Je bekijkt nu De beste stuurman van Zuidplas

De beste stuurman van Zuidplas

Wie ook maar enige interesse heeft in politiek Zuidplas, kent hem. Als is het niet persoonlijk, dan wel via zijn twitternaam en avatar. Of als fervent forumvuller van Omroep Zuidplas. Over deze persoon wil ik het even hebben, 36 nachtjes slapen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien alleen interessant voor insiders, maar het zij zo.

Over wie heb ik het? Over een man die eigenlijk niet te plaatsen is. Lekker onafhankelijk, zelfverklaard niet-partijgebonden, lekker goed geïnformeerd en altijd in voor lekker inhoudelijke opmerkingen richting alle kampen van politiek Zuidplas, van links naar rechts, van voor naar achter. Raadsleden, wethouders, af en toe een ambtenaar: ze krijgen altijd wel een keer een @-tje naar zich toe geslingerd op Twitter.

ThomLaat mij u voorstellen aan Thom Demmenie. Ofwel @Thom_Zuidplas. Op twitter volgt hij vooral lokale politici, 59 stuks, en zijn 106 volgers bestaan eigenlijk alleen uit politici.

Demmenie is een boeiend heerschap. Een aardig heerschap. Ik leerde Thom zijdelings kennen, toen ik nog bij Het Kanaal werkte. Ik weet niet eens meer hoe. Waarschijnlijk gewoon omdat Thom een betrokken burger is en betrokken burgers en betrokken lokale krantenmakers wederzijdse aantrekkingskracht hebben. Volgens mij had het met woningbouw te maken.

Wat er ook op politiek gebied gebeurt, Thom weet er van. Tenminste: als het openbaar is. Eigenlijk wil ik al heel lang een verhaal schrijven over Thom. Want ik ben oprecht benieuwd naar de drijfveren van Thom, de reden waarom Thom urenlang aan zijn radiotoestel gekluisterd is om raadsvergaderingen te volgen, om urenlang het RaadsInformatieSysteem van de gemeente Zuidplas uit te pluizen naar achtergronden van wat besproken wordt. Naar de reden waarom hij beter geïnformeerd is dan een groot deel van de raadsleden bij elkaar opgeteld.

Tijdens raadsvergaderingen twittert een beperkt aantal personen met de hashtag #raadzuidplas. Thom is daarvan de meest actieve. Hij verenigt Waldorf en Statler in één persoon, en becommentarieert raadsvergaderingen live. De één kijkt ’s avonds voetbal, de ander leest een boek, een derde zit in de kroeg. Thom volgt de raad. En de raad volgt Thom.

En dat allemaal, omdat hij het leuk vindt. Er er tijd voor heeft/maakt. Gratis en voor niets. Dat fascineert mij. Ik vind het wel knap dat hij energie heeft voor die vaak ellenlange twitterdiscussies zonder eind.

Wat ik wilde weten, is wie Thom nu eigenlijk is. Ik had al een prachtige kop voor het artikel bedacht:

‘Het 28e raadslid van Zuidplas’

Die kop dekt de lading eigenlijk niet. Thom is namelijk politiek onafhankelijk. En wil dat blijven. Soms lijkt Thom echter wel degelijk het 28e raadslid. Geeft zijn mening, vanaf de zijlijn. Stelt vragen. Maar vervolgens ontpopt hij zich weer tot ambtenaar. Dan lijkt hij een surrogaat wethouder, zonder wethouderlijke verantwoordelijkheid, uiteraard. Daarna is hij ineens weer burger. En vaak lijkt hij gewoon een journalist. Hij duikelt dingen op die journalisten ook opduikelen. Soms wilde ik iets opduikelen en ja hoor: dan had Thom het al weer opgeduikeld. Je hebt altijd opduikelaar boven opduikelaar…

thom twitterEen journalistieke redactie zou Thom F. Demmenie er goed bij kunnen hebben. “Ik kan best snel dingen vinden en kan beleidsstukken snel lezen,” verklapte Thom mij eens, toen ik hem vroeg hoe hij in de beperkte 24 uur per dag bijna dag en nacht op twitter actief lijkt met voetnoten, tips, adviezen, kritische kanttekeningen en al die zaken.

Soms vermoed ik dat de dames en heren politici een beetje moedeloos worden van Thom. Dan hebben ze een fijne discussie gevoerd met een voor iedereen acceptabele uitkomst, en dan komt Thom via twitter om de hoek met een opmerking, een dingetje, waar nog niemand aan had gedacht… Dan snort hij een documentje op (waarvan hij de essentie soms snel in een excelbestandje weet samen te vatten) op, waaruit blijkt dat de gemeenteraad deels onzin heeft verkondigd. Heerlijk, vind ik dat.
Ik weet dat Thom wel eens is gepolst door ‘de politiek’. In de wandelgangen (‘Ik ben genoemd, mijn naam is gevallen…’ zou een Koot en Bie-typetje zeggen), via twitter een bericht met een knipoog. ‘Als het allemaal zo goed weet, kom dan eens ergens aan boord,’ hoor je ze denken.

Maar Thom blijft liever de stuurman die aan wal staat. En geef hem eens ongelijk.

Voordat ik het vergeet: Thom voert zijn hobby uit, puur uit maatschappelijke interesse. Hij wil iets toevoegen, de discussie verder helpen. Meestal positief, vaak met een knipoog en altijd met een weerwoord of nuance. Thom is van de burgerparticipatie.

Thom flierefluit zichzelf door het leven, omdat het kan. Werken doet hij niet meer, hij is ‘Enjoying life outside the office‘, zoals hij zelf zegt. Als je naar zijn LinkedIn-profiel kijkt, zie je een interessant cv. Maar sinds 2010 is hij bezig, met het ‘enjoyen’ van het ‘life’ buiten de ‘office’. Heer-lijk, moet dat zijn.

Stiekem ben ik ook wel een beetje jaloers op Thom. Niet meer hoeven werken, beetje twitteren, beetje buiten wandelen en foto’s maken, een beetje overal tegenaan bemoeien. Dat zit er voor mij helaas nog niet in…

thom googleAls er cijfers over grondbanken, exploitaties, OZB of wat dan ook worden besproken, dan is Thom op zijn best. Thom is een lopend OZB-dossiertijger. Over dat onderwerp en over de Zuidplaspolder weet Thom veel. Zelf heb ik het Zuidplaspolderproject zeer nauwgezet gevolgd van 2001 tot ongeveer de fusie. Daarna volgde ik het wat meer van afstand. Vanaf dat moment ben ik qua kennis over de Zuidplaspolder rap ingehaald door Thom.

Niet alleen het ZPP-project kent voor Thom geen geheimen (met uitzondering van die vervelende vertrouwelijke vergaderingen en verslagen), Thom weet overal wel wat van. Vaak verbaas ik me erover dat Thom werkelijk overal zijn neus tussen steekt. En niet met onzin, hè? Thom heeft vaak echt een punt. Over groenonderhoud, jeugdbeleid, ondergrondse containers. Bovengrondse container. Vuilcontainers. Thom lijkt alles te weten.

Enne, Thom verschuilt zich niet achter een geheim account. Thom is gewoon bereid om in de uitzendingen van Omroep Zuidplas in discussie te gaan. Best boeiend, voor wie het boeiend vindt. Die bereidheid zijn kennis te delen, siert hem.

Ik ben fan van Thom. Ik zou bereid zijn contributie te betalen als er een Thoms Fanclub was. Ik zou – op mijn werkkamer – een poster van Thom aan de muur hangen… Ik zou wellicht op Thom stemmen, als hij op een lijst stond. Hieperdepiep: Thom Demmenie!