Je bekijkt nu Kerstpakkettenactie zorgt voor fijn moment voor minderbedeelden in Capelle

Kerstpakkettenactie zorgt voor fijn moment voor minderbedeelden in Capelle

Je hebt ze overal: kerstpakkettenacties van goedwillende medemensen voor minderbedeelde medemensen. En al deze acties zijn goed en mooi. Woensdag nam ik een kijkje bij de Kerstpakkettenactie van de Lions en Rotary in Capelle. Ik zou er een pagina over vol kunnen schrijven. Helaas moest ik het samenvatten in 300 woorden. Lees hieronder of en hoe dat toch is gelukt. Ik vind het mooie verhalen om te maken. Een verhaal maken met inwoners die een pakket krijgen, is vaak moeilijker. Zij schamen zich, of willen niet in de publiciteit. Begrijpelijk. Maar zo’n verhaal maakt dat de noodzaak van dit soort acties nog beter is in te beelden.

 

Kerstpakket zorgt voor fijn moment voor minderbedeelden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Met in de ene hand een zware boodschappentas en in de andere een adreslijst, stapt Jannie van Lieburg woensdag in de auto. Namens serviceclubs Rotary en Lions brengt ze enkele volle tassen naar minderbedeelde Capellenaren. De Kerstpakkettenactie is tegelijkertijd een aardigheidje en pure noodzaak.

Jannie kent de andere kant van de medaille. “Ik heb het zelf moeilijk gehad na een scheiding met twee kinderen. Het was fijn om op zo’n moment een boodschappentas te ontvangen. De stralende ogen van mijn kinderen, dat was mooi. Nu ben ik uit die situatie en geeft het een goed gevoel om anderen te helpen.”

Vlak voordat Jannie op pad gaat, vulden tientallen Lions en Rotarians in een bedrijfshal ruim achthonderd tassen met dertig producten. Ingeblikt vlees, hagelslag, koek, soep thee, een reep chocola, noem maar op. Bovenop een kerststol en een kerstkaart. “In Capelle zijn zo’n tweeduizend kinderen die in zo’n armoede leven, dat ze geen lid kunnen worden van een sportclub,” weet Lion Robert van Veen. “Ik heb ook tassen rondgebracht en dan word je met je neus op de feiten gedrukt. Wij doen dit om de medemens te helpen.”

Ruim tien jaar wordt de Kerstpakkettenactie gehouden. “Het begon met iemand uit het Rotary-netwerk die in problemen zat,” zegt Ed Beenhakker, die er vanaf het begin bij is. “Eerst met relatiegeschenken. Dat eerste jaar hadden we zo’n tachtig pakketten. Elk jaar werd het meer. Nu houden we de grens al jaren op achthonderd.”

Als alle tassen middels een menselijk lopende bandsysteem zijn gevuld, worden deze door tientallen chauffeurs bij mensen gebracht. ‘Iemand heeft aan je gedacht,’ wordt er aan de deur bij gezegd. De Capelse kerken zorgen voor adressen. “Mensen zijn vaak stil als ze de tas krijgen. Maar aan de kinderen zie je vaak hoe blij ze zijn,” zegt Jannie, voordat ze wegrijdt.