Zullen we eens lekker Nesselande gaan heroveren?

Heel af en toe speel ik het spel De Kolonisten van Catan. Daarbij gaat het erom middels dobbelen en onderhandelen land te veroveren op een spelbord. De bedenker ervan is inmiddels schatrijk.

Vorige week bedacht ik me ineens dat ik het spel De Kolonisten van Nesselande zou willen maken. Waarmee de herovering van de wijk Nesselande op Rotterdam op een leuke manier kan worden gespeeld. Dat lumineuze idee kreeg ik toen ik woensdag op NOS Teletekst las dat Minister Donner in 2014 de deelgemeenten in Rotterdam en Amsterdam wil opheffen. Ik dacht meteen: laten wij in Zuidplas de gemeente Rotterdam dan maar te hulp schieten en Nesselande weer omarmen binnen onze gemeentegrenzen. Hoeven onze westerburen zich daar in ieder geval niet meer druk over te maken.
Op zich is het helemaal niet zo’n gekke gedachte, Nesselande heroveren. Ooit was het gebied natuurlijk gewoon Nieuwerkerks, tot het werd ingeruild. In ruil ervoor betaalde Rotterdam allerlei wegen en rotondes die nodig waren om het verkeer uit Nesselande te verwerken. Alleen de Hoofdweg mocht nog twee keer één rijbaan blijven.

Wie op de kaart kijkt, ziet dat Nesselande geografisch natuurlijk veel beter bij Nieuwerkerk zou passen dan bij Rotterdam. Cartografen zien een raar uitstulpseltje dat Nesselande heet. Vanuit Rotterdam gezien kan de wijk als het verlengde van Zevenkamp worden gezien. Niet vreemd. De werknaam van Nesselande was zelfs ooit ‘Achtkamp’. Ik weet niet of Rotterdam die telsom ooit wilde uitbreiden tot tien, met Zevenhuizen als ‘Negenkamp’ en Moerkapelle als ‘Tienkamp’…

Hoe dan ook: als het bebouwen van de Zuidplaspolder doorgaat en Zevenhuizen wordt uitgebreid en ook het Ringvaartdorp verrijst, dan is Nesselande op een gegeven moment helemaal tegen Zuidplas aangegroeid. Wat ik eigenlijk wel eens zou willen, is in Nesselande zelf een referendum houden met de vraag of de inwoners bij Rotterdam willen horen, of dat ze liever bij Zuidplas horen. Optie drie (‘het interesseert me allemaal helemaal niets’) mag er van mij ook bij. Stel dat tachtig procent van de Nesselanders liever zijn paspoort op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk haalt dan op de Coolsingel, dan is dat toch een serieuze heroveringspoging waard? De mening van de burgers is toch zo belangrijk?
En dat er een mooi strand is, met een mooie boulevard en een mooi winkelcentrum waar lekker op zondag gewinkeld kan worden, dat is mooi meegenomen…