Je bekijkt nu Smulpaleis in Smart-garage Capelle

Smulpaleis in Smart-garage Capelle

De Smart-toren in Capelle is een markant punt. Een landmark, zogezegd. Een eye-catcher. Ooit stond hij volgeladen met van die kleine autootjes. Maar die verdwenen drie jaar geleden en de bijbehorende garage stond leeg. Na de zomervakantie kwam er weer leven in de brouwerij. Het wordt een sushi-restaurant. Ik had zelf de kop ‘Van Smart naar sushi’ bedacht. Maar de kop waarmee het AD mijn verhaal uiteindelijk plaatste was minstens zo sterk.

Van Smarts naar sushi…

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Jaren geleden bepaalde een glazen toren vol Smarts het beeld bij de rotonde bij de Capelsebrug. De markante reclamezuil stond de laatste drie jaar troosteloos leeg. Niet lang meer: volgend voorjaar opent ondernemer Kuo Ping Yeh in het bijbehorende pand maar liefst twee grote restaurants.

In de voormalige garage en showroom komen, gescheiden van elkaar, een Japans resaurant en een wereldrestaurant. Beide volgens het bekende ‘all yuo can eat’-concept. Ofwel: zoveel eten als je wilt voor een vaste prijs. Waar eerst Smarts werden verkocht, gaat dan sushi over de toonbank. Yeh is blij met zijn nieuwe restaurant, dat hij samen met zakenpartner Sheng Pin Chi gaat runnen. Het zal zeker 35 fulltimeplaatsen aan werk bieden.

De eigenaren benadrukken dat het ‘veel meer’ wordt dan alleen sushi. “Mensen denken vaak aan rauwe vis, maar Japans is meer dan dat,” zeggen zij. In het wereldrestaurant is keuze uit een Aziatische, Franse en Italiaanse keuken.

De horecaondernemer Yeh is al eigenaar van Chinees restaurant Rose Palace aan de Schermerhoek. Steeds wanneer hij langs het leegstaande pand aan het Rhijnspoor reed, dacht hij eraan daar een restaurant te openen. Het bestemmingsplan liet het echter nooit toe.

Tot de gemeente Capelle eindelijk besloot dat er meer horeca in het kantoorgebied mogelijk moest zijn. Dat was het moment dat er direct veel animo voor het beeldbepalende pand op een zichtlocatie was. Yeh had de beste papieren en tekende een huurcontract.

Theo van Hek is de architect die de komende maanden de verbouwing begeleidt. “Het restaurant, keuken en personeelsruimten bij elkaar tellen zo’n 1900 vierkante meter. In het Japans restaurant worden gasten bediend. Op de eerste verdieping komen nog eens drie grote, ronde tafels in Japanse setting. Dat vinden gasten prettig. In het andere deel komt het wereldrestaurant, met lopend buffet. Daar kunnen gasten bij een batterij koks hun eten laten maken. Dit concept is op dit moment heel populair.”

Met de komst van een Japans restaurant en een wereldrestaurant wordt de horeca-capaciteit van het gebied direct met 500 plaatsen vergroot. De McDonalds, de Kentucky Fried Chicken en de Subway zijn er al te vinden.
Verder is in september Skate Fever geopend in de voormalige videotheek en kan daar vanaf deze maand Glow-Golf worden gespeeld.

De parkeercapaciteit zou voldoende moeten zijn, zeker omdat het kantorengebied ’s avonds rustig is.

Maar wat gaat er nu met die glazen toren gebeuren? Voorlopig niets. De eigenaren denken nog na over welke manier hij voor reclamedoeleinden kan worden gebruikt. Tafels voor gasten plaatsen hoort niet tot de mogelijkheden.