Je bekijkt nu Sieradenwinkel Siam sluit
Joke Bruystens in haar winkel in 2004. Ja, dat is bijna tien jaar geleden. (foto: Bernie Putters)

Sieradenwinkel Siam sluit

Bij dit artikel wil ik iets bijzonders vermelden. Ik schreef het bericht op 28 augustus, na een telefoontje met eigenaresse Joke Bruystens. Toen had ze net bekend gemaakt dat ze haar winkel ging sluiten. Als journalist zat ik natuurlijk boven op dat nieuws… Ik mocht er een kort berichtje van maken voor het AD. Joke heeft een bruisend leven gehad (sorry voor de woordgrap op basis van haar achternaam), en kan makkelijk een paginagroot verhaal vertellen. Dat kan helaas niet meer, de krant waarin ik dat kon, bestaat niet meer. Maar dit bericht was toch nieuws. Wanneer het uiteindelijk in de krant is gekomen? Op 2 oktober! Zo’n vijf weken later dan ik het had gemaakt. Ook dat hoort bij het freelance journalistenvak.

siam sluit 2-10-2013

Sieradenwinkel Siam sluit

MOORDRECHT – De sieradenwinkel Siam in de Moordrechtse Vissersteeg sluit per 1 oktober de deur. Achttien jaar lang verkocht eigenaresse Joke Bruystens er sieraden en kralen. “Nadat de crisis in Nederland in 2008 toesloeg, ging het water ook mij steeds meer aan de lippen staan,” zegt Bruystens.

Eigenlijk had Joke Bruystens (67) haar winkel open willen houden tot het pand was verkocht. “Ik kwam op een leeftijd dat ik wilde stoppen met werken.” Het ’te koop’-bord hing al ruim vijf jaar aan de etalage. Pas toen daarnaast het bord ’te huur’ werd geplakt, had Bruystens deze zomer beet.
In de winkelruimte komt een nieuwe kinderkledingwinkel. Bruystens kan boven de winkel blijven wonen.
De laatste jaren is een tendens gaande dat steeds meer winkels het oude dorp verlaten. In de loop der jaren verdwenen de drogist, de oude slijterij, de groentewinkel, de speelgoed- annex visserijwinkel en de schoenenzaak. Er kwamen in enkele gevallen winkels voor terug, zoals een kapsalon en een delicatessenzaak. Een nieuwe slijterij aan de Kerklaan hield het voor gezien.
Bruystens heeft een dubbel gevoel over het sluiten van haar zaak. “Aan de ene kan ben ik iemand die niet stil kan zitten. Aan de andere kant ben ik blij met een huurder.”