Haha, dit was mooi. Een bezoek aan het gemeenteraadsspel van het IJsselcollege in Capelle. Doet de school al een jaar of dertien, volgens de leraar. Onderdeel van les maatschappijleer. Leerlingen verdiepen zich daarbij in de lokale politiek. Hoogtepunt is het moment dat de leerlingen in de echte gemeenteraad zitten. In vol ornaat: meiden op hoge hakken, de meeste jongens in nette pakken. Een beetje onbeholpen, maar het heeft z’n charme. Dit jaar was wat mij betreft het mooist dat de SGP-speler vóór koopzondag pleitte. En hoe. Ik vond: dat mocht wel in de krant. Mooi argument ook…
In jeugdraad is SGP gewoon vóór koopzondag…
CAPELLE A/D IJSSEL – Waren de leerlingen van het IJsselcollege ‘echte’ raadsleden in Capelle, dan waren de poppen aan het dansen. Vrijdag bleek tijdens het gemeenteraadsspel een leerling namens de SGP namelijk gewoon vóórstander van koopzondag te zijn…
De SGP die vóór winkelen op zondag is, dat kon gewoon tijdens dit onderdeel van de les maatschappijleer. En de redenering van de leerling was eigenlijk even simpel als briljant. “Normaal is de SGP voor zondagsrust, maar wij zijn ook de partij van de naastenliefde. Dus waarom zouden wij anderen ontnemen dat ze winkelen op zondag?”
Aan leraar Roos van maatschappijleer om te beoordelen hoeveel punten deze leerling scoort met de opvallende SGP-stelling. Alle andere leerlingen moesten ook hun beste beentje voor zetten om zo goed mogelijk te debatteren.
Net als ieder jaar speelden de leerlingen van de vierde klas van HAVO en VWO het gemeenteraadsspel in de Capelse raadzaal. Het spel werd geopend door ‘de echte’ wethouder Eric Faassen. “Ik zie dat ik over vier jaar weg kan, want mijn opvolger zit al klaar,” lachte hij.
Wie voor het eerst meedeed, was raadslid voor een partij. De rol van burgemeester en wethouders was voor leerlingen die vorig jaar al met het bijltje hadden gehakt.
“Vorig jaar was ik best wel zenuwachtig,” zegt ‘burgemeester’ Ewout tijdens een schorsing. “Nu ik aan deze kant zit, is het makkelijker. Dan praat je ook veel makkelijker. Nu zou ik echt ingaan op wat iemand zegt, niet van een papiertje lezen.” Wethouders werden af en toe nog wel minister genoemd, maar dat mocht de pret niet drukken.
De voorbereiding van de leerlingen mocht er zijn. Niet alleen hadden zij zich in vier lessen op de hoogte gesteld van de principes van de diverse politieke partijen, maar ook hadden zij zich voor het ‘moment suprème’ van het debat in nette kleding gestoken. Vooral de meiden hadden daar werk van gemaakt. Kortgerokt en hooggehakt gingen zij met elkaar in debat.
Inhoudelijk ging het debat over de toekomst van het Capelse stadscentrum. Rabobank en Ierse pub wel of niet weg? Wel of geen parkeergarage? Wel of geen casino en disco? De meningen waren, zoals dat hoort, verdeeld. na het debat mochten amendementen worden ingediend. Standpunten veranderden niet. Daar ging het ook niet om.