behalen zijn.

Vier jaar geleden was het natuurlijk iets makkelijker. Er werd in de dorpen die Zuidplas werden eerder gestemd dan in de rest van het land, omdat er gefuseerd moest worden. Daardoor kwam Zuidplas ook landelijk in het nieuws. Op de voorpaginafoto in Het Kanaal is ook een radio 1-verslaggever te zien. En een glunderende Jan Verbeek, toen net als nu breedlachende lijsttrekker.

Wat ook heel leuk was, is dat het Radio 1 Journaal op verkiezingsdag zelf naar Nieuwerkerk kwam. Marc-Robin Visser maakte een aantal repootjes in het ochtendjournaal. Zijn eerste repo kwam vanuit het kantoor van Het Kanaal, waar ik hem als lokaal journalist te woord mocht staan over die bijzondere dag. Later kreeg ook burgemeester André Bonthuis een microfoon onder zijn snor. Af en toe hoor ik de repo nog langskomen, omdat ik hem heb gekregen en hij in mijn muziekbibliotheek staat. Online te beluisteren? Eh, nog niet…

Op de voorpagina ook een klein berichtje: Wie wordt de eerste Zuidplasser? Ja, want na de fusie zou de eerste baby die in het gemeentehuis werd aangegeven, natuurlijk ‘Zuidplas’ achter zijn of haar naam hebben. In diezelfde gedachtengang werd aandacht besteed aan ‘de laatste Moordrechtenaar’, ‘de laatste Nieuwerkerker’ enzovoorts. Een leuk initiatief van een groep Moordrechtenaren die allerlei fusiedingetjes deden onder de noemer ‘Apart & Samen’.

Tot zover even de andere tijden voor deze keer. ‘Terug naar de onze…’ zou Hans Goedkoop zeggen.

Vandaag ontdekte ik nog een vorm van plagiaat. ‘Oeh, plagiaat?!’ hoor ik u denken. Jawel, plagiaat! Lees en huiver! Nadat eerder al door diverse mensen was opgemerkt dat het CDA hun slogan Samen Sterk had afgekeken van de PvdA, ontdekte ik vandaag in het gemeentehuis van Capelle dat ook de slogan van CU/SGP helemaal niet zo origineel is. Ik haast me erbij te zeggen dat het niet eenvoudig is originele, beeldende, typerende en gewoon goede slogans te bedenken. Het maakt ook niet uit dat het CDA een slogan leent. Het zou zelfs zomaar kunnen dat de PvdA diezelfde destijds op haar beurt ook heeft geleend… Wie het weet mag het zeggen.

Maar waar heeft CU/SGP de slogan geleend? Nou, bij de oudste bestuurslaag van Nederland: de waterschappen! Want wat zag ik vandaag in een leeshoek in het gemeentehuis van Capelle liggen? Een beleidsplan van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. En wat was de titel? Juist! komt ‘ie:

goed voor elkaar hhsk

U leest het goed: “Goed voor elkaar!” Net als het verkiezingsprogramma van de CU/SGP.

U wilt bewijs? Komt ‘ie:

verk prog cu sgp

 

 

capelle kiest

Nog even een laatste losse flodder. Heeft Zuidplas eigenlijk al een verkiezingshashtag op twitter? Volgens mij niet. Wederom in Capelle zag ik vandaag een poster van een aankomend verkiezingsdebat en daarbij stond een echte hashtag vermeld: #capellekiest. ben benieuwd of het werkt. In mijn bescheiden mening werkt dat hele hashtaggedoe niet zoals het zou moeten werken. In Zuidplas hebben sommige mensen af en toe de kracht om #raadzuidplas als hashtag te gebruiken. Maar dan hebben we het over een handvol mensen. En in de eindeloze twitterdiscussies waarin soms vijf of meer @namen worden getypt, blijven er dan nog precies 7 tekens over om een boodschap over te brengen…

Vorige week was er in Zuidplas al bijna een twitterslachtoffer gevallen. Bijna, want een raadskandidaat die op twitter hardop zei zich terug te trekken van de lijst, heeft volgens de laatste mij bekende berichten dat toch niet gedaan, nadat zijn partijgenoten op hem in hebben gepraat. NEZ-raadskandidaat Hans Nyborn wilde er mee kappen na een ruzie met SP’er André Muller. Heel jammer dat zoiets gebeurt. Volwassen mannen die op twitter ruziën

Wat dat betreft blijft het toch een heel goede actie van burgemeester Gert-Jan Kats om zich gedeisd te houden op twitter. Dat zouden meer mensen moeten doen… Maar ja: die politici denken er toch iets mee te bereiken, met dat elkaar vliegen afvangen voor een heel beperkt publiek.