Je bekijkt nu 145 kandidaten maken zich op voor Zuidplas’ Zinderende Zaterdag…

145 kandidaten maken zich op voor Zuidplas’ Zinderende Zaterdag…

Aan de vooravond van Zuidplas’ Zinderende Zaterdag, Big Saturday, ofwel de apotheose van de straatcampagne, maken 145 kandidaten zich langzaam op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Woensdag 19 maart – ik herhaal het nog maar even – is het weer zover. Dat is nog 5 nachtjes slapen! Tijd voor een paar losse flodders, want er is eigenlijk nog zoveel te zeggen.

Het klinkt heel groots, Big Saturday, of Zuidplas’ Zinderende Zaterdag. Misschien heb ik het ook wel iets te dik aangezet. Want wie op de laatste zaterdag voor verkiezingen pas de boer op gaat, is rijkelijk laat. De campagne is al lang gaande. In deze blog heb ik met een knipoog voor de Veertig Dagentijd gekozen, maar feitelijk begon de campagne al op 19 november 2009… De dag na de vorige raadsverkiezingen.

FokSuk - campagneFeit is dat er op de laatste zaterdag voor de stembusgang natuurlijk veel gedaan wordt door de politieke partijen. De adrenaline pompt door de campagnevoerders. Ze zijn er al weken, zo niet maanden mee bezig. En de kiezer? Die denkt woensdag in het stemhokje soms pas na… Misschien wordt de kiezer inmiddels wel zo moe van alle politici op straat, dat ze woensdag dat kwartiertje – dat je bij elkaar nodig hebt om je democratisch stemrecht uit te voeren – voor iets nuttigers gebruiken. Het is niet te hopen.

Losse flodder 1

Aan de verkiezingen in Zuidplas doen woensdag 145 kandidaten mee. Althans: 145 kandidaten zijn verkiesbaar. Althans: de hoogstgeplaatsten op de lijst zijn direct verkiesbaar. Althans: als er niet een lagergeplaatste met voorkeursstemmen in de raad komt. En dat is altijd leuk, vind ik. De laatste die het voor elkaar kreeg, was Martien Zijderhand (GBZ, nu niet verkiesbaar). Trouwens: niet iedereen is verkiesbaar. De VVD heeft Tweede Kamerlid Tamara van Ark als lijstduwer op de lijst gezet. Stel dat ze met voorkeursstemmen direct in de raad wordt gekozen, gaat zij dat raadswerk toch niet doen. Aan de ene kant vind ik dat slecht: op de lijst is op de lijst. Aan de andere kant ben ik nuchter: het valt in Zuidplas nog wel mee met ‘lijstduwers-voor-de-vorm’. Nu zijn er niet veel Bekende Nederlanders in Zuidplas. Leontien van Moorsel? Ik ben blij dat de politiek dat soort fratsen niet uithaalt.

Als ik de kandidatenlijst bekijk, kan ik volgens mij over 80 procent van de namen wel iets vertellen. Ik volg het echt al te lang, allemaal…

Losse flodder 2

Aan de verkiezingen in Zuidplas doen 145 kandidaten mee. Hieronder zet ik even een droge opsomming. Gaat nergens over, maar interessant om eens te bekijken. Op volgorde van de kieslijsten:

1. VVD

14 Nieuwerkerkers
6 Zevenhuizenaren
3 Moordrechtenaren
0 Moerkapellenaren

15 mannen
8 vrouwen (de eerste op 6: Annika van Gerwen)

Opvallend: 0 (nul) Moerkapellenaren. Liberale Moerkapellenaren durven zich niet te melden…? Tweede Kamerlid Van Ark (tevens ex-wethouder) als lijstduwer.

2. ChristenUnie/SGP

11 Moerkapelle
11 Nieuwerkerk
5 Moordrecht
3 Zevenhuizen

26 mannen
4 vrouwen (de eerste op 14… Cora Punt)

Opvallend: toch op 14: een vrouw! En de meeste Moerkapellenaren. En ex-CDA’er Arie Reijm op 12. Ex-wethouder Siem van Loon op 10, bijna ex-wethouder Rinus Bosman op 29.

3. CDA

11 Nieuwerkerk
6 Moordrecht
6 Zevenhuizen
1 Moerkapelle

17 mannen
7 vrouwen (de eerste op 3, Tinet de Jonge)

Opvallend: Rotterdams ex-wethouder Peter Lamers op 6. Moordrechts ex-wethouder Fieke Korten op 20. Bibliotheekmanager Désirée Zonderop op 19. Echtpaar Edel op 5 en 24.

4. PvdA/GroenLinks

8 Moordrecht
6 Nieuwerkerk
2 Zevenhuizen
1 Moerkapelle

14 mannen
3 vrouwen (de eerste op 3: Joke van Gelderen)

Opvallend: direct bij partijfusie een GroenLinker als lijsttrekker: Pieter Beeldman. Enige partij met meer Moordrechtenaren dan Nieuwerkerkers. Echtpaar Van Gelderen-Peelen op 3 en 13.

5. D66

8 Nieuwerkerk
4 Zevenhuizen
3 Moordrecht
0 Moerkapelle

13 mannen
3 vrouwen (de eerste op 2: Claudia Wolff)

Opvallend: Als enige partij één niet-Zuidplassenaar op de lijst: Hans Rood op 10. Dat mag. Echtpaar Van Iperen op 5 en 16. Echtpaar Wolff op 2 en 8. Ex-(VVD)-wethouder Jan Oomen op 11.

6. SP

15 Nieuwerkerk
2 Moordrecht
2 Zevenhuizen
1 Moerkapelle

13 mannen
7 vrouwen (de eerste op 3: Adri Woudstra)

Opvallend: Vooral Nieuwerkerkers, op 1 tot en met 7. Maar wel het grootste percentage vrouwen. Echtpaar Muller-Van der Lans op 1 en 15. Micky van Dieren op 17: zij stond 4 jaar geleden op lijst NGP.

7. NEZ

4 Nieuwerkerk
2 Moordrecht
0 Zevenhuizen
0 Moerkapelle

5 mannen
1 vrouw (op 4 :Andrea Bloem)

Opvallend: Kleinste aantal kandidaten. Ex-GBZ en ex-GBN Paul van Drenth als lijsttrekker. Wim van der Ende uit bestuur recreatieparken Poldertuin-Vissertje op 6. Opvallend, want politiek gevoelig.

8. NGP

6 Nieuwerkerk
2 Moordrecht
1 Zevenhuizen
0 Moerkapelle

8 mannen
1 vrouw (Maria Krassa op 6)

Opvallend: deed vier jaar geleden ook mee, maar haalde geen zetel.

Losse flodder 3

raadsbabesDe verkiezingen in Zuidplas waren naar mijn idee weinig ludiek. Op zich geeft dat niet. Het kan ook te erg worden. Een beetje knipoog is goed, maar het moet ook niet te lollig worden. Een moeilijk evenwicht. Het ligt aan de partijen zelf of het in evenwicht is. Een bakfietsenrace was aardig. En… dat was het. De campagnes waren wel behoorlijk professioneel. Vooral de websites en een aantal verkiezingsprogramma’s zijn superstrak opgemaakt. De meeste partijprogramma’s zijn pareltjes qua vormgeving. De aan elkaar geniette A4’tje getypt in Courier 10 pt zonder foto’s kunnen echt naar de Oudheidkamer. Ook de websites zijn tegenwoordig superstrak. Ik heb Kees Heuvelman van de NGP zelfs een compliment gegeven, want ook die site is gewoon functioneel en doet wat ‘ie moet doen: informatie geven. Alleen het partijprogramma staat er op, maar het is in ieder geval iets.

Ik ga geen ludieke acties uit het land noemen. Dan wordt de blog te lang… Nou: eentje dan. Zie het plaatje hierbij.
Zal ik voor Zuidplas…? Nee… Andere keer.

Losse flodder 4

Morgen is het Zinderende Zaterdag. En dan volgt de zondag. Ik ben geen kerkganger, maar zal er in Moerkapelle op de kansel nog iets over de verkiezingen worden gezegd? Een stemadvies? Ik heb het ooit gevraagd. Een echt stemadvies wordt niet gegeven, werd mij verteld. Maar de woordvoerder van dienst (ik meen dat ik het een dominee vroeg) zei me wel dat er op de verkiezingen wordt gewezen. Dat het belangrijk is te gaan stemmen. En in oorden als Moerkapelle en ook in de bijbelvaste gebieden van Nieuwerkerk, Moordrecht en Zevenhuizen is dat dan eigenlijk al voldoende. Men stemt toch wel SGP. “Gij zult SGP stemmen!” zou het elfde gebod kunnen luiden. Op zich logisch: het is de Staatkundig Gereformeerde Partij. Je kan er van alles over zeggen, maar de opkomst in Moerkapelle is wel om jaloers op te worden, als gemeente.

Laatste dingetje: als SGP’ers horen wat die dominee Van Andel uit Montfoort zegt over de dood van Els Borst – oud-D66-minister die dood in haar woning werd gevonden –  zouden ze dan denken: “Ja, ik blijf SGP stemmen! Want de waarschijnlijk geweldadige dood van een mens is inderdaad de wraak van god! Had die mevrouw maar geen euthenasiewetten en embryo-onderzoekwetgeving moeten invoeren!” Zouden ze dat denken? Ik vind dat zo erg om te lezen. Omdat veel mensen uit de zware hoek dat ook echt geloven. Tja, geloof. Natuurlijk is dit een vorm van extremisme. En dat heet niet voor niks extreMISme. Dat is mis. Fout. Slecht. Zou de uitspraak van de dominee ervoor zorgen dat sommige SGP’ers denken: dit keer maar CU… O nee, in Zuidplas is dat één en hetzelfde. Dan maar CDA. En aan de andere kant: zou de uitspraak ervoor zorgen dat D66’ers wellicht uit ‘wraak’ wel gaan stemmen, als ze het niet van plan waren? Om tegenwicht te bieden? Ja, dat is een moeilijke discussie. Ethisch. Een kapper zei me ooit bij een krantenverhaal over zijn werk: je moet het met klanten niet hebben over geloof, politiek en voetbal. Want daar kom je toch niet uit. Wijze woorden…

Losse flodder 5

Ik had het hierboven over geloof. Glad ijs, maar ik durf te schaatsen. Als je soms tweets leest van VVD-politici in Zuidplas, dan moet ik ook aan geloof denken.
Die VVD-tweeters zijn vaak zo stellig overtuigd van hun eigen gelijk, dat het bijna religieuze vormen aanneemt. Soms lijken ze geloviger dan de meest confessionele zwartgeklede SGP’er… VVD-tweeters lijken niet te begrijpen dat je ook een ander wereldbeeld kunt hebben dan dat van de liberalen. Het leuke van VVD’ers is dat ze het leuk vinden dit te lezen. Vrijheid van meningsuiting is een mooi iets. Ik hou wel van VVD’ers die een relativerende knipoog hebben. In Zuidplas is ook een aantal net iets te felle VVD’ers. Maar ach: dat mag.

Losse flodder 6

elise snoeckOver de VVD gesproken. Ik kwam een geinige foto tegen van een Moordrechtse dame die ooit op de VVD-lijst stond. Ze is commissielid geweest voor de liberalen in Moordrecht. Ze is schilder. En deze foto vond ik gewoon leuk. Misschien handig voor de VVD om de volgende keer de verkiezingsposters lekker hoog te hangen, zodat anderen er niet overheen kunnen plakken! Wie de dame in kwestie is? Elise Snoek. Ze was in Moordrecht korte tijd commissielid ruimtelijke ordening. Haar man, Ernst-Jan Tak, was voorzitter van de plaatselijke afdeling. Een leuk stel mensen. Wie Moordrecht in rijdt vanaf de Middelweg, kan hun huis niet missen. Niet alleen vanwege de zachtroze kleur van het huis, maar ook door de rij fier wapperende VVD-vlaggen in de tuin. Die overschaduwen het verkiezingsbord bij de rotonde.

Losse flodder 7

Ik krijg mooie reacties op de verkiezingskrant De Stemming die ik samen met Peter Schilthuizen en Liseth Blitz heb gemaakt. Een ieder dank voor de complimenten over de looks en inhoud van de krant. Dat doet me goed. Nog niet gelezen? Via deze link kan het online. Of door op onderstaand logo te klikken of tappen.

logo De Stemming

Deze foto twitterde PvdA/GroenLinks-lijsttrekker Pieter Beeldman. Leuk:

wel de stemming

 

Losse flodder 8

Wees niet bang: nog maar twee losse flodders. Twee terugblik-flodders.

coalitie onderhandeling 2009Woensdag zijn er verkiezingen. Een heel bijzondere dag voor de betrokkenen. Een belangrijke dag al. Neem van mij aan dat de partijen al lang en breed hebben gerekend, gemijmerd en hebben bedacht wat ze na de verkiezingsuitslag willen. Met wie wel? Met wie niet? Welke wethouders? Hoe wordt de verdeling? Wie op welke post? Er is echt al over nagedacht. Als je het vraagt, zeggen ze alleen: dat is nog niet aan de orde. Maar neem van mij aan: dat is het wel.

Hierbij een foto dat een belangrijk moment markeerde in november 2009: een beeld van de coalitieonderhandelingen. Dat is het moment waar het om gaat. Wie komt aan de macht, wie niet? VVD, CU/SGP, CDA en PvdA trekken de agenda om te praten over coalitievorming, terwijl de oppositiepartijen al letterlijk aan de zijlijn staan. Ik vond het altijd mooi om voor de krant dit soort momenten te spotten en vast te leggen. Die tijd is voorbij…

Weet je: die verkiezingsuitslag zal waarschijnlijk niet veel verrassingen kennen. CU/SGP wordt groot. VVD wordt groot. Veel zal er niet veranderen. De één een zeteltje erbij. De ander een zeteltje eraf. D66 is heel overtuigd dat het fors gaat groeien. Op basis van landelijke trends. De PvdA en de VVD zijn vooral afhankelijk wat de landelijke jongens doen. Hoe de coalitie van Rutte en Dijsselbloem het doet. CDA is ook altijd stabiel. Let maar op mijn woorden.

Waar ik wel heel nieuwsgierig naar ben, is wat de lokale partijen gaan doen. Er kwam recent ergens een onderzoekje (voor wat het waard is) waaruit bleek dat 24 procent van de mensen lokaal stemt. Bij de laatste verkiezingen in 2009 in Zuidplas was dat in ieder geval niet zo. Maar wat gebeurt er nu? Krijgt Nieuw Elan Zuidplas, het ineens opgedoken tweelingbroertje van GBZ, genoeg stemmen voor een zetel? Wat doen de boze mannen van NGP? Kent de kiezer de NGP en de manier van politiek bedrijven van deze heren? Ik denk dat ook de zittende politiek en de politieke kliek in het algemeen benieuwd zijn wat de lokalo’s gaan doen. Enerzijds is er de angst dat de van-de-hak-op-de-tak roepende Kees Heuvelman een zetel krijgt. De democratie zal het leren. Als hij erin komt, zal de rest er toch mee om moeten gaan. En nog wat: als de NGP één zetel krijgt, komt in eerste instantie niet Kees Heuvelman in de raad, want hij staat nummer twee. Nee, dan komt Frank van Mourik er in. Vier jaar geleden kreeg de partij nog geen tweehonderd stemmen. Lang niet genoeg voor een zetel.

Stiekem denk ik dat alle activiteit van andere partijen erop is gericht zoveel mogelijk mensen naar de stembus te lokken, want dan is de kans dat de NGP er in komt kleiner. En ik denk dat Kees Heuvelman deze complottheorie met mij zal delen!

Losse flodder 9

En als laatste foto, een foto uit de oude doos. Zoals sommigen weten, volg ik de lokale politiek al redelijk lang. In 2001 professioneel begonnen in Moordrecht. Vers van de School voor Journalistiek. Voor mij geen oorlogsjournalistiek in een ver, vreemd land. Lekker dicht bij de mensen in de buurt. Deze foto maakte ik van de gemeenteraad van Moordrecht, in november 2002. De dame met ambtsketen in het midden is burgemeester Riny van der Bie. Het was voorafgaand of tijdens de Algemene Beschouwingen van dat jaar. Die werden altijd op een zaterdag eind oktober, begin november gehouden. De Moordrechtse Zaterdag, werd die genoemd. Ik kon er boeken over volschrijven. Maar ja: wie wil het lezen? Daarom als afsluiter deze foto. Bij meer dan 20 reacties op twitter over de personen op de foto zal ik moed verzamelen alle namen op te sommen. Ik ken ze nog wel uit mijn hoofd.

Gemeenteraad Moordrecht nov. 2002