Je bekijkt nu Politiek Zuidplas in oog van de orkaan

Politiek Zuidplas in oog van de orkaan

We schrijven zaterdag 29 maart 2014. Exactement 10 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Het lijkt ook alweer een eeuwigheid geleden dat ik een blogje tikte over dit festijn der lokale democratie. Nu politiek Zuidplas zich eigenlijk in het oog van de orkaan bevindt, want zo kun je de periode van coalitie-onderhandelingen wel verbeelden, is er even de rust om wat politieke zaken op een rijtje te zetten.

Te beginnen met de vraag die mij persoonlijk een paar keer is gesteld: ga ik verder met bloggen over Zuidplas? Ik zou daarop kunnen antwoorden met… nog 1450 nachtjes tot de gemeenteraadsverkiezingen… Maar nee, dat zie ik niet gebeuren. Veertig blogs in aanloop naar de verkiezingen was al een soort marathon die me velen malen meer dan de 5 uur heeft gekost die Nieuwerkerker Theo Edel doorgaans nodig heeft om de marathon af te leggen. Bovendien vraag ik me af wie er zit te wachten op zo’n zijlijnfiguur als ik.

Als ik heel eerlijk ben, zag ik deze verkiezingen ook een beetje als mijn afscheid van politiek Zuidplas. En politiek Nieuwerkerk en Moordrecht. Ik heb het vanaf het jaar 2000 intensief gevolgd. Heel intensief. Ik schepte er genoegen in om voor de lezers van Het Kanaal mooie politieke verhalen te schrijven. Maar Het Kanaal bestaat niet meer. In aanloop naar de fusie terzijde geschoven door politiek Zuidplas. Sinds het fusiejaar 2010 raakte ik daardoor steeds meer verwijderd van het politieke reilen en zeilen. Ik durf te beweren dat de redactie van Het Kanaal tot de fusie goed op de hoogte was van wat politiek speelde. Ik wil niet als een ‘vertellende opa’ overkomen, maar voorheen las ik 70 procent van de beleidsstukken die de gemeenten Nieuwerkerk en Moordrecht naar de redactie zonden. Ik vind dat je goed op de hoogte moet zijn om ergens goed over te kunnen schrijven. Dat op de hoogte zijn werd steeds minder. Drijvend op wat ervaring laveerde ik nog wel een beetje door de politieke golven, maar een echte koers (een mooie krant) ontbrak. Dan is het tijd om definitief voor anker te gaan. Schipbreuk lijden is het net niet, maar door de fusie en het failliet gaan van Het Kanaal liep ik wel wat averij op…

Dus.

logo dat zeg ik - stemmenToch blijft de politiek me boeien. De blogs die ik schreef, vond ik mooi om te maken. Maar ook de kachel moet roken. Ik zou best fulltime vrijwilliger willen zijn en vrijwillig nieuws en blogs schrijven. Maar dat kan alleen als de bank zegt: “Nou, meneer Putters, laat dat betalen van die hypotheekrente maar zitten…” Of als de supermarkteigenaar zegt: “Nou, meneer Putters, die boodschappen hoeft u niet meer af te rekenen.” Of als de energieleverancier en de zorgverzekeraar zeggen: “Die acceptgiro? Ach, laat maar zitten, meneer Putters.” Afijn, mijn punt is duidelijk, denk ik…

Resumerend. Ga ik door met bloggen? Eh, ja, maar met mate. Als ik wat kwijt wil, daar tijd voor en zin in heb. Lekker vrijblijvend. Eens per jaar is ook regelmaat, zal ik maar zeggen… Wat ik wel aardig vind, is af en toe wat oude krantenstukken erbij halen. Gewoon, als duiding. Gewoon leuk.

En vandaag, 10 dagen na de verkiezingen, wil ik nog wel wat losse flodders afvuren. Als het meezit, plaats ik binnenkort ook nog wat foto’s. Op verkiezingsdag wel wat aardige platen geschoten.

Losse flodder 1: de verkiezingsuitslag en de coalitieonderhandelingen

Eerst even de actualiteit. De coalitieonderhandelingen. Bij de verkiezingsuitslag op 19 maart schoot me als eerste te binnen: mijn voorspelde coalitie komt uit. (VVD-D66-CU/SGP en CDA) Maar al na een paar minuten kwam het besef dat het eigenlijk allemaal ook heel anders kon. Dat is het mooie van die verkiezingsavond. Er zijn vaak tig mogelijkheden met evenzovele argumenten vóór en tégen. Dat maakt het boeiend. Wie wat mooie mijmeringen wil lezen, moet eigenlijk gewoon de bijdragen van Thom Demmenie en Jan Dirk Dorrepaal op de website van Omroep Zuidplas lezen. Zeer nuttig leesvoer voor wie er interesse in heeft. Hun punten zijn helder en ik kan het niet beter verwoorden. Check dit en dit en dit en dit. Eén tip: neem een snipperdag en zorg voor voldoende proviand in huis…

Even kort: de VVD heeft de verkiezingen gewonnen, net als vier jaar geleden. Toen 6 zetels (in de loop van de rit werden dat er 8) en nu 7 zetels. Dus de VVD is leidend bij de coalitieonderhandelingen. Echt openbaar is het niet, maar inmiddels is de logische stap gezet om D66 erbij te halen. Logisch, want ook liberaal, verdubbeld en moreel winnaar. De vraag is of er één of twee coalitiepartners bij gehaald worden. Met één is al een meerderheid te vormen, maar hoe breder, hoe beter. Meestal. Dan vind ik het vooral boeiend hoe het met wethouders gaat. Het lijkt logisch dat er vier komen. Dus met drie partijen kan één partij twee wethouders leveren. Of net als vier jaar geleden: vier partijen, vier wethouders? We gaan het allemaal afwachten.

Dit krantenartikel uit januari 2005 wil ik u trouwens niet onthouden. Het is geschreven door Peter Schilthuizen, op het moment dat duidelijk werd dat D66 stopte in politiek Nieuwerkerk. Geen mensen beschikbaar. In Moordrecht was D66 ook al verdwenen, in 2002. Ik herhaal het nog maar een keer: D66 bestond niet meer. Daarom noemde ik in een eerdere blog het D66 van heden als ‘uit de as herrezen’. Op zich knap. Bij het afscheid van D66 durfde Joost van Iperen een stemadvies te geven, voor alle D66’ers in Nieuwerkerk die geen D66 konden stemmen.

Stemadvies Van Iperen 4-1-2005

Losse flodder 2: mijn voorspelling in de vuilnisbak

In de week voor de verkiezingen durfde ik een voorspelling te geven van de verkiezingsuitslag. Ik zat er wel behoorlijk naast. Hieronder de verkiezingsuitslag en daarnaast mijn voorspelling. Begin maar met gooien van rotte tomaten!

voorspelling GR2014 Zuidplas1. VVD: 7 zetels

2. CU/SGP: 6 zetels

3. CDA: 4 zetels

4. D66: 4 zetels

5: SP: 3 zetels

6. PvdA/GL: 2 zetels

7. NEZ: 1 zetels

Positief uitgelegd, had ik VVD, PvdA/GL en NEZ goed voorspeld… En positief: mijn volgorde van het lijstje klopt wel! Maar her en der zat ik er toch een zeteltje naast. Ach, het was een leuke poging.

Ik moet ook zeggen dat ik echt niet had verwacht dat CDA een zetel zou inleveren, dat de SP er drie zou halen (en groter is dan de PvdA) en ik had D66 zelfverzekerd op 3 gezet. Met dezelfde zelfverzekerdheid waarmee lijsttrekker Rik van Woudenberg zelf op vier zetels inzette. Touché, Van W.!

Losse flodder 3: de wethouders

Ik had ook een voorzetje voor wethoudersposten gemaakt. Jan Hordijk (VVD), Rik van Woudenberg (D66), Jan Verbeek (CDA) en Gert-Jan Freeke (CU/SGP). Om eerlijk te zijn, ben ik nu alleen nog zeker van Van Woudenberg. Op de één of andere manier vraag ik me af of Jan Hordijk het wil, en of hij financiën wil doen. Hij zou zomaar in de raad kunnen blijven. Net als Diederik Samsom geen minister werd voor de PvdA, maar in de Tweede Kamer ging zitten. Of misschien een betere vergelijking: Frits Bolkestein (VuVuDu) deed het ook ooit eens. Als partijleider in de Kamer, niet in Kabinet.

Het zou zomaar kunnen dat de VVD Joke Vroegop op zorg wil. Ook mooi omdat er dan eindelijk weer eens een vrouw in het college zit. De voorkeur van Van Woudenberg ken ik niet. Zijn CV kent de termen financieel en personeel… De grote vraag wordt gewoon welke coalitiepartij erbij komt. Wordt het CDA, dan kan wethouder Jan Verbeek zijn werk voortzetten. Hij is dan – met de burgemeester en de gemeentesecreataris – de enige niet-nieuwe in het college. Of wordt het CDA gestraft voor het financiële beleid dat de VVD en haar wethouder Henk van der Torn in de vorige coalitie de kop kostte? En komt CU/SGP er dan bij? CU/SGP durfde – in tegenstelling tot het CDA – in de verkiezingsstrijd eerlijk te zeggen dat het in het OZB-dossier wellicht iets niet goed had gedaan. Het CDA hield star voet bij stuk. Dat Jan Hordijk en Jan Verbeek het wat dit betreft oneens zijn, is wel duidelijk. Misschien heeft het tot gevolg dat Jan Verbeek fulltime opa mag worden.

De SP was ook groot winnaar. Feitelijk de grootste groeier, van één naar drie. Ik betwijfel nog steeds of de VVD het aandurft de socialisten in de coalitie op te nemen. Het zou op basis van de verkiezingsuitslag verdiend zijn, maar er tellen meer zaken dan dat. Als bijwagen, zoals de PvdA in een vorig college, zie ik de SP niet opereren.

Nu zit ik eigenlijk toch volop te speculeren. Laat ik daar maar mee stoppen.

Losse flodder 4: de voorkeursstemmen

Twee kandidaten werden met voorkeursstemmen in de raad gekozen. Joke van Gelderen van de PvdA/GL en Jan-Willem Schuurman van CU/SGP. Beiden besloten niet op hun zetel te gaan zitten. Afgezien van wat ik hieronder schrijf: het scheelt ze toch behoorlijk wat pegels per maand! De raadsvergoeding is naar ik meer 1300 euro…

Afgezien van wat ik hierboven schrijf, is de situatie van de niet gepakte voorkeurszetels raar. Kiezersbedrog, zou je terecht kunnen zeggen. Laat ik met Van Gelderen beginnen. Het is naïef dat de PvdA/GL er geen rekening mee hield dat zij veel voorkeursstemmen zou krijgen. Kom op! Het was a. de eerste vrouw op de lijst en b. de eerste Nieuwerkerkse op de lijst. En dan nog was de partij verrast dat ze Johan Helmer, de nummer 2, inhaalde. Uiteindelijk heeft Van Gelderen haar zetel toch aan Helmer afgestaan. Omdat het duo Beeldman-Helmer beter in staat zou zijn oppositie te voeren. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Johan Helmer en Joke van Gelderen hebben beiden een licht Amsterdamse tongval, maar Helmer is toch iets vlotter gebekt dan Van Gelderen. Van Gelderen is een dame met het sociale hart op de goede plek, zeer ervaren en zeer oprecht, maar een echt publieke prater is ze niet. Het siert haar dat ze haar plekje afstaat, hoewel veel kiezers het jammer zullen vinden.

Van Jan-Willem Schuurman begrijp ik helemaal niet waarom hij zijn zetel aan hem voorbij laat gaan. Oke, hij had in de vorige raadsperiode een stapje terug gedaan vanwege andere prioriteiten, maar waarom stond hij dan op 8 op de CU/SGP-lijst? Met 7 zetels en een wethouderschapje zat hij er dan sowieso al in! Was CU/SGP zo onzeker over het te behalen zetelaantal? Heel vreemd. Schuurman had gewoon lager moeten gaan staan of misschien zelfs helemaal niet op de lijst. Want als je op een lijst staat, moet je de mogelijke gevolgen onder ogen zien. Anders ben je gewoon lijstvulling. Daarbij: Schuurman was gewoon een goed raadslid, blijkbaar zag de kiezer dat ook. Daarom vind ik de actie van Schuurman vreemder dan die van Van Gelderen.

Losse flodder 5: de vrouwen

Over de verkiezingen is nog veel meer te zeggen. Heel veel meer. Maar ook de tijd van u, beste lezer, is spaarzaam, dus ik hou het bij vijf losse flodders. Mijn laatste flodder van vandaag, gaat over vrouwen. In een eerdere blog riep ik alle Zuidplassenaren op om op ludieke wijze alleen op vrouwen te stemmen. Helaas zijn de honderd lezers van deze blog niet zo invloedrijk dat aan mijn oproep gehoor werd gegeven. Dus vrouwen in de raad van Zuidplas blijven zeldzaam. Maar ik maakte een vreugdespongetje toen ik onderstaand artikel las, over de situatie in Boxtel. Ik zei toch dat het nieuws zou zijn? Zuidplas had ook zo in de krant kunnen komen, als simpelweg mijn oproep was uitgevoerd… Volgende keer beter?

vrouwen aan de macht