Je bekijkt nu Den Dikken Boom… boerenfeestje bij opening
Brenda, Gerrit en Pieta Vonk Noordegraaf. (foto: Bernie Putters)

Den Dikken Boom… boerenfeestje bij opening

Voor Het Kontakt, het mooiste huis-aan-huisblad in de Krimpenerwaard, mocht ik vandaag naar de opening van Den Dikken Boom. Althans: de opening van een nieuwe zorgvoorziening op de plek langs de Hollandsche IJssel waar ooit steenplaats Den Dikken Boom ijsselsteentjes vervaardigde. De geschiedenis hiervan is onder meer te vinden op de website van deze voorziening. Hoe zou die naam zijn ontstaan? “Waar mot je weze?” “Bij die ene steenplaats.” “Welleke?” “Die naast die dikke boom.” Of misschien was het anders, in de tijd voor huisnummers en voor navigatiesoftware. Hoe dan ook: hieronder het verhaal. Onder het krantenknipsel de tekst (waar ik een typefoutje van mezelf uit heb gehaald, dat nog wel op de website van Het Kontakt staat).

O ja: over de foto was ik zelf niet zo tevreden. De eigenaren hadden een leuk alternatief bedacht voor het aloude ‘doorknippen van het lintje’. Ze hadden een kruiwagen vol ijsselsteentjes neergezet, en vroegen de burgemeester of hij door een lintje wilde rijden. Voor de opening waren vele tientallen gasten gastvrij ontvangen in een partytent op het terrein van de boerderie. Hapje, drankje, prima geregeld. De tent was vol toen de burgemeester arriveerde. Op het moment dat ‘de grande opening’ aanstaande was, spoedde de burgervader zich naar de plaats van handeling. Dat hield ik wel in de gaten, want ik had vooraf mijn standpunt bepaald. Maar wat gebeurt er? De burgemeester heeft blijkbaar haast. Want iedereen liep nog op het gemakkie, zoals de Krimpenerwaard dat pleegt te formuleren, van de tent naar de openingsplek. Driekwart van de mensen was nog onderweg, toen de burgemeester de kruiwagen oppakte en – hup! – zo door het lint scheurde! Hij had er blijkbaar zin in! De lezer ziet het niet, maar alle gasten liepen op dit moment nog over het erf…

Dikken Boom geopend Kontakt 15-10-2013

‘Dit zorginitiatief verdient navolging’
OUDERKERK – Waarom met een schaar een lintje doorknippen, als het ook met een… kruiwagen vol ijsselsteentjes kan! Dus daar stond burgemeester De Prieëlle vrijdag, bij de gloednieuwe vakantie- en recreatievoorziening Den Dikken Boom aan de IJsseldijk Noord. Met een knipoog naar het verleden werd de zorgvoorziening met het oog op de toekomst geopend.

Het familiebedrijf van de familie Vonk Noordegraaf op wat ooit een steenplaats was, krijgt daarmee de derde functie uit de geschiedenis. Want eerder in de twintigste eeuw, toen het met de steenbakkerijen steeds slechter ging, werd het bedrijf een melkveebedrijf. En aangezien de kinderen van Gerrit en Pieta Vonk Noordegraaf aangaven geen toekomst te zien in het boerenleven, werden wederom de bakens verzet.

Achter op het erf, met uitzicht op de weidse polder met echte Lakenvelders, is in negen maanden tijd een gebouw neergezet, waar ouderen en mindervaliden dagelijks kunnen recreëren. En er zijn appartementen, waar in totaal achttien personen van een lekkere vakantie kunnen genieten.

De initiatiefnemers zijn trots op het resultaat, ook omdat het met hulp van veel Ouderkerkse bedrijven is gebouwd. “In landelijke stijl, met natuurlijke materialen, in een prachtige landelijke omgeving,” vertelt Pieta. “Ook al zijn het turbulente tijden in de zorg, zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Burgemeester John de Prieëlle mocht in een gezellige boerenambiance Gerrit, Pieta en dochter Brenda feliciteren. Hij deed dit in een korte geschiedenisles over de verschillende functies van locatie Den Dikken Boom. De Prieëlle was vol lof over het initiatief. “We zitten in een tijd dat het ene na het andere zorgcentrum wordt gesloten. Niet alleen hier, maar in heel Nederland. Op een zeker moment wordt van particulieren zorg op maat gevraagd. Ik zeg niet dat de familie Vonk Noordegraaf dit al drie jaar geleden zag aankomen, maar zij hebben wel op tijd geanticipeerd op de ontwikkelingen. Ik feliciteer hen van harte. Het verdient zeker navolging. Niet allemaal tegelijk… maar het verdient navolging. Dit initiatief zet Ouderkerk nog meer op de kaart.”