Je bekijkt nu Bouwen zorgcentra wekt woede

Bouwen zorgcentra wekt woede

De zorg is in beweging. Dat was al kort te lezen in dit artikel dat gisteren in de krant verscheen. Enige navraag bij Zorgpartners en bij twee politieke partijen gaf nog meer informatie. In het AD verscheen het artikel vandaag zoals het hieronder is geknipt. Het verhaal zoals ik het maakte, was iets uitgebreider, met een iets uitgebreidere reactie van Zorgpartners. Naar mijn idee met iets meer nuance. Maar de eindredactie heeft goed geknutseld…

Zorgpartners verwacht na 2020 weer te bouwen

GOUDA/MOORDRECHT – Hoewel Zorgpartners Midden-Holland momenteel bezig is vier zorgcentra in de regio te sluiten, verwacht de organisatie na 2020 juist weer zorgcentra te moeten openen. De politiek zet vraagtekens.

Bestuurslid Humphrey Versloot van Zorgpartners sprak vorige week in het programma Meldpunt bij Omroep Max over de situatie. “De toekomst is dat we verwachten dat er na 2020 veel meer ouderen ‘op de markt’ komen en eigenlijk zou je daar voorzieningen voor moeten hebben. Dus je bent nu huizen aan het sluiten, terwijl je weet dat je na 2020 weer moet bouwen.”

Zorgpartners sluit komend jaar Moerdregt in Moordrecht en Geerestein in Ouderkerk. Daarna worden ook de Irishof in Gouda en Huize Souburgh in Waddinxveen gesloten. Bewoners worden in andere huizen ondergebracht.
Zorgpartners Midden-Holland laat desgevraagd weten dat door vergrijzing en de toename van dementie bij ouderen er complexere zorgvragen ontstaan. “Dat betekent dat er mogelijk in toekomst weer nieuwe centra gebouwd worden voor deze mensen. We sluiten verzorgingsplaatsen en in de toekomst zijn vooral meer verpleegplaatsen noodzakelijk.”
Het nog zes jaar open houden van de genoemde centra, is volgens Zorgpartners niet mogelijk. “Souburgh en Moerdregt kunnen ook niet worden verbouwd, vanwege te hoge kosten of asbest,” stelt een woordvoerder. De gebouwen zijn ‘op’.

De Waddinxveense VVD-fractievoorzitter Theo van der Velden maakt zich zorgen over de regiospreiding van zorgcentra. “Het is toch raar dat in Gouda, met 75.000 inwoners, er iets van zeven zorgcentra zijn, en dat Waddinxveen met zo’n 30.000 inwoners er over een poosje geen één heeft? Dat bewoners naar Boskoop of Gouda moeten?”

In Waddinxveen is het onderwerp ‘hot item’, volgens Van der Velden: “Onder zorgzwaarte 4 kom je niet meer in een huis. Maar in Waddinxveen vechten we ervoor een centrum het dorp te houden. Er wordt volop overlegd over het omvormen van Souburgh naar een dienstencentrum. Misschien kunnen we iets in overleg met inwoners, met kerken. Maar de zorg moet in Waddinxveen blijven. Denk aan aanleunwoningen in de buurt van het dienstencentrum. En vergeet de jongeren niet die zorg nodig hebben.”

André Muller (SP Zuidplas) kookt van woede over de uitspraak van Zorgpartners. “Nu oude mensen verplaatsen en straks weer een centrum beginnen? Het zijn mensen met gevoel, geen verhuisdozen. Als Moerdregt nu sluit zou Zorgpartners wat mij betreft voor twintig jaar niets meer mogen bouwen. Dan maar een ander.”

Humphrey Versloot verwijt de overheid dat een ‘Deltaplan Ouderenzorg’ uit september 2012 van koepelorganisatie Actiz niet is overgenomen. Dat actieplan gaat over veranderingen in de ouderenzorg. Directeur Aad Koster van Actiz wijst ook naar de overheid als veroorzaker van de problemen.

Zorgpartners Midden-Holland heeft vorig jaar twee miljoen euro winst gemaakt. “Maar we weten ook dat we in het kader van de bezuinigingen de komende vijf jaar twintig miljoen euro moeten bezuinigen,” benadrukte Versloot.

In de uitzending werd een aantal bewoners van Moerdregt gevolgd. Zij gingen een kijkje nemen in zorgcentrum Gouwestein in Gouda, waar ze eventueel heen kunnen. Daar zagen bewoners dat de kamers groter en moderner zijn. “Maar diep in hun hart willen ze in Moerdregt blijven,” wist directeur Ger van Uden van Moerdregt. Met name het vertrek uit het dorp valt de bewoners en hun familie zwaar.