Je bekijkt nu Vrouwen aan de macht en nog twaalf losse flodders

Vrouwen aan de macht en nog twaalf losse flodders

Het zat er een beetje aan te komen, dit moment. “De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hie-ie-ie-ier!” klinkt Koningsliederlijk in mijn kop. Verwacht van mij – 1 nachtje voor V-Day – geen ultieme ‘wat-moet-ik-nu-stemmen-zodat-alles-anders-en-beter-wordt?’-blog. Verwacht van mij geen stemwijzer. Ieder mens is anders, ieder mens heeft andere wensen in het leven. De politiek kan daar niet alles, maar wel een beetje aan bijdragen. Verwacht van mij in deze laatste blog voor de verkiezingen wel… losse flodders! Die verwachting kan ik waarmaken. Dertien totaal willekeurige losse flodders.

Losse flodder 1: Vrouwen

In mijn blog van gisteren stelde ik u alvast het nieuwe, nog te bepalen college van Zuidplas voor. Dat leverde aardig wat reacties op. Zeker een aantal vrouwmenschen, raadskandidatinnen en -kandidatettes sloeg aan op deze passage. Dat was leuk om te lezen.
Het was natuurlijk een knipoog, maar wel met een zekere ernst. Want wat is het enorm slecht gesteld met het vrouwelijk gehalte van politiek Zuidplas. Kwantitatief, hè? Kwantitatief. Ik benadruk dat woord maar even… Vier dames in een raad van 27. Maar daar is genoeg over gezegd.

juf Kiki D66 Ronde VenenToch wil ik er nog iets over zeggen. Twee dingen.

Ten eerste.
Een fictief experiment dat wel aardig is, is een oproep aan alle stemmers van Zuidplas – vrouwen, maar ook mannen – om ALLEEN op vrouwen te stemmen. Letterlijk alleen op vrouwen. Allemaal voorkeursstemmen! Nul mannenvakjes rood. Van de 145 kandidaten in Zuidplas zijn er 34 vrouw (23,4 procent). NEZ en NGP hebben één vrouw, PvdA/GroenLinks en D66 hebben er drie. CU/SGP heeft er vier. CDA en SP hebben er zeven en VVD heeft acht vrouwen op de lijst. In dat geval komen de mannen echt in de minderheid. Alleen een paar CU/SGP-mannenbroeders… Dan zou Zuidplas echt landelijk nieuws worden…

De foto rechts is trouwens juf Kiki Hagen, lijsttrekker voor D66 in De Ronde Venen.

Ten tweede.
Vroeger was alles beter. Niet alleen in de raad, maar vooral in de colleges. Zuidplas doet het in het college sinds het vertrek van Tamara van Ark met alleen maar mannen. Terwijl het voor mijn gevoel nog maar kort geleden was dat Nieuwerkerk drie (3! Three, Drei, Trois!) vrouwen in het college had. U leest het goed: drie. Burgemeester André Bonthuis had een harem bestaand uit Ester van Tol (VVD), Cora Kuyvenhoven (CDA) en Tamara van Ark (VVD). En o ja: ook nog een heerschap.
Tamara was ook nog eens de opvolgster van een andere vrouw: Adrie Volder. Hoe het vóór de milleniumwisseling was, moet u maar opzoeken in het archief van Het Kanaal.

Moordrecht is volgens mij nog altijd het enige dorp van Zuidplas waar een vrouwelijke burgemeester is geweest: Riny van der Bie. Vrouwelijke wethouders waren er ook: Nel Seip, een superaardige dame van de PvdA. Daarna zat ook nog Gerdien Tober (VVD) op het pluche. Een zeer kundige dame, die nu zwembad De Zuidplas voor Moordrecht moet redden. Tenslotte had Moordrecht korte tijd Fieke Korten (CDA) in een college. Ook al zo’n aardige dame, die echter niet in de wieg is gelegd voor de harde politiek. Ze beet zich er op stuk. De laatste periode 2006-2009 had Moordrecht zelfs een derde wethouder in de persoon van Gea Gravesteijn (PvdA) uit Gouda.
Als ik in mijn korte termijngeheugen graaf, kom ik voor Zevenhuizen niet verder dan Mies te Meij (VVD).

Mijn punt is: waar zijn ze gebleven? De vrouwen die de wet willen houden? Ik zie burgemeester Gert-Jan Kats als SGP-burgemeester wel staan hoor, op de collegefoto met vier ‘Charleys Angels’…

Losse flodder 2: Experiment 2

Gisteren had ik het over een mogelijk experiment-Muller. Kern: bij extreme groei van de SP André Muller tot wethouder benoemen, zodat hij alles kan proberen beter te doen waar hij vier jaar lang ongenuanceerd en hard op heeft zitten vitten. Ik zei er ook bij: besturen is te serieus voor een experiment. Dat experiment moeten we maar niet uitvoeren.

CDA nu SP

Losse flodder 3: Ludiek

De volgende gemeenteraadsverkiezingen mogen wat mij betreft wel wat ludieker. Niet fout-lolliger, wel ludieker. Landelijk ben ik behoorlijk wat ludieke, geestige en creatieve campagnemomenten tegen gekomen. In Zuidplas is het summier. Begrijp me goed: het moet niet over de top. Geen gekkigheid.

billenposterHier links staan twee voorbeelden. Die met die borden kan wel. Gewoon geinig. Die billenposter vind ik minder… Tenzij de tattoo van die vrouw het logo van een politieke partij is, maar dat kan ik net niet zien.

 

Losse flodder 4: Twitter

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen moet het raadsleden en kandidaat-raadsleden verboden worden te twitteren. Zeg ik dat echt? Ja, dat zeg ik echt. Wat waren ze soms tenenkrommend, de discussies voor een publiek van 12 personen. Gênant gewoon. Vliegen afvangen, beschuldigingen, betweterigheid. Gelukkig krijgt Aad in de Straat het niet mee, maar ook al sijpelt er maar 1 procent van het gezever door naar de gewone inwoner, dan nog is dat voldoende om mensen te laten afhaken bij gemeenteraadswerk. Daar ben ik stellig in. Het kan wel goed werken hoor, twitter. Maar dan moet een aantal eerst op cursus. Belerend? Misschien. De waarheid? Ja. Zonder aanzien des persoons ga ik na de verkiezingen ook echt een ontvolgings-project uitvoeren. En dat mag best wederzijds worden. Even goede vrienden.

Losse flodder 5: Voorspeller

tweet maarten van der lindenOp mijn voorspelling van de verkiezingsuitslag, ofwel de zetelverdeling, kreeg ik ook een aantal reacties. Eén wil ik er uit vissen. Die van raadslid Maarten van der Linden uit Moordrecht. Hij stuurde deze tweet de wereld in. Het leuke daaraan is dat Van der Linden een goede voorspeller is. Tenminste, dat was hij in 2009, toen hij een quiz van Het Kanaal won met zijn voorspelling. Hij kreeg er ook een prijs voor en kwam daarmee uiteraard in de krant (de man met das). De prijs was een doosje met verkiezingsgadgets. Want het ging om het idee.

Voorspelling uitslag 2009

Losse flodder 6: Nostalgie

Misschien had u het al in de gaten, maar ik vind verkiezingen wel interessant. Ik volg ze graag, maar word er tegelijkertijd ook wel eens moe van. De bekende haat-liefdeverhouding waar ik het in mijn eerste blog in deze serie al over had. Uiteindelijk vind ik het wel een feest der democratie. Er zitten zoveel mooie facetten aan. Het is een hele zit, verkiezingsdag en uitslagenavond, maar het levert altijd veel stof tot praten, nadenken en publiceren op. Vroeger kon ik dat allemaal kwijt in de krant. Nu niet meer. Ander verhaal. Toch kon ik in deze blogserie mijn ei wel kwijt. Ik heb niet de illusie dat deze blog het bereik heeft van de krant van vroeger. In de krant was het natuurlijk ook meer nieuws, feiten en verslaggeving. Maar ook columns en analyses. In deze blogcolumnserie houd ik het vooral bij die laatste twee. De kachel moet ook roken…

Puur uit nostalgie hieronder wat beelden uit de laatste grote verkiezingsbijdragen in Het Kanaal. Een deel van wat we deden.

Kanaal uitslagavond 2009

Kanaal verkiezingen hart nov 2009

Losse flodder 7: Nog meer nostalgie

Nog meer krantenknipsels. Wat kleine knipseltjes uit de krant van november 2009, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, de eerste voor Zuidplas. Deze zijn alleen interessant voor wie het echt interessant vindt… Kleine frutseltjes, die ik zonder commentaar plaats.

coalitieonderhandelingen start 2009

opkomst s avonds 2009

stemmen ongeldig 2009

Losse flodder 8: Verkiezingspoll Omroep Zuidplas

Een voorspelling van de zeteluitslag heb ik al gemaakt. Op de website van Omroep Zuidplas is ook een poll geplaatst. Inmiddels bijna 1000 stemmen. (UPDATE: 1000 stemmen was vóór de ontdekking van de fraude. Het is eigenlijk bijna 500) In eerste instantie was er iets raars met de poll. Hij leek niet helemaal in orde. Nadat een aantal Omroep Zuidplas whizzkids met een schroevedraaier de computer in is gedoken en de zwarte doos heeft geanalyseerd, bleek dat twee partijen behoorlijk gebruik hebben gemaakt van F5 en de mogelijkheid meerdere keren te stemmen. 100 klikken vanuit één huis (IP-adres) is natuurlijk ook merkwaardig… De OZ-whizzkids hebben hem opgeschoond en daar kwam dinsdagmiddag onderstaande tussenstand uit. Veel realistischer.

poll OZ gefilterd

Losse flodder 9: Uitslag 2009

Nog meer krantenknipsels. Hieronder gewoon wat oldschool ‘screendumps’ (ofwel foto’s van de krant…) van stemuitslagen in Zuidplas in 2009. Gewoon om even te bekijken.

Alle dorpen van Zuidplas en Zuidplas totaal:

stemmen per dorp 2009

Alleen de Moordrechtse stembureaus: (tja, foutje in de krant: met pen de goede partij op de goede plek…)

stemmen Moordrecht 2006  2009

Stemmen op Moordrechtse kandidaten: (Dit vond ik wel een interessant lijstje. Het is wat werk, maar dan heb je ook wat.)

Moordrechtse stemmen

Losse flodder 10: AD onderzoek

Het AD had vandaag een mooie gemeenteraadsverkiezingenspecial verdeeld over meerdere pagina’s. Inclusief onderzoek naar bekendheid van raadsleden in Nederland. Dat vind ik interessant. Hieronder simpelweg twee infographics. Het hele verhaal moet u maar in de krant lezen.

AD onderzoek 1

AD onderzoek 2

Losse flodder 11: Tips voor newbies (en alle anderen…)

Een tip voor nieuwe raadsleden. Ook uit het AD van dinsdag.

tips raadsleden

Losse flodder 12: College- en coalitievorming

Het echt belangrijkste moment van de verkiezingen, is het moment nadat de stembussen op slot gaan, de uitslagen bekend worden en dan: de coalitiebesprekingen beginnen. Elke partij zal als eerste roepen: eerst bezinnen, overleggen, achterban raadplegen en uitslag analyseren. Maar het kan in een vingerknip gebeuren. Partijen kunnen buiten de boot vallen. Winnaars kunnen verliezers worden. En andersom. De overwinningsnederlaag is een bekende term. De PvdA maakte het ooit mee in Nieuwerkerk. Winnen, maar toch in de oppositie terecht komen. Dat kan als andere partijen ‘elkaar vinden’. Vaak ‘op inhoud’. Als die termen zullen vast weer langskomen. De PvdA had toen overigens een prettig oppositieraadslid: Govard Slooters. Die was daar goed in en die had enige autoriteit in zijn handelen. Govard is inmiddels gemeentesecretaris en bewoner van Nieuwkoop. Hij helpt in Nieuwerkerk eh, Zuidplas, nog wel mee met de campagne. Zaterdag was ‘ie actief op de verkiezingsmarkt. Mooi man.

Hieronder een stuk van mijn collega Peter Schilthuizen. Wandelend archief en encyclopedie tegelijk van Nieuwerkerk. Dit ging over de collegeonderhandelingen. In 2009. Ik vermoed dat de kop dit jaar min of meer gekopieerd kan worden, als het woordje ‘Eerste’ wordt vervangen door ’tweede’.

coalitieonderhandelingen 2009

Losse flodder 13: Eindpreekje

De dertiende en laatste losse flodder van vandaag. Laat verkiezingsdag geen ongeluksdag worden. Laat de opkomst alstublieft boven de vijftig procent uitkomen. En het liefst boven de zestig. Dan komt mijn op de radio en in het OZ TV-debat uitgesproken wens uit.

Ik heb mijn best gedaan. Door deze blog zal de opkomst niet worden verhoogd. Die illusie heb ik niet. De lezers zijn sowieso wel een beetje geïnteresseerd in politiek, dus zullen wel gaan stemmen. Nee, het gaat om de grote groep mensen. Het gros van het volk dat het te druk heeft met het eigen leven om daarnaast ook het leven en handelen van 27 raadsleden, vier wethouders en een burgemeester te volgen. Ook daar is van alles over te zeggen. De komende tijd, de komende jaren, zal de lokale politiek veel beslissingen moeten nemen die de leefwereld van de inwoners direct of indirect kunnen raken. Hard kunnen raken, zelfs.

Ik wens de inwoners veel wijsheid toe bij het uitbrengen van zijn of haar stem. Ga vooral stemmen. Ik wens de nieuwe gemeenteraad, die morgen wordt gevormd, veel wijsheid toe. Hou het onderling netjes, maar sukkel ook niet in slaap.

Ik wens de tellers van de duizenden stemformulieren veel sterkte toe. Het is een forse klus. Als het meezit, 15.000 stemformulieren. Als het nog meer mee zit, nog veel meer.