Je bekijkt nu De politieke paal en de socialistische supermarkt

De politieke paal en de socialistische supermarkt

Alles was al politiek, maar vanaf vandaag, exact een maand en in totaal nog 28 nachtjes voor de verkiezingen, is alles nóg meer politiek dan het al was. Politiek met een hoofdletter P. Van eerste paal tot nieuwe supermarkt, van vergaderdatum tot overlijden van een oud-Minister.

Ik ga er niet omheen draaien. Heel onderwijsgevend Moordrecht en heel politiek betrokken Moordrecht weet dat op 10 maart de symbolische eerste paal van de nieuwe brede school in Moordrecht wordt geslagen. Maar de gemeente Zuidplas wil de datum nog niet officieel naar buiten brengen. Daar heeft de gemeente zijn redenen voor, en dat is prima en helder duidelijk gemaakt.

Maar het blijft nu een politieke paal. Want het CDA wilde die paal koste wat kost vóór de verkiezingen laten slaan, door CDA-wethouder Jan Verbeek. Dat doet hij natuurlijk als wethouder van Zuidplas, maar het is naïef om te denken dat er geen politieke gedachte achter zit.

De brede school is al vanaf het begin van de plannen geclaimd door het CDA. Dat was al in 2004 of 2005. Geen zin en tijd om het nu op te zoeken, want het exacte jaartal doet er even niet toe. Het gaat erom dat het CDA altijd warm voorstander is geweest van nieuwe scholen. En zoals dat dan gaat: daar wordt mee gekoketteerd. Ook al zijn alle relevante raadsvoorstellen raadsbreed aangenomen, het CDA claimt initiator te zijn.

In deze ga ik uit van oprechte wil om het goede te doen van Moordrecht. Maar als er dan politiek bij komt, stemt mij dat droef. De verkiezingen zijn op 19 maart, dus die eerste paal mocht niet na 19 maart worden geslagen. Ook al had dat regeltechnisch makkelijker geweest.

1e paal taverna 2008Het wordt zo’n oud-Hollandsche paal die door diverse figuren met touwen omhoog wordt getild, altijd goed voor de symboliek van samenwerking – Verbeek zal ongetwijfeld roepen: Samen Sterk!
Er is nog wat gedoe over het CDA. Want een datum waarop een extra raadsvergadering zou worden gehouden, 4 maart – is nu weer gecanceld. Toevallig  komt er die dag een CDA-landelijk kopstuk – Pieter Omzigt – naar Zuidplas. Ik kan me vergissen, maar heb sterk de indruk dat die persoon op een andere datum niet zou kunnen. Afijn, lees deze twitterbrij er maar op na.

 

Als die twitterdiscussies kun je gewoon skippen, doorgaans. Ze worden toch alleen gelezen door politici die de eerstgenoemde @naam volgen, en alles bij elkaar zijn het enkele tientallen Zuidplaspolitici die druk op elkaar reageren. Je wint er echt geen stem mee.
Twitter als zend-medium vind ik nuttig. De daaropvolgende discussies verzanden vrijwel altijd in drijfzand…

lidl HelmerOverigens noem ik nu twee voorbeelden van verkiezingsgedrag van het CDA. Maar alle partijen doen er aan mee. Vandaag ook weer een mooi persbericht van de PvdA/GroenLinks. Die hebben zich uitgesproken tegen een nieuwe Lidl in het oude Rabo-gebouw in Nieuwerkerk. Fotootje van de amicale Johan Helmer erbij, pontificaal voor het pand. Heerlijk. Dat soort berichtjes kregen we niet, de afgelopen drieëneenhalf, vier jaar.

De CU/SGP is een waar semi-professioneel offensief begonnen. Ik vraag me af waarom. SGP’ers stemmen sowieso blind op de SGP. De CU’ers in Zuidplas – kiezers heb ik het dan over – zouden wel eens tegen het CDA aan kunnen schurken. Voor hen zal de campagne bedoeld zijn.

De enige partij die echt – en dat zeg ik objectief – de hele periode persberichten stuurt, is de SP. De Socialistische Persberichtenmaker. André Muller en zijn maatjes. Als krant neem je ze niet letterlijk over, hoewel dat wel makkelijk zou zijn. De SP heeft namelijk geleerd hoe je een lekker persberichtje schrijft, op journalistieke manier. Citaatje erbij, klaar. Een luie redacteur kan het zo copy-pasten. Ik geef toe: ook ik heb dat wel eens gedaan. Als je net dat gaatje in de krant moest vullen.

Een nieuwe D66’er, Frans Klovert, is een fervent twitteraar. Zo eentje die er echt plezier in lijkt te hebben. Beetje stoken, beetje kietelen. Zo zijn zijn twietjes. De afgelopen dagen was hij even rustig, in verband met het trieste overlijden van oud-minister Els Borst. D66 schortte landelijk de campagne even op. Maar nu gaan ze er weer vol tegenaan. “Dat had ons Els zo gewild,” zal een D66’er ongetwijfeld zeggen. De show must go on. Zo zal dat bij elke partij gaan, dus geen verwijten over en weer graag.

En dan nu mijn preek.

Los van dit al zijn de verkiezingen echt leuk. Er valt echt iets te kiezen. Er komen zware tijden aan voor de lokale politiek en het lokaal bestuur. Jeugdzorg vanaf 1 januari 2015 naar gemeenten, bijvoorbeeld. De zorg. Werk. Allemaal zeer belangrijke zaken waar de lokale politiek over gaat. Onderwerpen die bijna te groot zijn om lokaal te vatten. Blijven de voorzieningen in de dorpen in tact en zo ja: hoe. De lokale politiek gaat erover. Over het algemeen wordt gesteld dat lokaal gezien de politiek invloed heeft op 20 procent van de begroting. De rest ligt vast. Vergeet niet dat die 20 procent in Zuidplas gaat om 16 miljoen euro. Dat u het even weet. Dat is te verdelen.

Als je al het omliggende politieke gedoe wegfiltert, merk je dat het echt ergens over gaat, op 19 maart. Ik hoop dat de kiezers dat ook beseffen.