Je bekijkt nu Zoek de verschillen: Capels MDL-centrum en schip Steve Jobs

Zoek de verschillen: Capels MDL-centrum en schip Steve Jobs

Als wijlen Steve Jobs dit had geweten, had hij waarschijnlijk graag in het Capelse MDL-centrum gelegen als hij iets aan zijn maag, darmen of lever had gemankeerd. Ik was deze week bij de opening van het nieuwe centrum bij het IJsselland Ziekenhuis en het eerste wat ik dacht toen ik het pand zag, was een overeenkomst in vormgeving. Oordeelt u zelf!Dit is een foto van het nieuwe Maag-, Darm- en Levercentrum in Capelle:

En dit is het schip van Steve Jobs:

Venus jacht Steve Jobs fruithaven

 

De overeenkomst trof me. Okee, ik ben een Apple-fan. Al heel lang. Al ver voor de iPhone, iPad en i-Alles. Niet vanaf het begin. De grijze Apple I en II waren voor mijn tijd. Bij mij begon het rond de eeuwwisseling. Mijn eerste krantenstukken tikte ik wel op een grijze Apple, die al snel door de vrolijk gekleurde iBooks en iMacs werd vervangen. Toen de kloof tussen Apple en de rest van de wereld nog gigantisch was. Afijn, daar gaat deze blog niet over.

Vorig jaar oktober werd het schip dat Steve Jobs had laten ontwerpen en maken, in Nederland te water gelaten. Ja, het schip – Venus – is in Nederland gebouwd. Mooi. Helaas heeft Jobs er zelf nooit echt gebruik van kunnen maken.

Toen het schip van de werf in Noord-Holland op pad ging, voer het door Gouda, door de Hollandsche IJssel, naar Rotterdam. Het voer niet zelf, ze werd gesleept. ‘Ze’, ja. Want iedereen weet dat schepen altijd vrouwelijk zijn. In Gouda paste ze maar net door de Julianasluis. En nu moet ik iets bekennen: ik was te laat om het zelf langs te zien varen in de IJssel. Terwijl het op een paar honderd meter van mijn huis langs voer! Het was een zwarte dag in het leven van Bernie Putters…

Nu moet ik iets bekennen. Ik ben een liefhebber van schepen, scheepvaart, scheepsbouw én van Apple. Dus ja: ik ging op zoek naar waar het schip lag in Rotterdam, voordat het de Atlantische Oceaan over ging naar Amerika. Via internet ontdekte ik dat ze op een eigenlijk wel voor de hand liggende locatie was afgemeerd: in de Fruit Haven. Tja, Apple. Zou dat bewust zijn gedaan? Hoe dan ook: ik ging het schip spotten. Ja, zo’n nerd was ik even… En ik kan verklappen: er waren meer mannetjes zoals ik. Gek genoeg geen vrouwen. Die kunnen hun tijd waarschijnlijk wel beter gebruiken…

Ik heb al eens een blog of tweets geschreven over het schip zelf. Omdat ik het eigenlijk helemaal geen mooi schip vind. Ik hou meer van klassieke schepen. Het is een apart en opvallend schip. Bijzonder. Google maar eens op ‘Steve Jobs yacht Venus ship bla bla bla‘ en je vindt vast wel wat.

Hieronder het bewijs dat ik een nerd ben: mijn eigen tweets over het schip Venus: