Je bekijkt nu Ik blog vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk

Ik blog vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk

“Ik blog vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk. Ik blog vandaag zo vrolijk, zo vrolijk blog ik nóóóóit!” Ja mensen, ik blog vandaag vrolijk. De reden is dat de campagne na een vermoeiende ons-kent-ons online-periode nu een leuke fase in gaat: de straten op, de lanen in! En dat werd tijd, 25 nachtjes voor de raadsverkiezingen.

Nog drie zaterdagen tot de verkiezingen en dat betekent dat de politieke partijen nu vol aan de bak gaan. De straten op, de winkelcentra in en debatteren, debatteren en nog eens debatteren. Vooral het de straat op gaan hoort bij de campagne. Daar ontmoet je de echte mensen. De kiezers. De stemmers. Die bereik je niet met eindeloze twitterdiscussies die alleen door een paar dozijn mensen echt wordt gevolgd. Die bereik je op straat. En ik roep de inwoners ook op: pak niet alleen die ballon, die roos, die appel, dat tomatendingetje of een fietsroute aan, maar praat ook daadwerkelijk met de politici. Er komen soms best interessante dingen uit, hoor! Je kunt die mensen in veelal felle kledij vragen stellen, die meestal ook beantwoord worden. Je kunt ze adviezen geven, die ze soms ‘meenemen’ en je kunt ze beloven wel of niet op hen te stemmen. In het eerste geval maak je ze blij, in het tweede geval zeggen ze: “Maakt niet uit, het is al goed dat u stemt!”

Wat is er in een notedop allemaal gebeurd deze campagne? Nou, na een lange opstartfase van officiële plichtplegingen, het presenteren van lijsttrekkers, kandidaten en verkiezingsprogamma’s ging Omroep Zuidplas vorige week van start met duo-debatten. In als het goed is vier afleveringen gaan twee lijsttrekkers in debat die eigenlijk programmatisch dicht bij elkaar zitten. Zo ging Jan Verbeek (CDA) vorige week in debat met Dico Bac (CU/SGP) en gingen vandaag André Muller (SP) en Pieter Beeldman (PvdA/GL) in duel. Volgende week volgen de liberalen Jan Hordijk (VVD) en Rik van Woudenberg (D66) en als laatste zouden als het goed is de lokalen naar de studio komen. Afijn, dat is één van de vele manieren waarop OZ – vrijwillig! – aan de weg naar de verkiezingen timmert. De debatten zijn hier terug te luisteren, in de loop van de tijd.

Vrijdagavond (gisteren, als u dit vandaag leest…) was het VEDJ-debat. Zie verderop deze blog voor wat foto’s. Ik vind het goed dat de VEDJ dit organiseert. Ook al zitten de usual suspects in de zaal en waren er volgens politici maar twee niet-partijgebonden jongeren, toch is het goed dat dit wordt gedaan. Echt met elkaar in gesprek. Dan leren de nieuwelingen het spel en iedereen leert elkaar nog beter kennen. En dat is ook belangrijk in een lokale democratie.

En zaterdag gingen dan eindelijk de windjasjes aan en gingen de politieke teams bij dag en dauw op pad. Hieronder treft u een impressie, met hier en daar een kanttekening mijnerzijds. O ja: de foto’s heb ik her en der van de twitterende politici en politieke websites geleend. Als ze willen, krijgen ze de foto’s na de verkiezingen weer terug…

daar gaan we

1. Nieuw CDA-gezicht Tinet de Jonge had er zin in, vrijdagavond. Klik op deze tweet om naar Tinets persoonlijke blog te gaan.

cu sgp truck2

2. De CU/SGP heeft een ouwe bak ingezet voor de verkiezingen. Altijd leuk voor de aandacht. Maar PvdA/GL en D66, kom er maar in met opmerkingen over de milieuvervuilende auto! Zou de opmerking al zijn gemaakt? Overigens: ik hou van oldtimers en de subcultuur die daar omheen leeft. Mijn vader heeft een paar oude Mercedessen. Omdat het er zo weinig zijn, vind ik de discussie over de vervuiling het aanpakken van een aantal hobbyïsten.

pvda reigerhof

3. Mooi, drie grijze PvdA’ers in de Reigerhof. Arjen Hazelebach, Joke van Gelderen en oud-leraar Ben Balm. Zie ik daar een popcornmachine?

sp bakfiets

4. De SP heeft een bakfiets in elkaar geknutseld. Zo lijkt het een beetje op een uit z’n voegen gegroeid vogelhuisje op wielen. Als de OZB op vogelhuisjes maar niet wordt verhoogd!

pvda bakfiets

5. En wie heeft ook een bakfiets? De PvdA/GroenLinks. Hier met de nieuwe lijsttrekker Pieter Beeldman.

cu sgp mrd smidse

6. Een lichtblauwe jas en een oranje sjaal? Dat moet de CU/SGP zijn. De oranje sjaal zit hier om de nek van Moordrechtenaar Maarten van der Linden, op De Smidse in Moordrecht.

pvda smidse

7. En wie was er ook op De Smidse? Team Moordrecht van de PvdA. Hier krijgt Trudi Bos, links op de foto, een roos. Of dat nut (een stem) heeft? Haar man, Henk-Jan Bos staat op de kandidatenlijst van het CDA… Kleine wereld.

vedj 1

8. Het VEDJ-debat in de raadzaal. Met helemaal links PvdA-fractievoorzitter Mogens Domela Nieuwenhuis, die kon zien hoe zijn opvolger Pieter Beeldman het deed.

cusgp vroeg

9. In alle vroegte, voor dag en dauw, gingen de CU/SGP-mannenbroeders op pad om zieltjes te winnen.

vedj 2

10. Nog een foto van het VEDJ-debat. Achter het spreekgestoelte Mas de Wit, spreekstalmeester. Boven hem een stelling over een website van Jeugdwerk Zuidplas. Enigszins ironisch geformuleerd en zoals verwacht sloeg VVD’er en Jeugdwerk-bestuurslid Jan Ambachtsheer er op aan. Je kunt het allemaal bijna voorspellen…

vedj 3

11. Deze gezichten gaat u de komende tijd veel zien op straat. En als het goed is de komende vier jaar in de raadzaal.

dre pieter tomaat

12. Verreweg de leukste foto van vandaag kwam uit de OZ-studio, waar Marieke van der Putten en Iwan Verrips twee lijsttrekkers aan de tand voelden. Op de foto SP’er André Muller (links) met een bosje PvdA-rozen en naast hem (iets minder links) GroenLinks/PvdA’er Pieter Beeldman die een SP-tomaat rauw lust. Bij deze foto moest ik denken aan die reclame van vele jaren terug: Echte Boter brengt ze weer samen. Dat ging toen over voetballer Frank Rijkaard die het bijlegde met Duitser Rudi Völler. Daarna volgden nog een paar reclames, waarbij gezworen vijanden het bijlegden. Deze foto past in het rijtje. Want als Muller de afgelopen periode ergens kritiek op had, was het op de PvdA. PvdA-wethouder Arjen Hazelebach kon niets goed doen en PvdA-fractievoorzitter Mogens Domela Nieuwenhuis botste ook regelmatig met Muller. Zou het tij keren? Zou links meer samenwerking gaan zoeken? De tijd zal het leren.

pvda plakt

13. Over Hazelebach gesproken. Hoe zal ik het formuleren? Ik ben nooit een fan geweest van de man als wethouder. Ik vond hem onhandig, onduidelijk, onvermurwbaar, soms onkundig, vaak ongemakkelijk grappend. Nee, hij haalde het niet bij zijn collega-wethouders. Vind ik. Toch waardeer ik de man als mens. Want als ik dan weer zo’n foto als hierboven zie. In de campagne knutselend met de PvdA-GL-fietsroute. Tong geconcentreerd tussen de lippen. Dat is dan wel weer aandoenlijk. Want dit is wat alle lokale politici bijna doen, hè? Tot diep in de nacht inzetten voor de democratie. Daar heb ik wel bewondering voor. Dat geldt overigens voor alle partijen.

sp tuin

14. Een SP-bordje in de tuin van visser en SP-kandidaat Wilkin den Boer. Zijn er eigenlijk regels voor de grootte van een dergelijk bord…?

vedj 4

15. Nog een plaatje van het VEDJ-debat. Hier met op de voorgrond het VVD-smaldeel. En een lege tweede stoel van de NGP. Kandidaat nummer 2, Kees Heuvelman, deed wel mee met het debat. Lijsttrekker Frank van Mourik niet. Hij zat wel op de tribune. Op de achtergrond lokaal journalisten Erwin van ’t Hof (omhoog kijkend) en Pepijn de Groot (de krullenbol met de vlotte pen). Links op de achtergrond CU/SGP-spindokter… eh… campagneleider Henri Pool. Pool is in het dagelijks leven communicatiemedewerker van de landelijke SGP. En dat is te merken aan de uitgekiende, doordachte, semi-professionele campagne van de lokale christenbroeders dit jaar. Ik ben echt benieuwd of die campagne effect gaat hebben. Haalt de partij meer dan de zes huidige zetels? Dan mag Pool vast blijven!

pvda zvh

16. Een kwartet PvdA’ers in Zevenhuizen. Mooi dat Geertien Pols (de rechterdame) meedoet. Zij verloor haar man, PvdA’er Piet Pols, de afgelopen raadsperiode na een ziekbed.

vedj 5

17. En nog een fotootje van het VEDJ-debat.

poster leuk

18. Als laatste een foto die niet in Zuidplas is gemaakt, maar ik meen in Amsterdam. Daar hebben drie partijen ludieke verkiezingsposters laten maken, gericht op jongeren. Dus daar zien we drie politici op achtereenvolgens skates, een skateboard en een crossfiets. Dat vind ik geinig.