Je bekijkt nu U vindt acht partijen in Zuidplas te veel…? Check dit!

U vindt acht partijen in Zuidplas te veel…? Check dit!

In Zuidplas kunnen kiezers kiezen uit acht politieke partijen. Inclusief ‘blanco stemmen’ hebben zij dus negen invulvarianten voordat zij het stembiljet in de stembus deponeren. Met nog 16 nachtjes voor de verkiezingen, ontdekte ik dat dat aantal eigenlijk best meevalt…

verkiezingsbord amsterdam 1Voor deze blog heb ik best veel over. Niets is mij te dol. Daarom toog ik vandaag, speciaal voor deze blog (*kuch*) naar Amsterdam… Daar kwam ik dit verkiezingsbord tegen. Nou, dat is wel even iets anders dan die amateuristisch in elkaar getimmerde multiplex-borden in Zuidplas… Geintje, geintje, ik hou juist wel van dat kneuterige. Het bord dat u hier op de foto ziet, zal best een paar euro’s kosten. Dan is de Zuidplas-variant toch beter, in deze tijd van bezuinigingen.

Wat valt op aan dit bord? Ja, het is voorgedrukt. Ja, het is net iets te luxe. Ja, het is onoverzichtelijk. Maar waar het mij om gaat, zijn puur de aantallen. Zeven-en-twintig (27!) partijen. Twenty-seven, zoals de toeristen daar zeggen. En dan gaat het alleen nog om de gemeenteraad. Dan staat er aan de achterkant van het bord nog een oproep voor een gebiedscommissie centrum. Dat zijn iets minder partijen, maar toch. Stel je toch eens een verkiezingsdebat voor met 27 partijen. En probeer de verschillen eens te vinden. Verkiezingsprogramma’s lezen is dan al helemaal geen optie. Dat is in Zuidplas al bijna geen doen voor burgers die er nog een leven op na houden…

In Zuidplas zijn er acht partijen die meedoen. Inwoners kunnen nog niet via de Stemwijzer ook voor Zuidplas bepalen waar zij op zouden kunnen stemmen. Die is namelijk nog van 2009… Als ‘ie wordt geupdate, ga ik hem wel invullen. Ook al mag ik niet in Zuidplas stemmen. Niet doorvertellen, hoor.

In Gouda zijn er 13 partijen. In Capelle aan den IJssel 10 stuks. In Zoetermeer ook 13. In de Krimpenerwaard? Nul… Daar zijn pas eind 2014 gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente. Lekker rustig, daar aan de overkant van de IJssel.

Kortom: Zuidplas mag nog best tevreden zijn met 8 partijen. Als ze een beetje hun best doen, kunnen het er de volgende keer 4 zijn: liberaal, sociaal, christelijk en lokaal. Wel zo makkelijk… De keer daarna twee, links en rechts en dan? Dan weer lekker opsplitsen… Partijen splijten, gemeente defuseren tot zelfstandige dorpjes en buurtschappen en weer lekker opnieuw beginnen. Moehaha!

verkiezingsbord amsterdam 2