Je bekijkt nu ‘Die flyer heb ik verscheurd’

‘Die flyer heb ik verscheurd’

 

GOUDERAK – Nog altijd is de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie een klein taboe in Nederland. In ieder geval in Gouderak, waar vorige week folders van de radicale nationaalsocialistische partij zijn verspreid. In het dorp blijven de inwoners er nuchter onder.

“Mijn overburen komen uit Marokko, maar daar heb ik absoluut geen problemen mee. Tijdens het Suikerfeest krijg ik altijd lekkere koekjes,” aldus Wim de Bruijn (62). “We hebben er hier op het dorp geen last van. Dat zal in de Goudse Oosterwei misschien wel anders zijn.”
Ook Co den Ouden (65) is niet onder de indruk van de extreemrechtse standpunten van de NVU. “Toen ik die folder kreeg, heb ik hem meteen verscheurd. Ook ik heb buitenlandse buren waar ik geen last van heb.”

Natuurlijk kent het dorp wel rechtse sympathisanten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was in Ouderkerk, waar Gouderak bij hoort, de PVV gedaald ten opzichte van twee jaar eerder. Het moest VVD, PvdA, SGP, SGP en CU voor zich dulden. Toch verschijnen er soms extreemrechtse uitingen. Wie de folders verspreid, is lastig te achterhalen. Wel bestaat een anonieme website: ‘de officiële NVU website voor Ouderkerk’. Er staan teksten op tegen moslims, tegen Oost-Europeanen ‘die baantjes inpikken’, tegen linkse politiek, tegen open grenzen in Europa en vóór ‘de hardwerkende man’.

Een oudere man op straat kan zich wel vinden in de standpunten van de NVU ten opzichte van buitenlanders. Maar hij wil niet met zijn naam in de krant. “Ik stem op Wilders. Want vol is vol. Onze voorouders hebben zich de pestpokke gewerkt, dat wordt nu allemaal afgebroken. Bij de volgende verkiezingen zal Wilders het weer beter doen.” Of de NVU voet aan de grond zal krijgen, is de vraag.
Mercedes Kamerbeek (54) kwam twaalf jaar geleden vanuit Chili naar Gouderak. Zij merkt helemaal niets van rechts-extremisme in het dorp. “De partij is niet belangrijk. Ik vind dat discriminatie niet mag. Niet om huidskleur, niet om geloof. Ik wil niet gediscrimineerd worden en discrimineer anderen niet. Mensen moeten samenwerken. Ik begrijp wel dat mensen soms boos worden als buitenlanders hier komen, alleen voor een uitkering. Ik vind dat je moet werken. Dat doe ik ook, vijf dagen per week. Ik heb nog nooit een uitkering gehad.”
Linda Boerefijn kwam negentien jaar geleden vanuit Liberia naar Nederland. Ook zij vindt het fijn wonen in Gouderak en merkt helemaal niets van discriminatie. “Ik heb er nooit last van gehad.”