Komt de ‘lakmoesproef’ voor de coalitie eraan?

Nou, beste lezers, als er op 26 oktober niets leuks op TV is, stel ik voor dat u eens naar het Raadhuis komt, die avond. Dan kan het nog best leuk worden in de politieke arena. Waarom? Vanwege, zoals VVD-raadslid Jacco Vroegop twitterde ‘de lakmoesproef voor de coalitie’.

De liberaal twitterde ook dat ‘ie de PvdA ‘onbetrouwbaar en irritant’ vond, vanwege een veranderde mening over de Eendragtspolder, en hij twitterde dat SGP-wethouder Bosman zich voor een karretje liet spannen. Hij zet de boel er meteen mee op scherp. Het vervelende van al dat getwitter is dat het debat natuurlijk in de raad moet plaatsvinden. Daar had het vertrokken raadslid Evert Knoester laatst gewoon gelijk in.

Oktober wordt de ‘lakmoesproefmaand’ omdat er een aantal heikele politieke dossiers langskomt. Van die dossiers waarover de politieke partijen voor de fusie nèt even wat anders dachten dan na de fusie en van die dossiers die de gemeenschap veel geld kosten. Het is aan de gemeenteraad knopen door te hakken. Bijna een jaar geleden is de raad gekozen, en inmiddels zo’n tien maanden aan het werk en aan het wennen. Raad en commissies vormen best een leuke volksvertegenwoordiging, variërend van een stratenmaker tot een directeur, van een wetenschapper tot een pensionado. Het afgelopen jaar moesten nieuwe politieke gezichten zich vooral inwerken, en een informatie-achterstand ongedaan maken. Vaak dacht ik, aan de zijlijn, als een raadslid een vraag stelde: ‘had Het Kanaal de afgelopen jaren wat beter gelezen, dan had je dat geweten’. Maar ja: het is ze vergeven.

Terug naar het uur U, op 26 oktober. Het leuke is dat elk dorp aan bod komt. Laten we beginnen met Zevenhuizen, waar een redelijk particulier, maar politiek-principieel punt speelt. De raad moet besluiten of toegestaan wordt dat ruim acht hectare aan kassen langs de Middelweg mag worden verkocht, in ruil voor 32 woningen. De raad van Zevenhuizen-Moerkapelle vond vorig jaar bij meerderheid van niet. Toen stemde de PvdA tegen. Maar de sociaal-democraten zijn nu voor, waarmee er een meerderheid is. Dit tot frustratie van VVD en GBZ. In Zevenhuizen was het dossier een wirwar van privé-politiek gedoe en speelde uiteindelijk de afvallige CDA-dissident Theo Heemskerk een sleutelrol, qua stemgedrag.
In Moordrecht speelt het geval ‘dorpshuis’. Kort samengevat: wethouder Verbeek vindt het te duur een dorpshuis in het voormalige Raadhuis te creëren. Maar ja: de raad van Moordrecht gaf daar vóór de fusie wel toestemming voor. In dit dossier hebben het CDA en de huidige ChristenUnie/SGP hun mening bijgesteld.
In allebei deze dossiers lijkt het spannend, maar komt het collegevoorstel er waarschijnlijk wel door. Dat komt omdat de samenstelling van de huidige coalitie zo is, dat altijd één van de vier fracties afwijkend kan stemmen en er toch een meerderheid is.

En dan Nieuwerkerk. Daar speelt geen dossier waarin partijen een opvallende draai hebben gemaakt, die dan door alle partijen weer op een andere manier aan de burger zal worden uitgelegd. In Nieuwerkerk is het vooral zo dat vóór de fusie een aantal unanieme besluiten is genomen, waarvan de uitwerking ineens véél meer geld gaat kosten. Voor de tweede sporthal en jongerencentrum ’t Blok heeft wethouder Verbeek al meer geld gevraagd en gekregen. Dat trucje gaat 26 oktober wederom plaatsvinden, als de raad om 251.000 euro jaarlijks extra wordt gevraagd voor sportpark Kleine Vink, een miljoenenproject.

Het is voor burgers heel moeilijk te begrijpen dat de raad wel extra geld pompt in een jongerencentrum en een sportpark in Nieuwerkerk, terwijl extra geld voor een dorpshuis in het oude Raadhuis in Moordrecht niet wordt goedgekeurd. De raad moet oppassen niet in de fusieval te trappen waarbij de ene gemeente op het oog wordt voorgetrokken op de andere… Ik zou zeggen: verhuis slechts twee van de vier Nieuwerkerkse sportverenigingen, dan kan ook aan de ruimtevraag worden voldaan. En geef dat ouwe Raadhuis op, het gebouw blijft er toch wel staan.

ps: Op 26 oktober wordt ook de regeringsverklaring van Rutte 1 in Den Haag behandeld. Maar dat is natuurlijk lang niet zo interessant als de raadsvergadering in Zuidplas…