Voetballers Nieuwerkerk verdienen volle bak

Zondag kan het weer een legendarische dag worden, op sportpark Dorrestein. De voetballers van vv Nieuwerkerk hebben die middag kans om kampioen te worden in de tweede klasse en voor het eerst in de clubhistorie te promoveren naar de eerste klasse.

De spelers hebben het in eigen hand: het enige dat ze niet moeten doen, is verliezen. Bij winst of bij gelijkspel kan de champagnefles open.
Net als in de eredivisie wordt het kampioenschap op de laatste speeldag beslist in een onderling duel tussen de twee overgebleven titelkandidaten. In de eredivisie staat FC Twente één punt voor op Ajax, in de tweede klasse D zondagamateurvoetbal staat Nieuwerkerk één punt voor op Jai Hind. Oké, het is een iets ander niveau, maar de inzet is hetzelfde…

Laten we er niet omheen draaien: Nieuwerkerk heeft niet de naam dat het onder grote spanning de verwachtingen kan waarmaken. Al jaren probeert de club de tweede klasse te ontstijgen, maar steeds lukt het nèt niet. De laatste jaren is het eigenlijk elk seizoen op het nippertje niet gelukt door te promoveren. Na een geweldige serie dit seizoen stond Nieuwerkerk ruim voor, maar de laatste weken werden belangrijke punten gemorst en leek Nieuwerkerk bang om het af te maken.
Daarom vind ik dat iedereen moet komen om Nieuwerkerk aan te moedigen. Ook wie normaliter nooit langs de lijn te vinden is. Dit is een wedstrijd die ergens over gaat. De dood of de gladiolen. Gigantisch feest of een zoveelste domper. Nieuwerkerk verdient steun. Nieuwerkerk verdient ook het kampioenschap, want over het hele seizoen gezien zou het terecht zijn. Maar ja: uiteindelijk gaat het erom welke ploeg aan het eind de meeste punten heeft…

Een kampioenswedstrijd op eigen veld is altijd mooi. Mooi en spannend. Want het kan ook faliekant misgaan. Dat weet Nieuwerkerk maar al te goed. Voorzitter Hans Jeroense weet er alles van. Al eerder, om precies te zijn in 2008, stond een kampioenschap op stapel. Toen had de club al allerlei voorbereidingen getroffen om een feest te vieren. Een gelijkspel was genoeg… De kantine was vooraf leeggemaakt en een DJ stond al klaar om het feest groots te vieren. Helaas verloor Nieuwerkerk die dag smadelijk van Woerden, door een soort verdwaalde goal van grote afstand, waarbij de bal over de Nieuwerkerkse keeper zeilde. Op een zure manier leerde Nieuwerkerk wat het gezegde ‘de huid pas verkopen als de beer geschoten is’ betekent. Jeroense zei me afgelopen zondag in Rhoon dat de club voor aanstaande zondag geen grote voorbereidingen treft op een eventueel kampioenschap. Je moet de goden niet verzoeken. Eerst zien, dan geloven. Jeroense heeft er wel alle vertrouwen in.
Een jaar voor de traumatische ervaring tegen Woerden redde Nieuwerkerk het ook al net niet en jawel: ook vorig seizoen klopte Nieuwerkerk aan de deur van de eerste klasse, maar werd niet open gedaan. De ploeg die er toen een stokje voor stak? Woerden. Weer Woerden. Toen was het al in de nacompetitie dat Woerden een strafschoppenserie beter benutte.

Laten we hopen dat het zondag wel lukt voor Nieuwerkerk. Een club die al zo lang vecht om in de eerste klasse te komen, mag wel eens loon naar werken krijgen. Maar het wordt moeilijk, heel moeilijk. Tegenstander is de nummer twee van de competitie: Jai Hind. Elf snelle, beweeglijke Rotterdammers, die op een zonnige dag en als ze er zin in hebben zomaar over Nieuwerkerk heen kunnen dribbelen. Jai Hind móet winnen om kampioen te worden. Nieuwerkerk heeft aan een gelijkspel genoeg. Spelen op een gelijkspel is te gevaarlijk. Eerder dit seizoen won Nieuwerkerk uit bij Jai Hind, met 1-2. Het zegt allemaal niks. Zondag is een wedstrijd op zichzelf. Zondag moet het gebeuren.
Ik hoop dat Nieuwerkerk zich niet gek laat maken door de druk en de verwachtingen van zondag. Nieuwerkerk moet gewoon lekker voetballen en als het moet – bijvoorbeeld bij achterstand – doorgaan zoals Engelse en Duitse clubs kunnen doorgaan: tot het eind.