Je bekijkt nu De lijsttrekker die geen lijsttrekker is…

De lijsttrekker die geen lijsttrekker is…

Nog 37 nachtjes slapen, en dan zijn er raadsverkiezingen. En dat betekent veel media-aandacht. Terecht, want de kiezer moet weten waar hij of zij op kan stemmen en waarom. Dat is namelijk waar de democratie om draait. Wat er vervolgens vier jaar lang gebeurt, is vers twee.

Vandaag stond in het AD een aardig bedachte pagina met koppen. Koppen van lijsttrekkers in Capelle, Nieuwerkerk en Krimpen. Alledrie aan den IJssel. De gedachte was best aardig, en ook leuk vormgegeven. Ik zeg er meteen bij: zelf heb ik er als freelancer geen bijdrage aan geleverd. Ik zal zo onbescheiden zijn om te zeggen dat als dat wel zo was geweest, er één foutje minder in had gestaan… Welke? Dat zet ik hieronder, als een vorm van service aan de lezer, uiteen.

Eerst maar eens de hele pagina. Die ziet er zo uit:

overizicht kandidaten

Zoomen we in op de lijsttrekkers in Zuidplas, dan ziet dat er zo uit:

overzicht lijsttrekkers AD

Valt u al iets op? Waarschijnlijk niet. Ja, het zijn acht lijsttrekkers. Ja, het zijn acht mannen. Helaas. Geen enkele vrouwelijke lijsttrekker dit keer. Maar dat schuiven we even terzijde.

Ik kan ook verklappen dat de zetelaantallen kloppen (als het in deze knipsels leesbaar is). Hoewel: ik vind het zetelaantal van de VVD niet helemaal zuiver, omdat gedurende de afgelopen periode er twee raadsleden van Trots op Nederland hun Trots-pet voor een VVD-sjaaltje hebben verwisseld. Daarover moet me ook nog wat van het hart, maar dat komt wellicht later deze serie. Het zetelaantal 0 bij Paul van Drenth klopt. Nieuw Elan Zuidplas heeft nog maar net het levenslicht gezien. Van Drenth zit nu nog namens GBZ in de raad. Maar GBZ heeft de stekker uit zichzelf getrokken.

Of de leeftijden kloppen, weet ik eerlijk gezegd niet. Doet er ook niet zo heel veel toe, vind ik. De slogans dan? Tja, die kloppen ook. In die zin, dat het slogans zijn. Als ik ze lees moet ik gniffelen en denk: aparte column!

‘Wat klopt er nou niet, Putters?!’ hoor ik u vertwijfeld roepen achter uw beeldscherm. ‘Neuzel er nou niet omheen, maar zeg het!’ Okee.

Het gaat om de man op de onderste rij met het cijfertje 8 boven zijn hoofd. Kees Heuvelman. Met huidig zetelaantal 0. Die man hoort daar niet te staan. O nee? Nee. Echt niet? Nee. Maar wat in de krant staat klopt toch altijd? Eh, nee. Niet altijd… Maar waarom hoort die man daar niet te staan?

OMDAT HIJ GEEN LIJSTTREKKER IS!

Lijsttrekker NGP

De lijsttrekker van de NPG – Nieuwe Gemeente Politiek – is niet Kees Heuvelman, maar… Frank van Mourik. Check de kandidatenlijsten (PDF-alert!) maar, die op de website van de gemeente zijn gepubliceerd. Of geloof het fotootje gewoon, dat ik hierboven heb geplakt.

Ik weet niet waarom die fout is gemaakt in de krant. Wellicht is het niet gecheckt. Wellicht kon de beeldredactie geen foto van Van Mourik opduikelen. Kan allemaal.

De nummer 1 van de lijst trekt de lijst en is derhalve lijsttrekker. De nummer 2 is dientengevolge per definitie geen lijsttrekker. De nummer twee noemen we in de politiek… eh… de nummer twee.

Ik weet wel waarom Heuvelman in de krant is gezet. Frank van Mourik is namelijk redelijk publiciteitsschuw en wilde liever een bekend gezicht naar voren duwen als gezicht van zijn NGP. Hoe ik dat weet? Dat heeft Kees Heuvelman mij verteld, vorige maand. Uit de eerste hand, noemen we dat. Heuvelman wil helemaal geen lijsttrekker zijn. Hij is zo ongeveer de enige van de hele NGP-lijst met een beetje politieke ervaring in het Zuidplasgebied. Ervaring in de zin dat hij weet wat het verschil is tussen een raadscommissie en de gemeenteraad. Dat hij weet hoeveel werk het eigenlijk is, dat raadslidmaatschap. Dat hij het gemeentehuis überhaupt weet te vinden. Heuvelman weet dat, want Heuvelman zat bij GBN en enige tijd bij GBZ.

Maar Heuvelman wil niet als enige de kar van NGP trekken. Ik vermoed dat als het niet gaat zoals Heuvelman wil, Heuvelman gewoon zijn hand met gespreide vingers tegen zijn neus parkeert en zegt: toedeldokie! Heuvelman is recht voor zijn raap. In commissieverband heb ik hem jaren aan het werk gezien. Hij is het type dat door het dorp loopt, checkt welke lantaarnpaal het niet doet, het nummer van de desbetreffende lantaarnpaal op een briefje schrijft, om dat vervolgens in de eerstvolgende raadscommissie openbare ruimte onder de neus van de verantwoordelijk wethouder te wrijven. En als het niet wordt hersteld, het de volgende keer te herhalen.

Het is de vraag of NGP zetels gaat halen. Ik weet het niet. De democratie zal het leren. Het wordt de tweede poging van NGP. In 2009 lukte het niet. Maar een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen. Of wel? En als dat zo is, wordt dan bij de volgende verkiezingen poging drie ondernomen? Want drie keer is scheepsrecht? De kiezer heeft het voor het zeggen. Over 37 nachtjes.