Je bekijkt nu ‘Die flyer heb ik verscheurd’

‘Die flyer heb ik verscheurd’

Deze week maakte ik een kleine straatreportage in Gouderak. Ik wilde van inwoners weten of zij de rechtsextreme folder van de Nederlandse Volks-Unie in de brievenbus hadden gekregen en wat zij van die partij vinden. Mijn verhaal verscheen op donderdag in het AD Groene Hart en op vrijdag in het AD Rotterdam Oost. O ja: de kop boven de versie in AD Rotterdam Oost is door het AD gemaakt.

De folder die ook op de foto in de krant staat, is op een paar plaatsen in Gouderak door de brievenbus gestopt. Lang niet iedereen heeft hem ontvangen of heeft hem opgemerkt. Ik heb een fors aantal mensen erover gesproken. Vooral ouderen en 50-plussers. En welgeteld één persoon onder de 25 jaar. De Nederlandse Volks-Unie is een gevoelig onderwerp, hoe je het ook wendt of keert. De partij, of beweging, kent rechtsextreme standpunten (buitenlanders eruit, baantjespikkers uit het Oostblok eruit, kappen met Europa, Nederland voor de Nederlanders, dat soort meningen).

Natuurlijk heb ik mijzelf afgevraagd of je zo’n partij aandacht moet geven. Persoonlijk vind ik van wel, want met het negeren en ontkennen van zaken kom je ook geen stap verder. Voor mijn verhaal heb ik de landelijke leiding van de NVU niet gesproken. Mijn verhaal richtte zich op Gouderak. Wel heb ik inwoners gevraagd of ze weten wie die folders in Gouderak verspreidt. Maar van de mensen die ik sprak, werd ik daarover niet veel wijzer. De persoon die dat doet, had ik wel graag gesproken. Over het algemeen waren de Gouderakkers er vrij nuchter over. Ze maken zich niet druk als er zo’n folder door de bus dwarrelt.

Zelf ben ik een gematigd mens en tegen alle vormen van extremisme. Zowel links- als rechtsextremisme vind ik meer kapot maken dan dat het leven er beter door wordt. Ik ben altijd iemand geweest van de gulden middenweg en zal dat altijd blijven. Gewoon elkaar netjes behandelen, elkaar helpen, normaal doen en aardig zijn. Daarmee kom je een heel eind.

Tenslotte: ik denk dat er nog wel een verhaal over dit onderwerp te maken zou zijn. Dat zou moeten zijn met de personen die de folders en stickers verspreiden. Sowieso ben ik nieuwsgierig naar wie dat doet. Als het een Gouderakker is, zal die waarschijnlijk niet zomaar met zijn gezicht in de krant willen. Mogelijk lukt het. Mogelijk niet. Hangt van de persoon af. En zijn (of haar) verhaal.

Hieronder de verhalen zoals ze in de twee edities van het AD stonden (zoek de verschillen). Daar weer onder staat de tekst zoals ik hem bij de krant heb aangeleverd (zoek de verschillen).

NVU wil zieltjes winnen ADRD 6-9-2013 kopie