Je bekijkt nu Facebook Moordrecht zou derde politieke partij Zuidplas zijn…

Facebook Moordrecht zou derde politieke partij Zuidplas zijn…

Even een geintje. Een gebbetje. Een ‘stel dat‘-je. Er is een prachtige Facebookpagina van Moordrechtenaren en oud-Moordrechtenaren. ‘Je bent pas een echte Moordrechtenaar als…‘ heet ‘ie. Ik schreef er al over in het AD, omdat ik het zo bijzonder vind dat hij in relatief korte tijd relatief veel leden kreeg. Vandaag schurkte de site tegen de 1700 (!) leden aan. En ineens dacht ik: als er een lokale Moordrechtse politieke partij wordt opgericht en al deze Facebookvrienden stemmen daadwerkelijk op die partij, dan zou deze partij in theorie de op twee na grootste worden in de gemeenteraad van Zuidplas, in maart 2014…

Zo. Dat zou wat zijn. Een Moordrechts Belang 2.0, een Beter Moordrecht 3.0 of gewoon de partij EMIZ (Echte Moordrechtenaren in Zuidplas)… Ik verzin ook maar een naam. En echt, in theorie klopt het.

uitslag verkiezingen Zuidplas 2009Ik heb de verkiezingsuitslag van 2009 van Zuidplas erbij gehaald. De eerste verkiezingen voor deze nieuwe gemeente. In totaal 15.144 stemmen. De uitslag per partij staat hier rechts in het plaatje. Onder aan deze deze blog in groot formaat. Met 1700 stemmen zou een partij in 2009 de derde partij zijn. En dat betekent een zeteltje of vier. Natuurlijk kun je de uitslag van 2009 niet één-op-één kopiëren naar nu. Integendeel, wellicht. Maar naar mijn idee zou het onder het huidige gesternte zelfs beter kunnen uitpakken voor een Moordrechtse partij. Gezien de sentimenten over Zuidplas.

Vooralsnog hebben mij geen berichten bereikt dat er wellicht een Moordrechtse partij mee gaat doen. Of een Nieuwerkerkse, Zevenhuizense, Moerkapelse of Oud Verlaatse (dat laatste zou helemaal mooi zijn, volgens mij zijn daar niet eens genoeg bewoners voor de kiesdrempel…). Het zou wel groot nieuws zijn. Een partij die in een fusiegemeente alleen opkomt voor het belang van een bepaald dorp. Het kan feitelijk zelfs niet. Er is niet één Moordrechts belang. Moordrecht ligt niet op een eiland. Maar de sentimenten zijn er wel degelijk.

Hoe hard de gemeente ook werkt om een Zuidplasgevoel te forceren: het bestaat niet. Ja, in het gemeentehuis. Maar niet in de dorpen. In de dorpen heerst een dorpsgevoel en eerder een aversie tegen Zuidplas. Dat is gebaseerd op een onderbuikgevoel. Maar ook op niet-gestrooide straten in Moordrecht. Op het ontbreken van een werkend oplaadpunt voor afvalpassen in Zevenhuizen. De stijging van de OZB in Nieuwerkerk, waar het voor de fusie beter ‘voelde’, qua OZB en financiën. Instellingen en verenigingen die (gedwongen) moeten fuseren. En dat niet willen. Een zorgcentrum dat uit een dorp verdwijnt. Dat hakt er in, qua gevoel.

Natuurlijk zijn veel van deze gevoelens met feiten te weerleggen. Of niet. De gemeente heeft er in ieder geval een zware dobber aan. Want roep niet dat de fusie is mislukt! Het argument tegen die negatieve schreeuw is altijd hetzelfde: als er niet gefuseerd was, was het nóg slechter geweest! Tja, oncontroleerbaar, dus nietszeggend.

Als een type Boer Koekoek het aandurft, zou het kunnen. Zo’n eigen dorpspartij. Partijen hebben nog tot 1 december om zich aan te melden. Kijk maar op deze site. Ik ben benieuwd…

Even terug naar de Facebooksite ‘Je bent pas een echte Moordrechtenaar als…’. Dat is echt een prachtige site aan het worden. Met name voor wie van geschiedenis en oude foto’s houdt. Er is nu een eregalerij van markante Moordrechtenaren toegevoegd. Met bekende Moordrechtse koppen van vroeger en nu. Prachtig. Er is zeker een dozijn Moordrechtenaren heel actief bezig op die site en dat is geweldig. Een naslagwerk.

taco tijsmaTaco Tijsma (zie foto) begon de site en hij wilde er een kroniek van maken. Inmiddels wordt er ook af en toe een verhaal van vroeger toegevoegd. Daarmee wordt het een soort ‘oral history’ site. Heel mooi. Hoe meer van dergelijke verhalen er op komen, hoe beter.

Als het goed is, verschijnt binnenkort zelfs een verhaal over deze site in De Telegraaf. Ik lees die krant niet, dus wellicht heeft het er al ingestaan. Wacht eens even: als het er in had gestaan, had het ook op de site gestaan! Dus het komt nog. De Moordrechtse Telegraaf-link Jenny van der Zijden is bezig met het verhaal.

Nog even terug naar een Moordrechtse partij. Een paar weken geleden sprak in Jan Spelt. Ooit CDA Moordrecht, ooit Moordrechts Belang, ooit Beter Moordrecht en ooit wethouder in het dorp. Ik vroeg hem of hij nog een laatste stunt wil uithalen. Hij leek er niet echt voor in de stemming. Terecht, denk ik, Maar toen wij weer elk ons weegs gingen, zei hij nog met een knipoog: “Beter Moordrecht bestaat formeel nog steeds…”

Inwendig moest ik lachen.

 


 

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas in november 2009 in het groot:

uitslag verkiezingen Zuidplas 2009