Je bekijkt nu Moordrecht verwerkt derde overval in ruim twee maanden

Moordrecht verwerkt derde overval in ruim twee maanden

In Moordrecht is woensdag 11 september net na sluitingstijd snackbar Resto Quick overvallen. Het was de tweede keer in korte tijd dat de eigenaren onder bedreiging van een wapen geld moesten afstaan. En in augustus werd ook de boekhandel in het dorp overvallen. Logisch dat de Moordrechtenaren zich afvragen wat er allemaal aan de hand is in het dorp. Donderdag maakte ik voor het AD een verhaal over de overvallen. Vrijdag 13 september stond het in de Groene Hart editie van de krant. Hieronder het knipsel, daaronder het verhaal in tekstvorm zoals ik het had geschreven.

Het verhaal van het echtpaar dat eigenaar is van de snackbar:

Overvallen snackbarechtpaar denkt aan vertrek uit Moordrecht

‘Ik weet niet of we hier kunnen blijven’

MOORDRECHT – Het was al na de officiële sluitingstijd. Lin Zunfen, de eigenaresse van snackbar Resto Quick was woensdagavond om 22.10 uur nog een laatste klant aan het helpen, toen plotseling een in het zwart geklede man met een sjaal en een bedekt hoofd de zaak aan de Dorpsstraat binnen stormde. “Geld!” riep hij.

De overvaller liep door de zaak en achter de toonbank snelde hij naar de kassa. Zelf griste hij een aantal biljetten uit de kassalade. Toen hij weg liep, keer Zunfen Lin (41) hem aan. “Kijk me niet aan!” riep de man. Vlak bij de deur pakte hij nog een paar pakjes sigaretten en weg was hij. Hij had een wit tasje bij zich.

Het was de tweede overval op de zaak in korte tijd. Op 6 juli was het ook al raak. “Die avond was het iemand met een vuurwapen. Gisteren was het een man met een tweezijdig mes,” zegt Tao Zunfen, de man van Lin. Tao was op het moment van de tweede overval net even het vuil buiten zetten. “Ik denk dat het iemand was die dit al vaker heeft gedaan,” zegt hij.

Een dag na het incident komen buurtbewoners en klanten de winkel in om steun te geven aan het paar. “Ik vind het beter om meteen weer open te gaan,” zegt Lin. “Veel goede klanten komen langs. Dat is fijn.” Sommigen nemen een bloemetje mee, anderen geven alleen een knuffel. Het doet Lin en Tao zichtbaar goed. Met tranen in de ogen neem Lin de bloemen in ontvangst van een overbuurvrouw.

Vier jaar geleden kwam het paar naar Moordrecht en nam de snackbar over. “We vonden het een veilig en leuk dorp,” zegt Lin. Maar nu de zaak al voor de tweede keer is overvallen, slaat de twijfel toe. Tao: “We moeten nu goed nadenken over de toekomst. We weten niet of we hier kunnen blijven.” Lin: “De mensen zijn heel aardig en iedereen is vriendelijk, maar wij zijn bang. Ook voor onze kinderen van 14, 9 en 8 jaar. We moeten wel door, we moeten werken.”

Meer camera’s ophangen heeft volgens Tao geen zin. “Ze hebben hun gezicht toch bedekt.” Lin hoopt dat de dader snel wordt gepakt. Maar veel vertrouwen in het rechtssysteem heeft ze niet. “De Nedelandse straffen zijn licht,” weet de geboren Chinese.

Het verhaal dat ik optekende uit de monden van een aantal winkeliers en een aantal bewoners:

Moordrecht in de ban van serie overvallen

‘Tegen zo’n mafkees kun je je niet wapenen’

BERNIE PUTTERS
MOORDRECHT – Na de derde overval op een winkelier in het oude dorp van Moordrecht in twee maanden maken winkeliers en inwoners zich zorgen. Wat is er in het dorpje aan de hand? Geschrokken winkeliers denken na over maatregelen en de politiek roept om meer cameratoezicht.

Afgelopen woensdagavond kwam een man met een steekwapen snackbar Resto Quick aan de Dorpsstraat binnen. Vlak na sluitingstijd. Hij eiste geld en ging er vandoor. Twee maanden geleden was dezelfde snackbar ook al slachtoffer van een overval, op exact hetzelfde tijdstip: 22.15 uur. En op 6 augustus was het raak in Boekhandel Moordrecht, ook in het laatste uur dat de winkel open was.
“Je zet je wel aan het denken,” zegt Edwin Raghunath van opticien Kijk op Ogen. “Moet ik nog meer maatregelen nemen? Nog meer camera’s? Ik weet het niet. De daders zijn vaak niet herkenbaar. Tegen dit soort mafkezen kun je je niet wapenen. Het is een wanhoopsactie om snel geld te krijgen.”

Inwoners pleiten voor meer cameratoezicht. “Alleen een camera heeft geen zin,” zegt Chantal Verzijlenberg. “Er moet meer gebeuren. Ik ben absoluut voor meer blauw op straat. Daders oppakken en met hun gezicht op de voorpagina. Wat nou privacy? Die geef je dus op als je een greep uit de kassa doet!”

Raghunath zocht al uit hoeveel een beveiliger kost. “De deur op slot zoals een juwelier, dat wil ik niet. Ik merk wel dat we in het oude dorp in een soort uithoekje komen met minder toezicht. In andere winkels staat vaak iemand alleen. Die overvallen hebben impact. Je hoort twijfel of het nog wel zo leuk is een winkeltje te hebben.”
Na een eerdere overval besloot een winkelier aan de Dorpsstraat dat er alleen nog met pin betaald mocht worden.

Megui Brouwer van Primera heeft zich al tot de tanden bewapend. “Ik heb tralies en overal camera’s en bewakingsknoppen. En ik ben altijd alert, dat was ik al toen ik nog een videotheek had die tot laat open was. Nu we hier op De Smidse zitten, zitten we wel beter. Meer toezicht en om zes uur dicht.”

Moordrechtenaar Erik Schensema maakt zich zorgen: “Sinds de fusie naar de gemeente Zuidplas is toezicht op veiligheid, vanuit politie, aanzienlijk minder. Daarnaast zijn er ook andere faciliteiten en ondersteuning vanuit de lokale overheid beperkt. Als burgers zal je dus je eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Er zijn zichtbaar meer criminele activiteiten, zoals dealen, inbraak en nu ook roofovervallen. Signalen van een afglijdende situatie en effecten van de crisis zoals toenemende armoede en minder middelen om zorg, welzijn en veiligheid te garanderen. Meer blauw op straat? Natuurlijk, maar is dit realistisch gezien de krappe budgetten? Harde maatregelen richting daders? Ja, zonder pardon en publiekelijk vertonen zonder de privacy te waarborgen.”

Na eerdere overvallen heeft de wijkagent in Moordrecht de meeste winkeliers bezocht en tips gegeven hoe overvallen voorkomen kunnen worden.

Eerste reactie van burgemeester Kats en politiek Zuidplas:

Burgemeester Gert-Jan Kats wil, via een voorlichter, niet diep ingaan op vragen over de serie overvallen. “Hij leeft mee met de eigenaren van de snackbar en realiseert zich dat deze overval het veiligheidsgevoel in Moordrecht niet ten goede komt,” aldus de voorlichter.

In de lokale politiek zijn de overvallen gesprek van de dag. De VVD gaat naar aanleiding van de overvallen de roep om cameratoezicht en het politiekeurmerk extra stevig aanzetten in het verkiezingsprogramma. “In Moordrecht hebben we goede ervaringen met cameratoezicht dat werd ingesteld tegen hangjongeren,” zegt raadslid Daan de Haas. “En toen pas een gezin aan de Zwaluwhof aan huis werd overvallen, is die dader opgepakt omdat hij naar Gouda vluchtte en daar op elke straathoek camera’s staan.”
Voormalig Moordrechts PvdA-raadslid Gerda Hekkert steunt dat idee. “Nu cameratoezicht in oude dorpskern!” twitterde zij.
Moordrecht had camera’s op de Kerklaan bij de brug en bij De Smidse. Of deze nog in werking zijn, kon niet worden achterhaald.

De officiële reactie van de poitie op de derde overval in tweeëneenhalve maand:

Politie doet beroep op inwoners bij strijd tegen overvallen
MOORDRECHT – Door de derde overval in korte tijd in Moordrecht klinkt in het dorp de roep om meer blauw op straat, cameratoezicht en actie van de politie.

Volgens woordvoerder Wim Hoonhout zet de politie extra mankracht in om overvallen in het district terug te dringen. “Op dit moment zijn er nog geen verdachten aangehouden voor de overvallen in Moordrecht. Dat is zowel voor de ondernemers en buurtbewoners teleurstellend. Door extra surveillance rond hotsspots en tijden waarop uit analyse is gebleken dat de meeste overvallen plaatsvinden hopen we de pakkans verder te vergroten en uiteraard verwachten wij dat van extra inzet ook een preventieve werking van uit gaat. De rol van de wijkagent in het kader van nazorg is daarbij ook erg belangrijk.”

“Algemeen gesteld kan worden dat het installeren/ophangen van een camera over het algemeen een overval niet kan voorkomen, maar dat het bij het opsporen van de dader(s) wel helpt. Daarnaast gaat er altijd een preventieve werking van uit. Maar de inzet en aanschaf van een camera is primair een verantwoordelijk van de ondernemer. Vaak is dat een kosten-baten afweging. Zeker in de tijd waarin elke euro moet worden omgekeerd. Overvallen zijn helaas anno 2013 niet alleen een issue dat speelt in stedelijk gebied. De realiteit is dat overvallen ook in niet stedelijk gebied plaatsvinden. Moordrecht is daarop geen uitzondering, maar de impact voor bewoners en ondernemer is natuurlijk groot. Het is zaak om blijvend alert te zijn, uiteraard als eerste de politie, maar we doen nadrukkelijk ook een beroep op bewoners om in geval van verdacht gedrag of een heterdaadsituatie, direct via 112 de politiemeldkamer te bellen.”