Je bekijkt nu Boeren, burgers en buitenlui, komt allen naar het OZ debat, maandagavond!

Boeren, burgers en buitenlui, komt allen naar het OZ debat, maandagavond!

O ja, ik was bezig met een serie blogcolumns. Het blijkt dat inspiratie en tijd communicerende vaten zijn: ik heb enorm veel inspiratie… Maar ja: de tijd ontbreekt. Vandaag, 11 nachtjes voor de verkiezingen, wil ik het even hebben over het Verkiezingsdebat van Omroep Zuidplas. Dat vindt plaats op maandag 10 maart tussen 20.00 uur en 22.00 uur in het Raadhuis in Nieuwerkerk.

De afgelopen tijd zijn enkele vrijwilligers van Omroep Zuidplas enorm druk geweest met de voorbereidingen voor dat debat. Zoals u wellicht weet, ben ik ook vrijwillig actief voor die mooie omroep.

Het debat dat OZ organiseert, vindt plaats in het Raadhuis. We willen er wat leuks van maken. Het zou vooral mooi zijn als niet-partijbebonden publiek de weg naar het Raadhuis weet te vinden. Waarom zou iemand komen kijken, cq luisteren? Nou, de lijsttrekkers krijgen in vier stellingen de mogelijkheid hun visie en standpunten over het voetlicht te brengen.

Waar gaan we het over hebben: vier thema’s. Belangrijke thema’s, zo hebben wij bedacht. Drie heel belangrijke thema’s en als laatste een interessant thema. We gaan het hebben over Voorzieningen in Zuidplas, Zorg in Zuidplas, Financiën en Belastingen in Zuidplas en tenslotte Recreatie in Zuidplas. Zeker op een prachtige dag van vandaag mag die recreatie best genoemd worden. Als is het maar om de gemeentekas te spekken.

Om het voor de bezoeker en TV-kijker (jawel, er worden TV-beelden gemaakt) leuk te houden, wordt elk debatje ingeleid door een filmpje. Een filmpje! De Steven Spielberg van OZ, Cees van de Bovenkamp heeft samen met de Philip Freriks van OZ, Marien Mulder, een viertal heel leuke filmpjes gemaakt. Ik kan niet alles verklappen, maar een Oscar voor beste lokale verkiezingsfilmpje behoort serieus tot de mogelijkheden…

jeroenremiWat veel mensen niet beseffen, is hoeveel werk het is om zo’n debat technisch rond te krijgen. We mogen van de gemeente Zuidplas gebruik maken van de Raadzaal. Dat is al fijn. Dank alvast. De Ed en Willem Bever van Omroep Zuidplas – Remi van Tienhoven en Jeroen Mulder – zullen de hele middag druk zijn met het aan elkaar knopen van de essentiële kabeltjes. De techniek-tovenaars krijgen het ongetwijfeld voor elkaar.

iwanEn dan hebben we nog zo’n multimediale whizzkid, Iwan Verrips. Laat Iwan de technicus maar schuiven. Wie in het woordenboek bij ‘multitasken’ kijkt, ziet daar de naam van Iwan staan. Iwan is als een octopus die jongleert met toetsenborden, mengpanelen, laptops, telefoons, microfoons, CD-spelers, MP3-spelers en dan nog klinkt hij op de radio alsof hij alles onder controle heeft. En dat is ook altijd zo… Iwan zorgt maandag voor een naadloze radio-uitzending en zal tegelijkertijd – jawel – een blog bijhouden en ongetwijfeld af en toe een tweet met de wereld delen.

De eerder genoemde Steven Spielberg, alias Cees van de B., zal de boel samen met Jacques Lindhout filmen. Wie de filmpjes van Omroep Zuidplas bekijkt – via de kabelkrant of YouTube – weet dat het dan goed is.

Aanstaande maandag probeer ik ook mijn steentje bij te dragen aan het debat. Als presentator… Ik heb er zin in. Eén keer eerder heb ik een verkiezingsdebat gepresenteerd. Dat was nog in de tijd dat Moordrecht Moordrecht was en de politieke partijen in café Het Posthuis met elkaar in debat gingen. Sindsdien staat het pand aan de Dorpsstraat op instorten… Gelukkig heb ik dit keer hulp van een ervaren presentatrice: Marieke van der Putten. Putters en Van der Putten, inderdaad. Maar dat is toeval. We gaan proberen het debat in goede banen te leiden. Samen Sterk!

Tenslotte nog even een foto uit de oude doos

politiek cafe Posthuis

Deze foto is gemaakt tijdens het Politiek Café in Moordrecht. Het moet in 2006 zijn geweest. Gezellig, in een bruin café, politici aan de tand voelen. Er waren burgers. Maar dat waren wellicht lui die altijd al aan de bar zaten…

Op de foto sta ik links een beetje quasi-nonchalant te luisteren naar wat Jos Beekman van de VVD (in rood truitje) te melden heeft. Aan tafel zit verder geheel links Frank Appelman, die als nieuwkomer lijsttrekker was voor de PvdA. Eigenlijk net als PvdA-GroenLinks nu een nieuwkomer als lijsttrekker heeft. Appelman was een meer een bestuurder dan een harde politicus. Wel iemand die het PvdA gedachtegoed prima kon uitleggen zonder te worden uitgelachen. Vaak met een beetje humor, dat helpt.

Naast hem zit Gert Will. CDA. Je ziet hem denken: “Wordt dit mijn laatste periode, of plak ik er nog één aan vast…?” Gert Will, mooie vent. Wel eens een mooi paginagroot interview mee gemaakt waar ik trots op was. Want direct een karakterschets.

Met gele das naast hem Jan de Koning, de makkelijk pratende lijsttrekker van Beter Moordrecht. De Koning is inmiddels woonachtig in Gouda en daar fractievoorzitter van Gemeente Belangen Gouda.

De vijfde en laatste partij die meedeed, was de SGP. Maarten van der Linden was voor het eerst lijsttrekker. Op de foto is hij net niet te zien, hij zit naast Appelman maar is niet te zien omdat ik er als een lompe boer voor sta. Van der Linden mocht Ad Schouten opvolgen, die twaalf jaar achter elkaar de SGP in Moordrecht leidde. Schouten zit rechts op de foto, een beetje bedenkelijk te kijken met zijn hand onder zijn kin. Schouten was een beetje het type Aart Slobbe uit Nieuwerkerk. Boekhouder. Hij ergerde zich soms aan allerlei populistische prietpraat, maar kon als het moest zelf ook behoorlijk villein uit de hoek komen.

Zo terugblikkend was het wel gezellig en kneuterig, dat politiek debat van Moordrecht. Ook toen al deden de partijen hun best om de politiek voor inwoners aantrekkelijk en interessant te maken. Ook toen was er al veel ‘incrowd’, de vaste kliek mensen die de politiek maakte en volgde. Waarschijnlijk zal dat altijd zo blijven.

O ja: het resultaat van deze verkiezingen was als volgt: PvdA werd het grootst, daarna BM, daarna VVD, daarna CDA en daarna SGP. Het bijzondere: de eerste vier hadden allen drie zetels en de SGP één. (Bijzonder is ook dat ik dit nog uit mijn hoofd weet…) Vier keer drie zetels. Een gelijkspelletje, noemen we dat. En toen? PvdA vormde met VVD en CDA en steun van SGP een college. Drie wethouders (tja) en BM alleen in de oppositie.

Tot zover deze les recente geschiedenis van Moordrecht, hoofdstuk politiek…