Je bekijkt nu DJ-debuut, of het geheim van playlist nummer één…

DJ-debuut, of het geheim van playlist nummer één…

Zonder het al te dramatisch te willen maken, of te zwaar aan te willen zetten, zou ik toch willen stellen dat ik laatst een droom heb doen uitkomen. Ik heb mijn debuut gemaakt als muziek-dj! Als muziek-evangelist heb ik dat altijd al gewild. Het was gewoon lekker op de lokale radio, maar ik heb het daar, in mijn eentje in de studio, zo naar mij zin gehad. Mooie plaatjes draaien!

Als je mij gewoon los op straat ziet lopen, zou je het niet zeggen. Maar ik ben een muziekliefhebber. In zowel hart, als nieren. Al sinds mijn vroegste jeugd luister ik met gepast enthousiasme naar de radio. Mijn vroegste muzikale herinneringen durf ik eigenlijk niet te delen, want ja, tegenwoordig kan ik me niet voorstellen ooit nog muziek van die artiest op te zetten. Nu ik toch A heb gezegd, zal ik ook B zeggen. Als klein menneke had ik een paar cassettebandjes in bezit van… Lee Towers. Sorry. OK, ze waren misschien van mijn vader, maar ik vond het vooral fantastisch om die bandjes in het cassettedeck (zo’n ding met notenhout) te schuiven. De mechanische knop in te drukken. Alleen al het zachte geruis van het motortje dat het bandje deed draaien vond ik mooi.

Later, nog steeds op basisschoolleeftijd, draaide ik met mijn schoolvriendje Carlos allerlei bandjes. Doe Maar, kan ik mij herinneren. “Nee d’r wie dewiedewied!” zongen we, terwijl we niet wisten wat ze zongen. Althans: ik wist het niet… Ondertussen speelden we met Lego. En op vrijdag zaten we paraat met een leeg bandje. Met ‘play‘ en ‘record‘ ingedrukt op het apparaat, stonden we op scherp om de Top 40 liedjes op te nemen. Jeugdsentiment.

oz studio googlemapsMijn hele muziekleven ga ik hier niet neertikken. Dan zitten we hier nog als de Top2000 in december uit de boxen schalt.

Sinds afgelopen voorjaar ben ik vrijwilliger bij Omroep Zuidplas. Met name bezig voor de actualiteiten op de zaterdagse actualiteitenuitzending en de website. Superleuk en er zou zoveel meer mee kunnen…

Maar mijn stiekeme wens is ook eigenlijk een eigen muziekshow. En dan zelf zowel de presentatie als de techniek doen. Praten en schuiven. Heer-lijk, lijkt me dat. En weet je? Het is heerlijk, weet ik sinds woensdag.

Afgelopen zomer heb ik een technieklesje gekregen van de mengtafel-, computer- en radioheld Iwan Verrips. Waarvoor nogmaals dank. Die gast is één van de techniek-tovenaars van Omroep Zuidplas. Eén van de, zeg ik erbij. Want er zijn er meer. Daarmee heeft de vrijwilligersorganisatie een ongekende luxe.

Afijn, sinds die les heb ik van alles gedaan, maar geen techniek. Ik huiverde er nog een beetje voor. Want manmanman, wat kan er veel misgaan. Afgelopen zaterdag deed ik de presentatie (en twee ‘op locaties’) van Zuidplas in het Weekend, met Dominic Schep achter de knoppen. Ook al zo’n radioheld, die ook op andere zenders aan de weg timmert. Na afloop vroeg Dominic of ik zijn woensdagavondshow een keer over wilde nemen. “Je moet het gewoon een keer doen,” was zijn terechte motivatie. Op zo’n moment ben ik niet moeilijk: gewoon doen! Of om met Maarten van Roosendaal te spreken: ‘goon gaan goon‘.

Woensdag 9 oktober 2013 gaat de radioboeken in als de dag dat DJ Bernie live de ether in ging. En tegelijkertijd het web op, want Omroep Zuidplas is echt briljant met nieuwe media. Online streamen naar desktop en mobiel, terugluisteren, wonderbaarlijk allemaal.

Vooraf had ik bedacht dat ik in het ergste geval gewoon non-stop plaatjes achter elkaar in zou starten. Schuifje dicht, schuifje open. Maar eigenlijk ging het meteen al aardig. Ik wilde vooral leren. Dus had ik besloten om nummers via diverse media af te spelen. Een paar CD’s, een paar mp3’s op USB, een paar via Spotify en een nummer via de muziekbibliotheek van Omroep Zuidplas. Die staan ‘in de computer’. Net als de jingles. Op die manier leerde ik het het best, dacht ik.

Tuurlijk, er kwam een parade van fouten langs, groot en klein. Ik turfde er sowieso een dozijn. Dat mocht de pret niet drukken! Ik had nummers, ik had wat dingen bedacht die ik kon zeggen, ik ouwehoer er wat tussendoor en hop: time flies!

Wat ging er allemaal mis? 1. na lied 1 startte direct het volgende, terwijl ik nog zat af te kondigen. 2. ik heb geen enkel intro volgeluld. 3. ik heb welgeteld het lef gegad één (1) jingle te starten. 4. het was plotseling angstig stil: microfoon vergeten open te schuiven… 5. tijdens een nummer zette ik het volgende scherp. En dat was in de uitzending te horen… 6. de uitzending was het tegenovergestelde van strak… 7. af en toe kwamen de zinnen niet helemaal soepel uit mijn mond. Maar ja: dan was ik met drie andere dingen tegelijk bezig. 8. ik kwam niet helemaal uit met mijn muziek en moest één nummer skippen (zie hieronder waarom dat niet goed is… 9. het was houterig en brak. 10. er gingen nog tig andere dingen mis…

Maar…

oz CD USBHet was gewoon echt onwijs mooi om te doen. Echt tof. Echt super. Echt gaaf. Terwijl ik dit tik, draait mijn iTunes op volle toeren en denk ik bij elk nummer: deze draai ik volgende keer! En deze! En die! Tuurlijk, deze! Deze moet! En dan staat de playlist binnen no time vol met mooie parels… Wat ik leuk vind, is om naast ‘kneiters’ van hits ook onbekende briljantjes te laten horen. Mijn muziekbibliotheek is vrij veelzijdig. Wellicht komt de luisteraar nog wel eens voor verrassingen te staan… We gaan het merken. Wat mij betreft is Putters’ Platen Paradijs (ik sta open voor een betere naam) voor herhaling vatbaar!

En dan tenslotte nog even mijn playlist van de eerste uitzending. Lezers die het geheim ontdekken, en mij dat laten weten, krijgen als prijs een verzoekplaatje, in de volgende uitzending!

PLAYLIST 9 OKTOBER 2013:

Blöf – Dichterbij dan ooit

Eskobar & Heather Nova – Someone new

Róisín Murphy – You know me better

Niels Geuzebroek – Take your time girl

Ilse Delange – Child of the wild blue yonder

Editors – Papillon

Pearl Jam – Amongst the waves

U2 & Mary J. Blige – One

Toad The Wet Sprocket – Fall down

Tröckener Kecks – Ik denk nooit meer aan jou

Eddie Vedder – Society

Radiohead – Street spirit (Fade out)

Sheryl Crow – Strong enough <- VOOR DIT NUMMER HAD IK GEEN TIJD MEER

oz playlist

Dit is mijn playlist in zijn geheel. Wie hier op klikt, krijgt mogelijk niet alles te horen. Dat komt omdat sommige nummers uit mijn muziekverzameling blijkbaar niet op Spotify staan… Ik ben op Spotify user ‘bernieputters‘, maar ben nog niet echt actief.