En weer een Moordrechtenaar minder in de raad…

Deze week heeft Moordrechtenaar Evert Knoester afscheid genomen van de gemeenteraad van Zuidplas. Noodgedwongen. Net als eerder Piet Pols van de PvdA moet ook Knoester zijn gezondheid boven de politiek laten gaan. Knoester heeft daardoor in politiek Zuidplas nooit echt op gang kunnen komen. En dat is best jammer.

Jammer voor de SP, want Knoester had het in zich om uit te groeien tot de oppositieleider van de eerste raadsperiode in Zuidplas. Knoester is ook in politiek Moordrecht in de eerste helft van de eeuw al luis in de pels geweest van de zittende en destijds potdichte coalitie. Hij wist vaak op ludieke manier de vinger op de zere plek te leggen. Altijd met een bepaalde ondeugende, rebelse inslag. Knoester vond het leuk om een beetje te prikken, een beetje te stoken. Soms tot irritatie van anderen. Dat ondeugende kwam tot uiting toen hij brak met Beter Moordrecht en samen met Petra van Lange (die in 2003 brak met de PvdA) de ‘beweging’ LOS begon. Liberaal, Onafhankelijk, Sociaal. Bij de eerstvolgende verkiezingen deden ze niet mee, maar ze beplakten wel de verkiezingsborden met een variatie op de bekende ‘Loesje’-posters’. Ondertekend met… Losje.

Jammer is het ook voor Moordrecht. Want met het vertrek van Knoester vertrekt weer een Moordrechtenaar uit de gemeenteraad. Nu zijn er nog zes over, van de zevenentwintig. Natuurlijk, een raadslid zit er namens de hele gemeente, en niet namens het dorp waar hij of zij woont. Maar toch… Overigens zitten alle Moordrechtenaren wel in de coalitie, en geen enkele in de oppositie.
Als iemand die politiek Moordrecht van de zijlijn observeerde, twijfelde ik altijd wat de belangrijkste motivatie van Knoester was. De ene keer kwam hij enigszins verbeten en verongelijkt over, de andere keer zag je gewoon dat hij lol had in zijn rol. Ik had het idee dat in politiek Zuidplas de serieuze, professionele politicus Knoester tot bloei zou kunnen komen. Voorlopig gaan we dat niet zien. En dat is jammer.