Je bekijkt nu Rob Tol geeft geesteskind Themater na tien jaar uit handen

Rob Tol geeft geesteskind Themater na tien jaar uit handen

Na een mooi gesprek met Rob Tol, met als aanleiding het feit dat hij na tien jaar stopt als voorzitter van Themater, schreef ik onderstaand artikel voor het AD. De koppenmaker van het AD heeft Tol per abuis omgedoopt tot ‘directeur’, maar de rest van het verhaal klopt wel.

Rob Tol afscheid AD 18-12-2013

Tol geeft geesteskind Themater na tien jaar uit handen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Na tien jaar geeft Capellenaar Rob Tol zijn geesteskind Themater uit handen. Hij stopt deze maand als voorzitter. Tol is trots op wat hij heeft bereikt met de lezing- en netwerkavonden in het Isala Theater, maar had gehoopt ‘dat er nog meer mee gedaan zou worden’.

Rob Tol (64), van huis uit communicatieman, bedacht de Themater-avonden net na de milleniumwisseling. “Ik zat met de directeur van het Isala Theater, Ad van Terheijden, in de Rabobank ledenraad. Ik wilde iets doen voor de gemeenschap, hij wilde meer dan alleen cultuur in zijn theater en toen begon er iets te broeien.”

Dus bedacht Tol een strakke formule voor een avondvullend, drie keer per jaar. Van die formule week de bedenker nooit af. “Eerst komt een deskundige over een thema vertellen. Daarna wordt dat naar het Rijnmondgebied vertaald. Als derde spreker hadden we altijd een ‘local hero’, een stadsgenoot waar we trots op zijn. Tussendoor een pauze met een beginnend cabaretier. Vaak winnaars van Cameretten. En na afloop een debat met het publiek.”

De formule had succes. De eerste avond in 2003 trok weliswaar slechts zestig man naar de kleine zaal, maar al snel werd Themater een begrip en werd de grote zaal opgezocht. Inmiddels is avond nummer 31 achter de rug.

Tol laat Themater met een tevreden gevoel achter zich. Toch had hij iets meer verwacht. “We schuwden moeilijke thema’s niet en vaak waren er goede discussies. Bijvoorbeeld over zorg en wonen. Ik had verwacht dat de lokale politiek sommige issues echt verder zou oppakken. Eén keer kwamen we wel landelijk in het nieuws. Hans Hillen was te gast. Hij vertelde voor het eerst dat de rollator uit het zorgverzekeringspakket ging. Er zat een AD-journalist in de zaal en het werd landelijk nieuws.”

De beste gast van tien jaar durft Tol niet te noemen. “Erica Terpstra was de leukste, die vrouw heeft enorme humor. Onbekende hoogleraren waren ook goed. Of de lokale huisarts of politicus die landelijk beleid relativeerden.”

Sinds een paar jaar wordt de ondernemersprijs van Capelle ook op een Themateravond uitgereikt.
En als iets beter kan? “Wat meer met de poll op de website en met Twitter, om vooraf de mening van bezoekers te peilen.”