Je bekijkt nu Ondernemershuis Capelle schot in de roos

Ondernemershuis Capelle schot in de roos

Je ziet het tegenwoordig vaker op industrieterreinen: kantoorpanden die leeg staan, omdat er geen animo is of omdat het aanbod simpelweg groter is dan de vraag. Een pand dat in ieder geval niet leeg kwam te staan nadat een huurder vertrok, is een pand met een bijzonder verleden: het pand van het Amerikaanse leger in Capelle. Het zwaarbewaakte pand in het Hoofdweggebied werd overbodig. Er kwam een hergebruik en daarover schreef ik onderstaand verhaal. De kop in de krant heb ik niet bedacht, dat deed de eindredactie. Het woonkameraspect geldt namelijk vooral voor de Flexlounge, niet voor het hele Ondernemershuis.

Ondernemershuis in voormalige legerbasis is schot in de roos
CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Het Ondernemershuis dat sinds een klein jaar is gevestigd in het voormalig kantoor van het Amerikaanse leger in Capelle blijkt een schot in de roos. Meer dan honderd kamers zijn inmiddels verhuurd aan kleine of startende ondernemers.

Ondernemershuis Cora en Tjeerd closeJarenlang regelde het Amerikaanse leger alle Europese logistiek vanuit een zwaar beveiligd pand aan het Lylantse Plein. Toen het leger verhuisde, sloeg ondernemer Wim Schipper een jaar geleden zijn slag en kocht het pand.

“Ik had er allerlei ideeën voor,” zegt Schipper. “Van Polenhotel tot kinderspeelparadijs.” Het werd een verzamelgebouw voor startende ondernemers. “Veel mensen raken werkloos. Dan blijft er op een gegeven moment niet meer over dan voor jezelf beginnen. Zeker als je 45 jaar of ouder bent. Wij richten ons op die zzp’ers en kleine ondernemingen die laagdrempelige ruimte zoeken.”

Het legerpand van 4500 vierkante meter werd omgedoopt en omgebouwd tot Ondernemershuis. In de kamers werden kantoren gecreëerd. Bij de entree is een zogeheten Flexlounge. Tjeerd de Lange en Cora van Raaij exploiteren daar een gastvrije ontmoetingsruimte en een aantal vergaderruimten. “We proberen het huiskamergevoel uit te stralen,” zegt Cora. “De ondernemers kunnen hier een ontbijtje of lunch krijgen. Er zijn ondernemers die hier hun gasten ontvangen. En elke vrijdag is er een borrel.”
Tjeerd en Cora zijn ook een soort huismeesters. Ze regelen dat de post in de juiste brievenbussen komt en zijn manusjes van alles in het Ondernemershuis. Op 12 februari wordt er voor het eerst een Open Coffee gehouden in de Flexlounge.

Schipper is buitengewoon tevreden over de voortgang. “De verhuur gaat harder dan verwacht. Meer dan honderd van de honderdvijftig kamers zijn verhuurd. Over een paar maanden wil ik op negentig procent bezetting zitten. Het voordeel is dat je kunt huren per maand. Geen langdurige contracten, geen lange opzegtermijn, geen borg. Dat maakt het aantrekkelijk. En we zijn makkelijk: als iemand een bureau nodig heeft, is er hier altijd wel één over die ze kunnen gebruiken.” Ondernemers kunnen een kamer huren vanaf 169 euro per maand, inclusief servicekosten. Met een pasje kun je 24 uur per dag je kantoor in.

“Als ondernemers hebben we nu boekhouders, accountants, internetbedrijfjes, makelaars, adviesbureaus en zelfs een architectenbureau,” somt Schipper op. “Op de begane grond zijn ruimtes voor ondernemers die met hun handen werken. Een naai-atelier, een masseur, een pedicure, een klokkemaker en er is workshopruimte.”

Aan het pand wordt nog geklust. De tweede er derde verdieping zijn helemaal verbouwd. Hoe hoger, hoe luxer de kamers. Inmiddels is ook het parkeerterrein klaar. “Er zijn meer dan honderd parkeerplaatsen,” zegt Schipper tevreden. De komende tijd gaat hij het pand aan de buitenzijde nog extra opknappen. “We gaan schoonmaken en schilderen, zodat het er fris bij staat.”

Deze foto kwam niet in de krant. Een foto van het pand:

Ondernemershuis pand