Je bekijkt nu ‘Overval is niet de reden dat we verhuizen’

‘Overval is niet de reden dat we verhuizen’

Dit is nieuws dat behoort in de rubriek ‘jammer’. Boekhandel Moordrecht gaat verdwijnen. Persoonlijk vind ik dat jammer. Weer een oude winkel weg in Moordrecht. Een winkel met historie. De aanleiding voor vertrek is geen positieve. Laten we daar niet omheen draaien. In dit oude artikel staat een foto die ik nu waarschijnlijk niet meer zou kunnen maken. Monica, de zachtaardige en goedmoedige eigenaar van de winkel, gaat met Rudy haar heil zoeken in Moerkapelle. Vorig jaar werd de winkel nog overvallen. Dat is niet de reden van vertrek. Overigens heeft de verhuurder mij nog altijd niet teruggebeld, ondanks dat ik zijn antwoordapparaat heb ingesproken. Dat wilde ik toch nog even benadrukken.

‘Overval is niet de reden dat we verhuizen’
MOORDRECHT – Boekhandel Moordrecht aan het Kerkplein sluit zaterdag de deuren. De winkeliers verlaten het dorp. Niet vanwege de overval in augustus, maar vanwege de slechte staat van het pand in de oude dorpskern.

Het is met pijn in het hart dat Monica Hilgersom en Rudy Sanderman het dorp Moordrecht verlaten. “Het is niet vanwege de overval,” zegt Monica, “Dat denken veel mensen. Maar dat heb ik verwerkt. Ik heb het de dader inmiddels vergeven.”

De werkelijke reden van vertrek is een conflict met de huisbaas, van wie de winkel wordt gehuurd. Het zeer oude pand in het oude dorpshart toont tekenen van verzakking en daardoor problemen met de riolering en lekkages. Funest voor een boekhandel. Deze problematiek speelde al vóór de overval in augustus, zegt Monica, die verder niet veel over het conflict openbaar wil maken. “Ik wil de verhuurder niet beschadigen. Het conflict heeft meer impact op mij dan de overval.”

Verhuurder Jan van Eijk, die tot 1999 zelf de boekhandel bestierde, was donderdag niet bereikbaar.

Desalniettemin was de maat voor de winkeliers vol, toen het maar niet lukte onderhoud te laten plegen. “We zijn zeer gehecht aan Moordrecht, aan alle lieve klanten. We hebben hier acht jaar van ons leven gegeven en wilden eigenlijk blijven. Maar we zijn ook ondernemers.” Het paar zocht naar andere winkelpanden in Moordrecht, onder meer de voormalige slijterij DH17, maar kwam daar niet uit.

Door het vertrek verliest het pand na bijna 55 jaar de functie van boekwinkel. Met name Monica en Rudy konden altijd op veel sympathie rekenen in het dorp. Na de overval in augustus toonden veel dorpelingen begrip en stond de winkel in no-time vol met bloemen. Buurman Edwin Raghunath van Kijk op Ogen noemt het vertrek ‘zeer jammer.’
Hilgersom en Sanderman zetten hun winkel voort in een nieuwbouwwinkel in Moerkapelle. Daar krijgt de winkel de naam Boekie Met.