Je bekijkt nu Woede om sluiting Moerdregt is nog groot
Personeel van Moerdregt heeft tijdens SP-debat veel vragen over toekomst zorgcentrum. (foto: Bernie Putters)

Woede om sluiting Moerdregt is nog groot

In de zomer van 2013 werd duidelijk dat zorgcentrum Moerdregt in de huidige vorm gaat sluiten. In de loop van dit jaar en volgend jaar moeten 44 bewoners (2 kamers zijn al leeg) een ander onderkomen vinden. Langzaam zal het zorgcentrum steeds leger worden. In de zomer was er nog niet veel openbare weerstand. Maar inmiddels komt die weerstand wel op gang. De SP in Zuidplas organiseerde een zorgdebat, dat voor een groot deel over het sluiten van zorgcentra ging. Ik mocht voor het AD een artikel schrijven. Twee verschillende versies van mijn verhaal verschenen zaterdag in het AD: één in de editie Groene Hart en één in de editie Rotterdam-Oost.

Woede Moerdregt ADGH 21-9-2013

 

Woede sluiting Moerdregt AD RO 21-09-2013

Hieronder de tekstversie van mijn artikel:

Eindelijk opstand tegen sluiting Moerdregt

Moordrechtse oudjes willen in Moordrecht blijven

MOORDRECHT – Het plan zorgcentrum Moerdregt in 2014 te sluiten kwam in augustus voor bewoners, inwoners, personeel en de gemeente Zuidplas als een volslagen verrassing. Het rusthuis dicht? Niemand die het kon geloven. Oude bomen moet je toch niet verplaatsen?

Vrijdagavond kwam de woede tot uitdrukking in een door de SP georganiseerd zorgdebat. Kamerlid Renske Leijten was naar Moordrecht gekomen om over het onderwerp te praten. Maar eerst bliezen inwoners stoom af. Woede is er vooral dat ouderen hun laatste jaren niet meer in hun eigen dorp kunnen doorbrengen.

zorgdebat Moordrecht“De sfeer in Moerdregt is nu heel treurig,” zegt een anoniem personeelslid van het zorgcentrum. Personeelsleden waren gisteren aanwezig en vooral op zoek naar antwoorden. “Wij weten zelf ook niets over de toekomst. Van andere zorgcentra en familieleden horen we meer dan van onze directie. De bewoners zijn helemaal van de kaart. Ze zeggen: ‘ik verhuis nog één keer en dat is naar de begraafplaats’. Het is toch triest om te horen?”
Het personeel komt op voor de bewoners en ervaart weinig steun van Zorgpartners en bijvoorbeeld de gemeente. “Alles duurt ook lang. Maar in oktober en november gaan bewoners al verhuizen.”

Het lijkt maar langzaam door te dringen dat keiharde bezuinigingen in de zorg nu direct zichtbaar worden. Moordrechtenaren reageerden op Facebook emotioneel op het feit dat Moerdregt gaat sluiten. ‘Schandalig!’ werd geroepen. De fusie kreeg de schuld. De burgemeester kreeg er van langs. Eigenaar Zorgpartners Midden-Holland ziet echter geen andere mogelijkheid. Ouderen zullen langer thuis moeten blijven wonen en thuis verzorgd moeten worden. Pas als het echt niet anders kan, is er plek in een zorghuis.

Inmiddels komt gestaag de weerstand tegen sluiting op gang. Ron Gast, voorzitter van het Beraad van Kerken, stuurt Zuidplas een brandbrief. “In pastorale gesprekken maken bewoners zich zorgen. Het college wuift de problemen in de beantwoording op vragen weg. Er zijn veertig bewoners boven de tachtig jaar. Voor deze kwetsbare groep is verhuizen geen reëel perspectief. Willen we wonen in een dorp waarin iedereen boven de tachtig weg moet?”

Zorgpartners sluit vier huizen in Moordrecht, Ouderkerk, Waddinxveen en Gouda. Moerdregt en Geerestein zijn al in 2014 aan de beurt. In Ouderkerk trok burgemeester De Prieëlle in augustus fel van leer tegen het besluit. Hij riep zijn raad bijeen en ageerde tegen het sluiten van het juist gerenoveerde Geerestein in zijn dorp. Ouderkerk vindt het zorgcentrum een spil in het dorp. Inwoners hingen een dag later meerdere spandoeken op.

zorgdebat LeijtenIn Moordrecht reageerde de politiek minder fel. Rijksbeleid en keuze van Zorgpartners, werd gezegd. Wethouders Verbeek en Bosman gingen wel direct met Zorgpartners aan tafel. Niet om sluiting tegen te gaan, maar om te praten over de toekomst. De gemeente legt zich neer bij het gegeven dat zorg in de toekomst anders geregeld moet worden, blijkt uit het gesprek en beantwoording van politieke vragen. Zuidplas wil samen met Zorgpartners en woningcorporaties blijven overleggen over mogelijkheden. Het spandoek aan Moerdregt werd pas kortgeleden opgehangen door personeel.

Moordrechtenaar Martin Rook snapt wel dat Moerdregt het moeilijk heeft: “Ik zocht naar een bejaardenwoning voor mijn schoonmoeder en dacht aan Moerdregt. Maar vergelijkbare woningen in Gouda zijn drie keer zo groot en voldoen aan de eisen. Daar steekt Moerdregt bleek bij af,” schrijft hij op Facebook.

KADER

‘Moerdregt hoeft niet gesloopt’
Bouwkundig is Moerdregt er niet best aan toe. Toch denkt Cees Slingerland, voorzitter van de cliëntenraad van Moerdregt, dat het gebouw niet gesloopt hoeft te worden. Hij hoopt dat het gebouw en de omliggende woningen met aanpassingen geschikt zijn te maken voor het scheiden van wonen en zorg. Slingerland – gepokt en gemazeld in de zorgsector – zegt dat het sluiten geen verrassing had hoeven zijn. “Al jaren geleden bij het Pact van Savelberg werd op scheiden van wonen en zorg aangestuurd. Toen dacht iedereen: het zal mijn tijd wel duren. Nu is het zover.” Volgens Slingerland was het nieuwbouwplan van drie jaar geleden een kans. “Helaas viel toen ook Vestia om.”

Spandoek MoerdregtDezelfde Cees Slingerland is ook bestuurder bij de stichting Drost IJserman, die pas het voormalige raadhuis ’terugkocht’ en nu verhuurt aan een zorgaanbieder. Drost IJserman liet ooit ook Moerdregt bouwen, maar eenzelfde terugkoopconstructie ziet Slingerland niet gebeuren. “Vroeger kon je eenvoudiger een zorginstelling oprichten. Nu is dat niet realistisch meer. Zorgpartners heeft de kennis wel in huis.”
Volgens Slingerland gaat Moordrecht toe naar een situatie van extramurale zorg met twee steunpunten in het dorp: “Eén boven het kanaal en één onder het kanaal.”