Asjemenou! Wat een rare naam voor een brug…

Puur cabaret, dolle pret en lachen geblazen, recentelijk in naamgevingsland.

De gemeente Gouda is op het briljante idee gekomen om een nieuwe brug over de Hollandsche IJssel te vernoemen naar oud-gedeputeerde Asje van Dijk, omdat deze politicus veel schijnt te hebben gedaan voor de totstandkoming van de Zuidwestelijke Randweg waar de brug onderdeel van uitmaakt. Dus die man moest een veer in de daarvoor bestemde plaats krijgen. Maar nee, het wordt niet de Asje van Dijk-brug, maar… (tromgeroffel) ‘het Verbindingsasje’!

Bij het horen van die naam rolde een ontelbaar aantal mensen van hun stoel van het lachen. Verbindingsasje, hoe komen ze erop? Maar het lachen verging een ieder snel, toen bleek dat het een serieus voorstel was. Het AD sprong op het onderwerp en berichtte over inwoners en politici uit Ouderkerk én Gouda die de naam belachelijk vonden. Terecht. Ook de dienstdoende journalist, Luc van den Oever, liet via twitter weten het een belachelijke naam te vinden. Eigenlijk was er niemand die zei: prima naam. Althans: ik ben die persoon nog niet tegen gekomen.

En het ís natuurlijk ook een belachelijke naam. Een brug moet gewoon het woord ‘brug’ in de naam hebben. Het is toch gewoon de LekBRUG bij Vianen? De MoerdijkBRUG? De WillemsBRUG? De ErasmusBRUG? En over het kanaal in Nieuwerkerk de Witte BRUG en de Oranje BRUG? In Moordrecht de KanaalBRUG en BernhardBRUG? En in Zevenhuizen de CatgesBRUG en de Hotel VosBRUG? Het was toch de Waddinxveense HefBRUG die onlangs naar beneden kukelde? Waarom, o, waarom komt iemand op het idee om ineens ‘Verbindingsasje’ te bedenken? Elke keer als ik het woord tik, schieten de tranen in mijn ogen.

Stel je voor dat naamgevers uit de geschiedenis zo bezopen waren tijdens het bedenken van namen voor beroemde bruggen. Dan zouden we opgescheept zitten met lachwekkende namen als het ‘Van Brienenoord-verbindingskoord’, de Algera-as of de Haastrechse-oeververbinding. Ik zie het al voor me: in New York de ‘Brooklyn-Axle’, in San Francisco de ‘Golden Gate-axle’ of kent u de beroemde film ‘Asje over de River Kwai’? En dat liedje van Simon en Garfunkel: ‘Axle over Troubled Water’? Het was vast geen hit geworden.

Ik hoop twee dingen. Eén: dat die belachelijke naam voor de brug tussen Julianasluis en het Gouderakse Middelblok zo spoedig mogelijk wordt geschrapt. Twee: dat als er ooit nieuwe bruggen over de IJssel komen (bijvoorbeeld tussen Nieuwerkerk/Capelle en Ouderkerk) er serieus over een goede naam wordt gebrainstormd.
Alstublieft, Commissaris der Koningin Jan Franssen, kunt u hier geen stokje voor steken? Desnoods in ruil voor een soepele Krimpenerwaardfusie…