Je bekijkt nu Woonboerderij Kwintes wil wortelen in samenleving
Twee personeelsleden en een vrijwilliger van Kwintes Lekkerkerk. (foto: Bernie Putters)

Woonboerderij Kwintes wil wortelen in samenleving

Er zijn van die onderwerpen waar een boek over te schrijven is. De komst van een woongroep voor ‘psychisch kwetsbare’ mensen in Lekkerkerk is er zo één. Boze buren, slechte gemeentelijke communicatie, dorps gedoe en achterdocht. Uiteindelijk staat er aan de Tiendweg-West een mooie wooneenheid. Vanwege de officiële opening mocht ik een klein verhaaltje maken voor het AD. Mooi om te maken. Vooral de aparte telefoongesprekken die ik met een aantal buren had. Uiteindelijk heeft één buurman de krant gehaald.

Kwintes opvangboerderij Lekkerkerk

LEKKERKERK – Het had wat voeten in aarde voordat Kwintes een woonboerderij aan de Tiendweg-West in Lekkerkerk mocht bouwen, maar inmiddels staan de eerste groenten letterlijk in de aarde op het terrein. En hebben alle twintig bewoners met ‘psychische kwetsbaarheid’ er een thuis. Vrijdag is de officiële opening.

“De geluiden van het platteland, daar moet ik aan wennen, want ik kom uit de stad,” zegt bewoonster Marie José. “Hier heb ik het nu erg naar mijn zin en kan met iedereen goed opschieten. Ik zit veel in het atelier, hou mijn eigen tuin bij en doe mijn eigen huishouden. Nee, van de haan heb ik geen last. Maar die ganzen maken een herrie!”

Marie José is één van de twintig bewoners die sinds het voorjaar in het gloednieuwe gebouw aan de mooie Lekkerkerkse landweg wonen. De woningen zijn al een tijdje klaar en nu begint het hele terrein langzaam vorm te krijgen. Er is een activiteitenschuur en er lopen geiten, schapen, kippen en wat knaagdieren rond. Drie keer per week eten de bewoners samen.

Het reilen en zeilen op de boerderij wordt dagelijks geregeld door Leonie Bonninga. “Mijn functie? Ik noem mijzelf altijd ‘zorgboerin’,” lacht ze. Leonie is trots op het bereikte resultaat op de boerderij. “Toen we hier kwamen, was het een kaal bouwterrein. Met heel veel hulp hebben we nu ruimte voor dieren en groeien de gewassen netjes.”

Volgens activiteitenbegeleidster Marion Verheijen is de zorgboerderij nog niet erg bekend in het dorp. “Daar willen we nog wel aan werken. We zoeken samenwerking met Gemiva, iets verderop en met ASVZ. Binnenkort gaat we naar zorgcentrum Breeje Hendrick en willen we dat ouderen uit Breeje Hendrick elke maand bij ons terecht kunnen voor een leuke middag. Dan zijn zij even uit hun eigen omgeving en hier is het ook leuk.”

Het is de bedoeling dat bewoners helpen met het boerderijwerk, maar dat vinden de meesten nog lastig. Vrijwilliger Prasanna verricht daarom veel werk in de tuin.

Zorginstelling Kwintes maakte het samen met woningcorporatie QuaWonen en de gemeente Nederlek mogelijk dat de bewoners er zelfstandig kunnen wonen. Overdag is er woonbegeleiding en zijn er activiteiten, ’s nachts staat twee personen van de ‘slaapdienst’ stand-by.

In de aanloop naar de bouw was er veel gedoe. Omwonenden zagen de komst niet zitten. Dat is volgens Leonie allemaal verleden tijd. “De buren hadden geen moeite met de woongroep, maar zagen hun uitzicht verdwijnen. Dat kan ik mij voorstellen. Nu komen de buren ons vaak helpen.”

Kwintes wil nog meer wortelen in de Lekkerkerkse samenleving. “Een oud-timmerman heeft de schapenhokken getimmerd, een buurman helpt met maaien en van een ander lenen we de tractor. Dat soort hulp is heel welkom.”

De komst van Kwintes naar de Tiendweg-West zorgde in 2010 voor veel roering. Maar liefst 25 zienswijzen werden ingediend. Onder meer directe buurman Michiel Minderhoud uitte zorgen. “Ik begreep werkelijk niet waarom het gebouw zo dicht op mijn perceel gebouwd moest worden. Uiteindelijk heeft de Raad van State een besluit genomen, en daar leg ik mij bij neer.”
De buren hadden vooral problemen met de communicatie van de gemeente. “De contacten met Kwintes zijn goed. We dragen als vrijwilliger soms iets bij. Als er iets is, kunnen we daar als buren over praten.”