Je bekijkt nu Wat deed Chriet Titulaer in de raad van Moordrecht?

Wat deed Chriet Titulaer in de raad van Moordrecht?

Vandaag even een duik in de oude doos. Bij puur toeval kwam ik namelijk in mijn archief een mooie foto tegen uit het Moordrecht van de jaren negentig. Die wilde ik u, 14 nachtjes ofwel twee weken voor de verkiezingen, niet onthouden.

Op onderstaande foto ziet u drie personen. En ziet u die middelste figuur? Wondere wereld! Want is dat niet Chriet Titulaer?! Held uit de tijd dat pixels nog pixels waren en Titulaer op TV prachtige kijkjes in de toekomst gaf? (klik vooral op deze link, al was het alleen maar om de tune van Wondere Wereld nog eens te horen)

D66 in jaren 90

Nee. Het is hem niet. Helaas. Het is zijn tweelingbroer. Of tenminste: dat had hij kunnen zijn. Het is namelijk Jan Oomen uit Moordrecht. Rechts van hem (voor de kijker links) staat Renée Boers-Da Silva en aan de andere kant van Chriet… eh… Oomen staat Hans Nieuwenhuis. De foto is genomen bij de installatie van de gemeenteraad van Moordrecht in de jaren negentig. In die tijd had de raad in Moordrecht – ik meen – elf zetels en D66 had er maar liefst DRIE! Ter vergelijking: de raad van Zuidplas nu heeft 27 zetels en daarvan zijn er TWEE voor D66. Het waren de hoogtijdagen van D66 in Moordrecht.

De foto kreeg ik van Renée Boers-Da Silva. Volgens mij heb ik hem in de krant gebruikt bij een paginagroot verhaal over D66. Want na deze drie zetels werd het minder en minder met D66 in Moordrecht. Volgens mij heeft Boers het uiteindelijk acht jaar als eenvrouwsfractie moeten doen. Dat was de tijd dat ik veel over de Moordrechtse politiek schreef. Boers was iemand die in ieder geval veel aandacht vroeg voor de kunst en cultuur. Wat dat betreft is het voor haar fijn dat ze nu uit de politiek is. Alle bezuinigingen op dat front zouden haar vast pijn hebben gedaan.

Renée Boers-Da Silva is getrouwd met Hans Boers. Hans was één van de oprichters van de Moordrechtse Milieuvereniging De Zuidplaspolder. Die was ooit opgericht op aandringen van burgemeester André Bonthuis, ten tijde dat er sprake was van de komst van enorme baggerdepots rond Moordrecht. MMVZ bestaat nog steeds. Hans en Renée wonen inmiddels al een paar jaar in het hoge noorden van Groningen. Omdat het een bekend paar was met veel maatschappelijke bezigheden in Moordrecht, schreef ik zelfs een afscheidsverhaal toen ze het dorp verlieten.

Jan Oomen woont nog steeds in Moordrecht. Bijzonder was dat de beste kerel nog twee periodes wethouder is geweest. Niet voor D66, maar voor… de VVD! De liberalen in Moordrecht konden in die tijd, tussen 2002 en de fusie, geen wethouder uit de VVD-gelederen vinden. Oomen was van 1982 tot 1998 raadslid voor D66 in Moordrecht. In 2010 kreeg hij een mooi beeldje van Meester Lalleman. Oomen is nog steeds politiek actief. Tenminste: hij staat weer op de kandidatenlijst van D66. Op plaats 11 om precies te zijn. Op zich een mooi getal: 11. Het zal wel niet zijn gebaseerd op het feit dat hij ook voorzitter is geweest van vv Moordrecht… (beetje vergezocht, ik geef het toe…).

Hans Nieuwenhuis heb ik persoonlijk eigenlijk niet gekend. Dat was voor mijn tijd. Ik heb hem wel ontmoet. Dat zit als volgt: bij het teloorgaan van Moordrecht werd nog een speciale raadsvergadering gehouden, die meteen een reünie was van oudgedienden. Dat was leuk. Bij die gelegenheid waren Hans Nieuwenhuis, Jan Oomen en Renée Boers-Da Silva van de partij. En als ijverig journalist van Het Kanaal maakte ik toen van hen onderstaande foto. Best mooi: het drietal met twintig jaar ertussen.

6285b0110 d66 boers oomen nieuwenhuis