Je bekijkt nu De stembus-selfie. Ik zeg: doen!

De stembus-selfie. Ik zeg: doen!

Voelt u de spanning ook al? Nog 10 nachtjes, dan zijn er gemeenteraadsverkiezingen! Tien nachtjes slapen nog maar! En dan kan de lokale democratie haar werk doen! Voor welke partij wordt het een droom? Voor welke een nachtmerrie? Hoe dan ook: ik hoop op een hoge opkomst. Zal het helpen als jong (en oud) niet alleen stemmen, maar ook een geinige stembus-selfie maken?

Het lijkt me echt lachen, als op 19 maart de hashtag #stembusselfie trending topic wordt op Tritter. Duizenden stembusselfies die het internet overwoekeren.

stemmen staandO wacht. Er zijn mensen die niet weten wat een selfie is. Ik kan het me bijna niet voorstellen. Maar ik ben de beroerste niet, dus ik leg het uit. Een selfie is een foto die je met je mobiele telefoon maakt van jezelf. Niet meer en niet minder. Het was in 2013 volgens mij zelfs het ‘woord van het jaar’. Of het was in ieder geval genomineerd. Hoe dan ook: als zelfs Barack Obama selfies maakt met andere wereldleiders en als een selfie tijdens de laatste Oscar-uitreiking meer dan twee miljoen keer wordt geretweet, dan weet je dat de selfie definitief is geland.

Maar goed. Zou het niet mooi zijn als veel mensen een stembus-selfie maken? Als ik bij de gemeentevoorlichting zou werken, zou ik het wel weten: een mooie prijs voor de leukste stembusselfie en hop: die opkomst gaat met tientallen procenten omhoog. Moet het wel een aardige prijs zijn natuurlijk. Voor een sticker of een lolly lukt het niet… Ik zeg: een iPad voor de drie leukste stembusselfies in Zuidplas. Kan er vast wel vanaf. Misschien willen vertrekkende raadsleden hun door de gemeente geleverde iPad wel ter beschikking stellen. Nee, er zijn geen haken en ogen. Okee, misschien zijn ze er wel, maar het idee is te leuk om niet uit te voeren. Of ben ik dan te makkelijk…?

In Nederland mag het: een stembus-selfie. Voor zover ik weet, is het in België officieel verboden. Kun je een boete van 3000 euro krijgen! Iets met stemgeheim ofzo… Ik zou zeggen: iedereen die niet wil delen op welke partij hij of zij stemt, maakt geen selfie of doet het voordat hij het formulier invult. Niet zo moeilijk doen.

Zou het iets worden in Zuidplas? De stembus-selfie? Uiteraard moet het niet voor nog langere files voor de stembussen zorgen, want daar wordt niemand vrolijk van. Aan de andere kant: de selfie is sneller gemaakt dan de keuze voor een bepaalde partij.

Voor de krant maakte ik vaak aardige stem-foto’s. Dat waren net geen selfies, maar de foto’s bij dit artikel komen in de buurt. Natuurlijk vroeg ik eerst of de persoon in kwestie het goed vond. Sommigen wilden het niet. Ook prima. Anderen vonden het geen probleem. Helemaal goed. Vaak was het: “Kom ik in de krant? O leuk!”

Stemmen en democratie moet ook gewoon leuk zijn. Wees blij dat je in Nederland mag stemmen. Ik vind: wie niet stemt, mag niet z**ken. Ook niet zeggen: het heeft toch geen zin. Mensen, democratie!

Dus mensen: stemmen, 19 maart. En ik weet ook wel dat iedereen die de moeite neemt deze verkiezingsblog te lezen, heus wel gaat stemmen. Het is te hopen dat de andere tienduizenden mensen dat ook doen.

stemmen liggend