Je bekijkt nu Verkiezingsposters Zuidplas officieel tot SAAI verklaard

Verkiezingsposters Zuidplas officieel tot SAAI verklaard

Al eerder zette ik in een blogje de verkiezingsposters van Zuidplas op een rij. Bij deze wil ik, met de kennis van nu, al deze posters officieel tot SAAI (*geluid van stempel*) bestempelen. 13 nachtjes voor de gemeenteraadsverkiezingen mag dat ook wel eens gezegd worden.

choice of tilburgDie posters, dat is allemaal nogal wat. Er is altijd veel gedoe over, partijen gaan poster over elkaar heen plakken en meer van dat soort onzin. Kranten schrijven dan weer plichtmatig over ‘de plakoorlog is begonnen’, dat kun je van mijlenver voorspellen. Vermoeiend.

Maar wat is het nut van die posters? Een voorbijganger zal echt niet naar zo’n verkiezingsbord kijken, de posters nauwkeurig bestuderen en dan op basis daarvan een partij kiezen. Echt niet. Waarom toch altijd die drukte? De posters allemaal bij elkaar hebben wel nut. Eén doel: aandacht voor de verkiezingen. En dat is een goed doel. Daar doe ik zelf ook aan mee.

Juist om die aandacht is het veel leuker om iets leuks van die posters te maken. De afgelopen weken kwamen in de media al tal van voorbeelden naar voren. Er was ergens een man die op zijn poster op de foto stond, terwijl hij met de vlakke hand op de blote bips van een ander persoon tikte. Billenkoek. De andere persoon was niet herkenbaar, maar op de rand van de onderbroek (terwijl ik dit type, denk ik: waar gaat dit over…) stonden logo’s van de PvdA.

Zo’n poster haalt de media, maar is zeker niet de leukste ‘leuke’ poster die er is. Er zijn veel leukere ‘leuke’ posters. Het is nu zelfs zo, dat VNG Magazine een heuse prijsvraag is gestart: Het Beste Verkiezingsaffiche van Nederland. Check deze link: http://www.vngmagazine.nl/de-beste-verkiezingsaffiche

Meteen de eerste is al geinig: een dame op de foto met achter zich: The Choice of Tilburg! Kijk, dat is leuk. Die knipoog, dat is geinig. Ik baalde meteen al dat we het Omroep Zuidplas verkiezingsdebat al in een vormpje hebben gegoten. Want dit had ook een mooie geweest: The Choice of Zuidplas. Vier kiezers in een stoel die zich wel of niet omdraaien. Heerlijk! If only we had time (and money)…

Er is ook een geweldige foto uit Delft: een man met een snor breder dan zijn gezicht met naast zich een slungel die als hij in de onderwereld zat ‘Slome Sjakie’ zou kunnen heten. Iedereen – ouder dan 35 – denkt meteen aan Van Kooten & De Bie. Er is een plaat dat dit duo de verkiezingsposter plakt: hilarisch. De snor is van Onafhankelijk Delft.

O ja: toen ik de Zuidplas-verkiezingsposters in een blogje plakte, had NGP nog geen posters geplakt. Dat is inmiddels wel gebeurd, dus zijn alle acht partijen vertegenwoordigd.

Tot zover de verkiezingsposters

Want ik wil iets belangrijks melden. Of eigenlijk een vraag opwerpen.

Wat is er toch mis met de gemeente Zuidplas? Op de homepage van de Zuidplaswebsite geen enkele banner voor de verkiezingen! Ongeveer elke gemeente heeft minstens een bannertje op de VP. En als het meezit een link naar een digitale Stemwijzer of Kieskompas. Capelle aan den IJssel heeft wel een banner. En een Kieskompas. Een goede service naar de kiezer. Waarom doet Zuidplas daar niet aan mee? Centen? Nadat ik laatst wat googlede, kwam ik een Stemwijzer voor Zuidplas tegen. Bleek het te gaan om die uit 2009… Daar kwam ik achter toen Beter Moordrecht nog in het lijstje stond…

Ik weet niet of Zuidplas nog bezig is met een Stemwijzer of Kieskompas, maar dat zou dan wel rijkelijk laat zijn.

Verkiezingskrant

Op de website van Zuidplas is wel de gemeentelijke verkiezingskrant te downloaden. Dat heb ik gedaan. Wat zal ik ervan zeggen?

logo De StemmingOkee: ik vind de verkiezingskrant die ik zelf met twee oud-collega’s heb gemaakt mooier. Dat durf ik eigenlijk best te beweren. Volgende week wordt die krant, die De Stemming heet, verspreid in Zuidplas. De verkiezingskrant die de gemeente vier jaar geleden maakte, vond ik mooier. Waarschijnlijk was er wat meer geld door het fusiepotje. Maakt niet uit, dat was vroeger.

Onze verkiezingskrant heeft een andere opzet dan die van de gemeente. Gelukkig maar. Zoals ik de gemeentelijke krant zie, levert die wel iets meer op. Onze verkiezingskrant hebben we kunnen maken door financiële bijdragen van zeven van de acht partijen en een aantal bedrijven. Waarvoor dank. Als makers hebben we er ook iets mee verdiend. Niet veel. Als je het vergelijkt met een raadsvergoeding in Zuidplas, hebben we verdiend wat een raadslid met twee vergaderingetjes krijgt. Om en nabij. Dan weet u dat ook. Onze verkiezingskrant is een eenmalig projectje. Een leuk project. Mooi om te doen. Meer over de inhoud van de krant ga ik nog niet verklappen. Wat er in ieder geval niet in staat, is een tabel met wat alle partijen van een aantal onderwerpen vinden. Wat er wel in staat, zijn de verhalen van de mensen achter de partijen. Kritisch benaderd, maar daardoor wel geloofwaardig.

Nog zes nachtjes slapen, en dan zou de krant op de mat moeten vallen. Ik kan niet wachten!