Je bekijkt nu JiZu, het Hyves van Zuidplas…?

JiZu, het Hyves van Zuidplas…?

Hè, lekker. Mijn gewaardeerde collega-vrijwilliger Marien Mulder van Omroep Zuidplas heeft een gevoelige snaar geraakt in delen van politiek Zuidplas. Mulder waagt het namelijk vraagtekens te zetten bij de bijna 11.000 euro die de gemeente Zuidplas subsidieert voor één of andere jongerenwebsite in Zuidplas. For the record: ik steun Marien volledig! Al in mijn Kanaal-tijd hadden wij op de redactie vraagtekens.

Met deze tweet liet Mulder weten de subsidie overbodig te vinden:

Waar hebben we het over? Een website JiZu, die bedoeld is voor jongeren, wordt bijgehouden door de stichting Jeugdwerk Zuidplas en voortkomt uit het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Zo ziet de homepage er uit:

homepage JiZu

Geef toe: niet heel bijzonder.

De site komt voort uit de site Jinky, een vergelijkbare site in Nieuwerkerk voor de fusie. Jong In Nieuwerkerk aan den IJssel, en daar is de kekke naam Jinky uit voortgekomen. In Het Kanaal publiceerden we er al over, zoals ik hieronder even knip-en-plak:

Kanaal sept 2008

bron: Het Kanaal, september 2008

En bij de opening was er een bandje en een wethouder die ergens op klikte.

Kanaal mei  2008

bron: He Kanaal, mei 2008

Kanaal april 2009

bron: Het Kanaal, april 2009

Kanaal juni 2009

bron: Het Kanaal, juni 2009

En toen kwam het ook terug in het verkiezingsprogramma van de SP, voor de verkiezingen in 2009:

SP verk prog 2009

Tja, en toen ging Nieuwerkerk fuseren. Je zou denken: het ideale moment om zo’n website te schrappen. Het de vrijgekomen centen was het wellicht mogelijk geweest om de gemeentepagina lekker in Het Kanaal te houden (sorry, zit nog diep). Maar nee: het werd juist uitgebreid! Dus moesten er sites voor Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle bij. Dat werden weer sites met van die grappig bedoelde namen: Jizmo en Jim. Je verzint het niet!

De publicaties die ik heb kunnen opduikelen in het archief:

Kanaal december 2010

bron: Het Kanaal, december 2010

Kanaal juni 2011

bron: Het Kanaal, juni 2011

En nu brengt Marien de site weer onder de aandacht. Ik herhaal het nog een keer: de gemeente Zuidplas heeft er bijna 11.000 euro voor vrijgemaakt. Bijna 1000 euro per maand, dus…

Ik ben officieel geen jongere meer. Dat beken ik direct. Maar ik waag te betwijfelen of deze site echt leeft. Volgens de gemeente heeft de site een bepaald aantal hits per maand. Ik denk dat als de beheerder en zijn of haar collega’s de site als openingspagina in hun browser hebben, je al aan dat aantal komt…

Sorry, met Marien vind ik het belachelijk dat er zoveel geld wordt uitgegeven voor een soort agenda/doorverwijssite. Als een jongere een instantie wil vinden, komt ‘ie daar ook echt wel direct via Google. Hij zal heus niet denken: hmmm, ik heb een probleem, laat ik op jizu.nl kijken waar ik terecht kan…

Hieronder nog even een linkje naar de tweets over dit onderwerp. Lees vooral ook alle reacties. Kijk en huiver. En bekijk het met een knipoog. Wat mij betreft noemen we JiZu het Hyves van Zuidplas: gedoemd te mislukken. Elke willekeurige – gratis – Facebookpagina trekt meer bezoekers. Ook lokaal.

Schermafbeelding 2014-01-10 om 12.27.33

Schermafbeelding 2014-01-10 om 12.29.16

Schermafbeelding 2014-01-10 om 12.29.39