Je bekijkt nu CDA betreurt overstap stemmentrekker Reijm
Arie Reijm voor zijn Zespunt in Moordrecht. (foto: Bernie Putters)

CDA betreurt overstap stemmentrekker Reijm

Na een kort berichtje in de krant van 9 oktober, mocht ik voor de krant van donderdag 10 oktober een iets langer follow-upje maken. Waarover? Over de merkwaardige overstap van Moordrechtenaar Arie Reijm naar de ChristenUnie in Zuidplas. Merkwaardig, omdat Reijm vele, vele jaren één van de bekendste CDA-gezichten was in Moordrecht.

Reijm keerde in 2012 het CDA de rug toe. Hij is niet zelf naar de ChristenUnie gestapt. De CU heeft hem benaderd! Vandaag kreeg ik complimenten van de campagneleider van de ChristenUnie. De partij en een partijlid heeft ook berichtjes hierover geretweet. Terwijl ik het zelf negatief vind uitstralen op de CU. Een man polsen van wie je weet dat ‘ie een fittie heeft met zijn oude partij. Daar zijn minder positieve termen voor. ‘Stemmentrekker stelen’, maar het kan nog minder netjes. Die termen hou ik even voor me.

Arie Reijm is een aardige vent, die veel wil doen voor het dorp. Maar ik weet niet of hij bij de CU/SGP past. Arie zei zelf altijd al, in de raad- en commissietijd in Moordrecht, dat hij geen politiek dier is. Aan politiek gedoe heeft hij een broertje dood. Arie is een sympathieke, gewone jongen van het dorp. Het is geen politicus zoals je die in de raad van Zuidplas aantreft. Hij zal niet snel in de raad komen, want hij staat op plek 12. Maar hij zal best een fors aantal voorkeursstemmen krijgen.

Hieronder het artikel dat vandaag in het AD Groene Hart stond. Daaronder de originele tekstversie die ik schreef.

CDA betreurt overstap Reijm 10-10-2013

CDA betreurt overstap stemmentrekker Reijm
MOORDRECHT/ZUIDPLAS – De overstap van stemmentrekker Arie Reijm van het CDA naar ChristenUnie/SGP in Zuidplas wordt door fractievoorzitter Marc Lansink betreurd. “Maar ik respecteer zijn keuze,” aldus de CDA-leider.

Moordrechtenaar Arie Reijm was acht jaar raadslid voor het CDA in Moordrecht. In 2012 zegde hij boos zijn lidmaatschap op, uit onvrede over perikelen rond het dorpshuis. Deze week werd duidelijk dat ChristenUnie/SGP hem op de lijst heeft gezet.

“We zijn wel wat met hem van plan in Moordrecht,” verklapt Gert-Jan Freeke namens de ChristenUnie.

CDA-fractievoorzitter Marc Lansink wil niets negatiefs over de overstap zeggen. “De argumenten die Arie gebruikt, zijn van hem. Ik vind het CDA en ChristenUnie dicht bij elkaar liggen. Natuurlijk, hij is een stemmentrekker en ik vind het vervelend dat hij is weggegaan bij het CDA. Maar het is zijn keuze en die respecteer ik. Zoiets kan gebeuren, dat hoort erbij. In het verleden is ook Beter Moordrecht uit het CDA ontstaan. Wat ik weet, is dat we met Arie iemand verliezen die goed campagne kan voeren.”

Arie Reijm is teleurgesteld dat hij na het vertrek uit het CDA niets meer van die partij heeft gehoord. “Pas maanden later kreeg ik een reactie,” zegt Reijm. “Toen kwam de ChristenUnie bij mij informeren. Ik heb na twee gesprekken ja gezegd. Niet uit revanchegevoelens. Ik wil het dorp Moordrecht meer op de kaart zetten. Of ik bij CU/SGP alles mag zeggen wat ik wil? Nou, ik moet nog een gesprek voeren met het bestuur en het campagneteam.”

 


 

STUKJE HISTORIE

Onderstaand artikel schreef ik voor Het Kanaal. Het stond 27 december 2012 in de krant. Dat was het moment dat echt openbaar werd dat Reijm het CDA de rug had toegekeerd.

Reijm uit CDA 27 december 2012